2023-10-09

«Привиди США: американська готика 21 століття»: науковці та студенти політехніки запрошуються на гостьову лекцію швейцарської дослідниці

Триває серія гостьових лекцій «Contemporary Contexts and Debates: 21st Century Literatures and Cultures in English» від літературознавців із Німеччини, Швейцарії, США та Канади для студентів спеціальностей 035 Філологія, 014 Середня освіта Полтавської політехніки та усіх бажаючих. У середу, 4 жовтня, о 13:30 в ауд.318 Ц у змішаному форматі відбудеться четверта лекція, присвячена американській готиці 21 століття, яку прочитає дослідниця з Цюріхського університету Ханна Шох.

«Привиди США: американська готика 21 століття»: науковці та студенти політехніки запрошуються на гостьову лекцію швейцарської дослідниці

З 20 вересня 2023 року на базі факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» розпочався цикл гостьових лекцій «Contemporary Contexts and Debates: 21st Century Literatures and Cultures in English». У середу, 11 жовтня о 13:30 в ауд.318 Ц у змішаному форматі відбудеться четверта лекція, присвячена привидам у літературі США та американській готиці 21 століття, яку прочитає Ханна Шох (Hannah Schoch), дослідниця з Цюріхського університету.

Першу лекцію – «More than Rust: Narrating Post-Industrial America» («Більше, ніж «іржа»: наративи постіндустріальної Америки»), прочитала доктор Джулія Саттлер (Julia Sattler) з Дортмундського технічного університету (лекція відбулася 20 вересня 2023 року).

Другу лекцію – «US Myths and Politics on the 21st-Century Stage: Hamilton: An American Musical”(«Міфи та політика США на сцені 21-го століття: Гамільтон: Американський мюзикл») – прочитала Ханна Шох (Hannah Schoch), дослідниця з Цюріхського Університету (27 вересня 2023 року).

Третю лекцію – «Is It Alright if I Don’t Sing Tonight? Romance, Romanticism, and Climate Grief in Contemporary Popular Music” («Нічого, якщо я сьогодні не буду співати? Романтика, романтизм і №кліматичне горе» в сучасній популярній музиці») прочитав Андрін Альбрехт (Andrin Albrecht), дослідник з Єнського університету імені Фрідріха Шиллера (4 жовтня 2023 року).

Четверта лекція під назвою «Haunting US: 21st Century American Gothic» («Привиди США: американська готика 21 століття») відбудеться у середу, 11 жовтня 2023 року, о 13:30 в ауд.318 Ц.

Запрошуються усі бажаючі студенти та науково-педагогічні працівники Полтавської політехніки як офлайн, так і дистанційно (щоб отримати посилання на Zoom, звертайтесь на кафедру германської філології та перекладу в ауд.310 Ц).

Короткий анонс змісту лекції:

У своєму фундаментальному дослідженні «Американська готика» (2009) Чарльз Л. Кроу стверджує, що «для того, щоб зрозуміти американську літературу, та й саму Америку, треба зрозуміти готику, яка є образним вираженням страхів і заборонених бажань американців». Яких форм набула американська готика, а точніше – версія готичної фантастики, що специфічно реагує на американський контекст, у 21-му столітті і як її використовували митці для реагування на сучасну соціальну напругу та конфлікти? У цій лекції Ханна Шох (Hannah Schoch) спробує дати відповідь на ці питання, розглядаючи творчість трьох сучасних митців: письменників Стівена Кінга та Кармен Марії Мачадо, а також режисера Джордана Піла.

Довідково: Ханна Шох (Hannah Schoch), магістр філософії, аспірантка факультету англійської мови Цюріхського університету та учасниця міждисциплінарної мережі «Жанри та медіа», що фінансується Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), у 2016-2019 роках. Наразі вона завершує свою кандидатську дисертацію на тему «Coupling Compulsions: Narrative Fiction, Heterosexual Couples, and Democracy in the US» («Єднальні примуси: наративна художня література, гетеросексуальні пари та демократія в США»). Її наукові інтереси охоплюють загалом перетин літератури, теорії культури та політичної філософії, а конкретніше - питання жанру, медіа, гендеру та демократії в наративній художній літературі США, а також політичний вимір ліричної поезії в умовах капіталізму та діджиталізації.

Нагадаємо, активну молодь запрошують на тренінг з миробудування та вирішення конфліктів.

Нещодавно філологи відзначили Міжнародний день перекладача, а майбутня перекладачка взяла участь у молодіжному обміні в Іспанії, присвяченому соціальному підприємництву.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»