2023-09-04

Новий навчальний рік почався з розширеного засідання Конференції трудового колективу університету

1 вересня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулось розширене засідання трудового колективу університету. Ректор, професор Володимир Онищенко презентував здобутки колективу університету за попередній навчальний рік, відзначивши співробітників, результати підготовки до нового академічного сезону і проміжні результати вступної кампанії.

Новий навчальний рік почався з розширеного засідання Конференції трудового колективу університету

1 вересня 2023 року – у 555-й день від початку повномасштабного вторгнення відбулось розширене засідання трудового колективу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» під гаслом «Лідер освіти в умовах воєнного стану».

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор, заслужений працівник освіти України Володимир Онищенко презентував здобутки і нові планами у провадженні освітньої, наукової діяльності, забезпеченні безпекових умов навчання і розвитку матеріально-технічної бази університету у новому 2023/2024 навчальному році.

«Дякуючи захисникам, трудовий колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» зібрався на розширеному засіданні. Щоденна плідна робота університету дарує нам впевненість у тому, що нам не буде соромно перед захисниками, коли настане час відповідати на питання «Що ви робили, поки Збройні Сили України боронили нашу державу?».

Відповіді на це питання я презентував науково-педагогічним працівникам, співробітникам та представникам студентського самоврядування під час роботи Конференції трудового колективу.

Колектив університету успішно справляється з усіма викликами та загрозами! Дякую колективу за високі рейтингові показники та впевнене лідерство у вищій освіті України!

З непохитною вірою у Перемогу зустрічаємо свій ювілейний – 205-й рік від заснування, але святкування буде після того, коли ворога назавжди викинемо за межі нашої прекрасної країни і пролунає остання повітряна тривога.

Гасло нашого університету надихає: «Ubi concordia, ibi victoria» – «Де єдність, там перемога»!

БАЖАЮ ПЕРЕМОГИ ТА МИРУ! УКРАЇНА Б'ЄТЬСЯ! УКРАЇНА – ПЕРЕМОЖЕ! СЛАВА УКРАЇНІ!» – побажав ректор Володимир Онищенко.

Новий навчальний рік розпочинається наживо – університет отримав необхідні дозволи і акт, який засвідчує, що безпекова ситуація в університеті відповідає нормативам. Також виконано масштабну підготовчу роботу до нового навчального року – підготовлено аудиторний фонд: 240 навчальних аудиторій, у тому числі 24 сучасних комп’ютерних класи, 25 лекційних аудиторій, 46 профільних спеціалізованих лабораторій.

«Перспективна програма розвитку університету має таку стратегічну мету – розвиток університету для формування моделі високорейтингового, сучасного, інноваційного університету, подальша інтеграція закладу до світового наукового простору, забезпечення високого рівня якості освіти, ефективної наукової роботи, соціального захисту працівників та студентів політехніки. Усі ці складові успішно реалізуються в нашому університеті», – наголосив ректор і представив більше 20 основних досягнень університету:

  • увійшли до Асоціації Європейських Університетів і отримали сертифікат про членство;

  • підтвердили статус найкращого університету Полтавщини – посіли високі позиції у консолідованому рейтингу ЗВО України (32 місце) і «ТОП-200 Україна 2023»;
  • продовжили лідирувати за показниками міжнародних рейтингів, ефективності участі у конкурсах наукових проєктів, кількістю лауреатів Премії Президента України та ВРУ для молодих вчених, отриманих патентів;
  • стали найпопулярнішим університетом Полтавської області серед вступників – 6206 заяв на бакалаврат і високий середній бал НМТ у вступників;
  • прийняли до академічної родини Полтавської політехніки уже 3221 здобувача освіти у 2023 році (за освітніми ступенями «Фаховий молодший бакалавр», «Бакалавр», «Магістр», «PhD»);
  • зараховано 1809 осіб із 21 області України на бакалаврат, 1004 особи – на магістратуру за усіма формами навчання;

  • успішно пройшли 11 процедур акредитації освітніх програм (НАЗЯВО);

  • почали освітній процес наживо – сертифіковані укриття і продумана безпекова інфраструктура дозволяє проводити пари не онлайн;
  • зібрано гуманітарної допомоги на 800 тисяч гривень – результат волонтерської діяльності університету за півтисячі днів;
  • забезпечено харчування ВПО на 3,2 млн гривень за рахунок благодійної допомоги та отримання гуманітарних вантажів від різних фондів;

  • передано гуманітарну допомогу Полтавському військовому шпиталю та захисникам у Харкові на 440 тисяч гривень, на 35 тисяч гривень – колегам з Чернігівської політехніки;
  • придбано дрон Mavik 3 для 116-ї бригади ТРО;

  • перераховано одноденний заробіток на підтримку ЗСУ – 300 000 гривень;
  • проведено серію благодійних концертів і заходів на підтримку ЗСУ;
  • ініційовано акцію «Окопна свічка – частинка світла й тепла наших сердець для захисників України» студентами і викладачами кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки;
  • оновлено матеріально-технічну базу:

– поліпшили благоустрій території;

– виконали реновацію з меблюванням навчальних аудиторій ННІ ФЕУП;

– перейшли на другий етап дендрологічної ревіталізації у рамках концепції благоустрою території університету;

– відкрили СтудХаб і Пункт Незламності;

– відкрили другу чергу будівництва Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку «Mr.Leader»;

– відкрили новий, сучасний компʼютерний навчальний центр Apple iMac «IT Finance»;

– поліпшили цифрову інфраструктуру – стали єдиним закладом вищої освіти в Полтавському регіоні, який має точки доступу-роутери Wi-Fi 6.0 від компанії HUAWEI;

– відкрили мультифункціональну залу – конференц-хол та Центр хореографічного мистецтва;

– продовжуємо поточні ремонти в гуртожитках університету;

– готуємось до відкриття нової навчальної локації – бурового майданчика;

  • отримано від Лондонського університету-партнера – «Метрополітан» 100 хромбуків;

  • оновлено склад Ради молодих вчених;
  • виграно 25 грантів на наукові проєкти;
  • розпочато співпрацю з 29 університетами Європи і світу;
  • 46 здобувачів освіти і 10 науково-педагогічних працівників взяли участь у програмах академічної мобільності Erasmus+;
  • триває робота над відкриттям Полтавської філії Музею науки НЦ МАН України на базі Полтавської політехніки.

«За минулий рік в університеті проведено 157 наукових та науково-практичних заходів, в тому числі: 14 міжнародних конференцій, 4 всеукраїнські конференції, 14 виставок, понад 60 семінарів, воркшопів, майстер-класів. Дуже добре, що ми не зупиняємося і продовжуємо свій динамічний рух вперед не зважаючи на виклики сьогодення», – відзначив ректор.

Науковці та працівники університету активно долучилися до обговорення доповіді, подякували ректору Володимиру Онищенку за змістовну і масштабну презентацію здобутків університету, відзначивши ефективну наукову і освітню діяльність, успішну міжнародну діяльність попри війну.

Представники студентського самоврядування вручили ректору відзнаку і подякували за непохитну підтримку та відчуття належності до академічної родини університету.

«Найголовнішим в університеті є студент. У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» створена по-справжньому студентоцентрична модель освітнього процесу, в якій здобувач вищої освіти є активним учасником науково-освітньої і культурно-мистецького діяльності.

Найактивніші представники студентства взяли участь у виборах і стали членами органів студентського самоврядування. Вони – драйвери змін і тримають університет на одній хвилі з молоддю, мотивуючи і адміністрацію, і викладачів бути сучасними, дивитись в майбутнє.

Мені як ректору дуже приємно, що студенти не просто помічають, а високо цінують ті перетворення і проєкти, які ми успішно реалізовуємо, створюючи сучасні умови та сприятливе навчальне середовище.

Вкотре переконуюсь, що ми – одна команда і рухаємось у правильному напрямку! Дякую, шановні студенти, я високо ціную нашу співдію і взаємну підтримку! Успіхів вам у новому навчальному році і мирного неба! Разом до Перемоги!» – подякував Володимир Онищенко.

Щороку в Полтавській політехніці проводиться рейтингове оцінювання діяльності навчально-наукових інститутів та факультетів. На розширених зборах трудового колективу традиційно підбили підсумки і вручили керівникам структурних підрозділів відзнаки за результатами рейтингового оцінювання діяльності навчально-наукових інститутів і факультетів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

«Завдяки постійному прагненню колективів навчально-наукових інститутів і факультетів до кращих результатів, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» впевнено підвищує свої позиції у всеукраїнських рейтингах та входить до ТОП-30 найкращих університетів України!

Вітаю колективи і бажаю успіхів у новому навчальному році кожному структурному підрозділу! Ви робите гідний внесок у розвиток української науки і освіти попри війну! Так тримати! Працюємо на Перемогу!» – привітав ректор.

Відзнаки переможців отримали керівники, які очолюють структурні підрозділи з трійки лідерів:

І місце – Навчально-науковий інститут нафти і газу;

ІІ місце – факультет фізичної культури і спорту;

ІІІ місце – Навчально-науковий інститут фінансів, економіки, управління і права.

Заохочувальні відзнаки отримали:

IV місце - факультет філології, психології та педагогіки;

V місце – Навчально-науковий інститут інформаційних технологій та робототехніки;

VI місце – Навчально-науковий інститут архітектури, будівництва і землеустрою.

У розрізі кафедр найкращі результати показали:

І місце – кафедра фінансів, банківського бізнесу та оподаткування (завідувачка – заслужений працівник університету, доктор економічних наук, професор Ліана Птащенко);

ІІ місце – кафедра прикладної екології та природокористування (в.о. завідувача – кандидат технічних наук, доцент Оксана Ілляш);

ІІІ місце – кафедра фізичної терапії та ерготерапії (завідувачка – кандидат медичних наук, доцент Вікторія Горошко).

«Колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» завжди відрізнявся свідомою громадянською позицією і патріотизмом, а нині справами допомагає країні справлятись з наслідками війни.

Згідно з дорученням Міністерства розвитку громад, територій, інфраструктури України від 21.06.2023 №5409/30/14-23 та на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 16 червня 2023 року №609 «Деякі питання ліквідації наслідків збройної агресії Російської Федерації, спричинених підривом греблі Каховської гідроелектростанції в Херсонській області» висококваліфіковані фахівці з Полтавщини проводять ретельне обстеження пошкоджених будівель та встановлюють ступінь їхнього руйнування. Департамент будівництва, містобудування і архітектури, житлово-комунального господарства та енергетики Полтавської ОВА створив спеціальну комісію для фіксації факту пошкодження/руйнування об’єктів нерухомого майна житлового призначення.

До складу комісії запросили науковців Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Полтавська політехніка пліч-о-пліч з постраждалими громадами! Відбудуємо Україну!» – підкреслив ректор.

За сумлінну працю, активну громадянську позицію, ініціативність, наполегливість, високу виконавську дисципліну, патріотизм та вагомий особистий внесок у розбудову України Почесними грамотами Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» ректор Володимир Онищенко нагородив науковців ННІ архітектури, будівництва та землеустрою, які вже другу ротацію відпрацювали у зоні ризику на Херсонщині:

  • Антона Гасенка – доцента кафедри будівельних конструкцій;

  • Олега Юріна – наукового співробітника наукової групи кафедри будівництва та цивільної інженерії;

  • Володимира Кириченка – доцента кафедри будівельних конструкцій.

Ректор також вручив персональні нагороди топ-менеджерам університету, відомчі нагороди – шістнадцять співробітників університету та коледжу нафти і газу нагороджені відзнаками Міністерства освіти і науки України, і відзнаки органів місцевого самоврядування.

Центр культури та студентської творчості привітав колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з початком нового навчального року і підготував творчі подарунки. Студентка-першокурсниця нової спеціальності «Хореографія» Дарія Шудрук виконала балетну композицію, студент факультету фізичної культури та спорту спеціальності «Терапія та реабілітація» Павло Явтушенко подарував хіт гурту «Океан Ельзи» – «На небі», зігравши кавер на саксофоні. Фінальним акордом прозвучала пісня «Родина» у виконанні керівника Центру культури та студентської творчості Гліба Кудряшова.

Раніше ректор політехніки презентував проміжні результати вступної кампанії на серпневій конференції педагогічних працівників Полтавської громадиПолтавська політехніка стала найпопулярнішим полтавським університетом серед вступників.

Нагадаємо, у День знань першокурсники зустрілись з кураторами і познайомились з освітньою інфраструктурою університету, а у Центрі освіти та піклування про дітей дошкільного віку «Mr. Leader» привітали нову групу вихованців.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»