2021-09-01

Новий навчальний рік у політехніці почався з розширеного засідання конференції трудового колективу

1 вересня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулося розширене засідання Конференції трудового колективу, на якому заслухали звіт ректора університету, професора Володимира Онищенка про наукову, освітню, інноваційну діяльність закладу освіти та відзначили кращих співробітників державними нагородами і почесними відзнаками Полтавської політехніки.

Новий навчальний рік у політехніці почався з розширеного засідання конференції трудового колективу

Під час розширеного засідання Конференції трудового колективу ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко прозвітував перед науково-педагогічними колективом університету про діяльність протягом 2020/2021 навчального року, окреслив основні напрями та пріоритетні сфери розвитку політехніки як одного з найкращих українських університетів та лідера вищої освіти Полтавського регіону.

За дорученням Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета ректор університету передав вітання усьому науково-педагогічному та студентському колективу найщиріші вітання з нагоди початку нового навчального року та побажання подальших успіхів у площині становлення якісної вищої освіти європейського рівня на теренах Полтавської області та України загалом.

Минулий навчальний рік, попри всесвітню пандемію COVID-19, приніс університету низку суттєвих інтелектуальних, наукових, інноваційних здобутків та спортивних звершень.

Науковці, викладачі та співробітники одного з провідних класичних університетів України отримали відзнаки державного рівня за вагомі особисті досягнення перед Українським народом, високий професіоналізм та істотний внесок у розвиток сучасної науки і техніки. Крім того, до ювілею університету науково-педагогічний колектив університету було відзначено на державному рівні, а 323 працівники персонально нагороджені за вагомі досягнення.

«Пишаюсь досягненнями університету, який посідає провідні, лідерські позиції у академічних українських та міжнародних рейтингах, зокрема увійшовши до ТОП-100 найкращих українських університетів.

Минулий рік засвідчив нашу готовність протистояти викликам та співпрацювати з бізнесом. Завдяки підтримці наших партнерів та їхньому всебічному сприянню посилено матеріально-технічну та лабораторну базу, відкрито нові наукові та освітні локації, запущено в дію ряд цікавих проєктів. Науковці Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою нашого університету, зокрема старший викладач кафедри архітектури будівель Андрій Конюк, розробили ряд проєктів сучасних освітніх просторів, об’єктів інфраструктури, які найближчим часом успішно реалізуються.

Саме в нашому університеті створено перший в Україні прецедент – іноземний професор долучився до викладання на кафедрі нафтогазової інженерії. Це дає потужний стимул рухатися далі, не зупиняючись на досягнутому», – відзначив ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Про повну підтримку ініціативам університету у сфери науки та освіти зазначив народний депутат України Андрій Боблях. Він передав вітання від голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та поділився планами подальшої освітньо-наукової співпраці з університетом на державному рівні.

Великий змістовний виступ ректора прокоментували науково-педагогічні працівники і запропонували затвердити звіт.

Завідувачка кафедри психології та педагогіки, доктор психологічних наук, професор Світлана Яланська подякувала керівництву університету та особисто ректору університету, професору Володимиру Онищенку за підтримку науково-освітніх ініціатив викладачів наймолодшої кафедри університету: «Пишаюся можливістю бути частинкою такого поважного науково-педагогічного колективу, який володіє всіма необхідними професійними компетентностями, викладацькою майстерністю. Вдячні за те, що такий колектив очолює справжній лідер, креативний, відданий своїй нелегкій справі професіонал, за підтримки якого в університеті розвиваються не лише технічні спеціальності, а й соціально – гуманітарні напрями, зокрема у цьому році здійснено перший набір здобувачів вищої освіти за спеціальностями 053 «Психологія» та 012 «Дошкільна освіта». Бажаємо невичерпної енергії, творчих звершень та нових грандіозних проєктів!».

Відмінні матеріально – технічні умови для заняття науково-технічною творчістю у своєму виступі відзначила доктор технічних наук, доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Полтавської політехніки Олена Філоненко. Науковиця поділилася власними досягненнями, неможливими без підтримки керівництва університету» та подякувала за професіоналізм, високу активність власних колег у підготовці унікальних дослідницьких проєктів.

«Дозвольте привітати від імені гуманітарного факультету з початком навчального року та запевнити, що ввірений мені структурний підрозділ повністю готовий зустрічати виклики та виконувати покладені на нього завдання. Від себе особисто хочу подякувати за створення необхідного мовного простору та сприяння нашим спільним задумам», – говорить кандидат педагогічних наук, доцент, декан гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Агейчева.

Доктор економічних наук, завідувачка кафедри менеджменту та логістики Ольга Комеліна зазначила: «Під час акредитації наших освітньо – професійних програм «Менеджмент» та «Економіка» шановані експерти відзначили високий рівень наукової школи, вчені якої займаються питаннями розвитку регіональної економіки та вивчають шляхи розв’язання найпоширеніших проблем регіону. Потужні міжкафедральні колективи працюють над дослідженнями, що об’єднують зусилля студентів, аспірантів та науковців під надійним крилом адміністрації університету. Нам є чим пишатися, адже ми стаємо кращими не тільки в Україні, але й у Європі».

Кандидат технічних наук, доцент, в.о. директора Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Володимир Пенц: «Приємно вражений рівнем досягнень, які на сьогодні демонструє наш університет. Завдячуючи злагодженій, дружній, повсякденній взаємодії очільника університету, керівників усіх структурних підрозділів, науковців та викладачів можемо впевнено сказати – діти повірили в нас, ставши нашими студентами. І ми зробимо все можливе, щоб підтримати їхнє прагнення стати кращими і отримати якісну освіту. За вашої підтримки, Володимире Олександровичу, керівництво інституту без сумніву впорається з будь-якими поставленими завданнями. Тому пропоную підтримати даний звіт та разом працювати над новими пріоритетними напрямками розвитку політехніки».

Доктор архітектури, завідувач кафедри архітектури та містобудування Вадим Вадимов поділився власними приємними враженнями від тих змін, які щоденно відбуваються в університеті та пригадав наймасштабніші проєкти Полтавської архітектурної школи.

Пропозицію підтримати звіт внесла й кандидат технічних наук, директорка Полтавського фахового коледжу нафти і газу Любов Шумська: «Приємно, що наш коледж знайшов власну нішу в системі вищої нафтогазової освіти, адже, діючи в структурі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», маємо всі можливості рухатися з університетом в одному напрямку. Це безцінний досвід та унікальний шанс запозичувати краще у сфері створення та реалізації проєктів та культурно-освітніх і наукових просторів, локацій. Маючи на сьогодні непогані показники, завдячуємо цим підтримці Володимира Олександровича. Висловлюємо свою повагу та щире захопленням невтомному творчому потенціалу та цілеспрямованості лідера, який, незважаючи на безліч напрямків, продовжує опікуватися нафтогазовою освітою. Знаючи про величезну кількість започаткованих проєктів з бізнесом, знаю – цей освітній напрямок точно буде розвиватися й надалі. Підтримую ваш звіт та бажаю подальших успіхів!».

Підтримку звіту висловив кандидат технічних наук, завідувач кафедри електропостачання, теплоенергетики Юрій Голік, який розповів присутнім про ті можливості, які має університет як потужний науково-освітній центр Полтавщини.

Доктор технічних наук, завідувачка кафедри прикладної екології та природокористування Олена Степова додала: «Особливо хочеться відзначити підтримку розвитку студентської наукової діяльності, адже за підсумками перемог на всеукраїнських та міжнародних конкурсах ми входимо до числа найкращих університетів країни. Яскравим показником того є чимала кількість призерів інтелектуальних змагань за спеціальністю «Екологія та «Технології захисту навколишнього середовища». Бажаю натхнення та невтомного підкорення нових вершин!».

За результатами обговорення звіт ректора затвердили.

Засідання завершилось врученням державних нагород, почесних грамот відзнак, дипломів та атестатів про присвоєння наукових звань співробітникам університету.

Науковцю політехніки – доктору технічних наук, професору Сергію Пічугіну вручили президентську нагороду.

26 співробітників нагороджені Почесними грамотами університету, науково-педагогічні працівники отримали атестати з вченим званням і дипломи, двох науковиць нагороджено почесним званням «Заслужений працівник Університету».

Колектив Полтавської політехніки привітав Полтавський академічний симфонічний оркестр на чолі з народним артистом України Віталієм Скакуном, солісткою – заслуженою артисткою України Вікторією Ягідкою. Вітальний концерт вела заслужена артистка України Тетяна Любченко.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»