2024-03-12

Поліграфологи і правники обговорили психофізіологічні дослідження з використанням детектора брехні

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася науково-практична конференція «Застосування психофізіологічних досліджень з використанням поліграфа в умовах війни: світовий досвід, теоретичні та практичні питання». Учасники обговорили застосування психолофізіологічних досліджень у поствоєнний час, ефективність використання детектора брехні під час розслідування кримінальних проваджень.

Поліграфологи і правники обговорили психофізіологічні дослідження з використанням детектора брехні

8 березня кафедра публічного управління, адміністрування та права Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стала майданчиком для проведення надважливої події для юридичної спільноти та майбутніх фахівців-юриспрудентів – міжнародної науково-практичної конференції «Застосування психофізіологічних досліджень з використанням поліграфа в умовах війни: світовий досвід, теоретичні та практичні питання», організованої у рамках співпраці Полтавської політехніки з громадською організацією «Міжнародна Асоціація Поліграфологів». Конференція відбулася у змішаному форматі.

Активними учасниками стали досвідчені фахівці-поліграфологи, науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти спеціальності 081 Право Полтавської політехніки, які виявляли стійкий інтерес до обговорюваної тематики та ставили спікерам безліч актуальних питань.

За словами організаторів, динаміка процесів у нашій країні наочно демонструє нагальну потребу проведення відповідних заходів, адже саме тут є можливість обговорити питання розвитку теорії і практики забезпечення безпеки, висловити свою думку, наповнитися для подальшої реалізації наших з вами дій, окреслити коло проблем, які мають місце в умовах сьогодення, визначити шляхи їх вирішення, адже відповідний науковий супровід, проведення теоретичних та практичних наукових досліджень стимулює розвиток галузі.

Конференцію відкрили почесні гості – проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор технічних наук, професор Олена Степова, віце-президент компанії «Axciton Systemc, Inc.» Оксана Стівенсон, голова громадської організації «Міжнародна Асоціація Поліграфологів», голова ГО «Об’єднання поліграфологів силових відомств України», кандидатка юридичних наук, поліграфолог, психолог Регина Яремчук, кандидат юридичних наук, поліграфолог, психолог Максим Клименко та поліграфолог, виконавчий директор ТОВ «Охоронна компанія «Гефест» Віктор Фільо.

«Вітаю вас з проведенням цієї важливої події у стінах нашого славетного закладу вищої освіти, який має 205-літні традиції. Тематика конференції є надзвичайно актуальною та сприяє обміну досвідом і знаннями між фахівцями в галузі поліграфології. Це важливо, оскільки поліграф є складним інструментом, який вимагає спеціальних знань і навичок для його ефективного використання. Конференція дозволить фахівцям обговорити сучасні методи і практики застосування поліграфа в умовах війни, а також обмінятися досвідом у розслідуванні конкретних злочинів, скоєних під час війни. У 2020 році наш заклад вищої освіти підписав договір про співробітництво із громадською організацією «Міжнародна Асоціація Поліграфологів», метою якого є співробітництво сторін в галузях наукової, науково-технічної, освітньої діяльності.Поліграфологія є важливою галуззю науки і практики, яка має широкий спектр застосування. У воєнний час використання поліграфа є особливо актуальним, оскільки він може бути використаний для розкриття злочинів, забезпечення безпеки та захисту суспільства. Впевнена, що конференція буде корисною та плідною. Вона сприятиме обміну досвідом і знаннями між фахівцями у галузі поліграфології, а також підвищенню ефективності використання поліграфа в правоохоронній діяльності. Раді вітати на конференції: Клименка Максима Миколайовича - голову ГО «Міжнародна Асоціація Поліграфологів», який є ініціатором проведення вказаного заходу та долучається до організації практичних занять з використання поліграфа для здобувачів освітньої програми 081 «Право», Стівенсон Оксану (Oksana Stevenson) віце-президента компанії «Axciton Systems, Inc.», Яремчук Регину, голову ГО «Об’єднання поліграфологів силових відомств України», к.ю.н., поліграфолога, психолога, а також психологополіграфологів з м. Києва, м. Дніпра, Запорізької області, представників Національної поліції України, представників Державної служби судової охорони Полтавської області, Управління патрульної поліції Полтавської області, науково-педагогічних працівників та здобувачів вищої освіти. Наближаємо перемогу разом», – привітала учасників конференції проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор технічних наук, професор Олена Степова.

З вітальним словом виступив модератор конференції, голова ГО «Міжнародна Асоціація Поліграфологів», к.ю.н., поліграфолог, психолог Максим Клименко:

«Хотів би подякувати подякувати керівництву Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за надану можливість провести міжнародну науково-практичну конференцію «Застосування психофізіологічних досліджень з використанням поліграфа в умовах війни: світовий досвід, теоретичні та практичні питання» у стінах вашого навчального закладу. Я сподіваюся, що кожен з нас несе свій вклад у перемогу. Я вдячний вам, бо ваш університет завжди підтримує обмін знаннями з вашими студентами. Ваш університет є одним із основних закладів вищої освіти, який має партнерські угоди з багатьма представниками силових відомств України, ви надаєте практичну і теоретичну допомогу і наша «Міжнародна Асоціація Поліграфологів» теж працює разом з вами. Сьогодні присутні багато учасників нашої асоціації. Всі ми працюємо разом, кожен наш крок – це крок до перемоги, до нашого професіоналізму. Я впевнений, що під час засідання ми зможемо обговорити не тільки розвиток поліграфології в Україні та застосування його під час війни, зрозуміти, на якому прикладі треба працювати, а й нам це дозволить отримати нові напрацювання для наших наукових досліджень. Бажаємо всім вам плідної співпраці!»

Учасники обговорили світовий досвід застосування психофізіологічного дослідження з використанням поліграфа в умовах війни, порядок та межі застосування психофзіологічних досліджень у поствоєнний час, а також застосування поліграфа при прийомі на роботу.

Роботу пленарного засідання модерував голова громадської організації «Міжнародна Асоціація Поліграфологів», кандидат юридичних наук, поліграфолог, психолог Максим Клименко, який лаконічно окреслив окремі аспекти застосування психолофізіологічного дослідження з використанням поліграфу в умовах війни.

Під час пленарного засідання учасники заслухали цікаві доповіді поліграфолога, психолога Оксани Ваврик («Застосування поліграфологом контрзаходів на протидію»), поліграфолога, психолога Тамари Куряченко («Методологічний аспект застосування психофізіологічного інтерв’ю під час тестування осіб, яких підозрюють у співпраці з російськими спецслужбами»), поліграфолога Наталії Глазкової («Застосування поліграфа при прийомі на роботу»), фахівця з економічної безпеки, поліграфолога, психолога Олени Сенченко («Рогляд психологічних особливостей індивіда (людини), під час проходження поліграфу»), поліграфолога, психолога, викладача циклу загальнопрофесійної підготовки Державного закладу професійної (професійно-технічної) освіти зі специфічними умовами навчанням «Житомирська академія поліції» Наталії Рудюк («Ефективність використання поліграфа під час розслідування кримінальних проведжень в умовах дії воєнного стану в Україні»), поліграфолога, виконавчого директора ТОВ «Охоронна компанія «Гефест» Віктора Фільо («Доцільність застосування ПФД за допомогою поліграфа у приватних комерційних структурах») та голови ГО «Міжнародна Асоціація Поліграфологів», кандидата юридичних наук, поліграфолога, психолога Максима Клименка («Світовий досвід застосування психофізіологічного дослідження з використанням поліграфа в умовах війни»).

За результатами проведення науково-практичної конференції «Застосування психофізіологічних досліджень з використанням поліграфа в умовах війни: світовий досвід, теоретичні та практичні питання» буде сформовано збірник наукових статей та тез учасників, з яким можна буде ознайомитися на офіційному сайті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Нагадаємо, раніше науковці-правники та поліграфологи провели конференцію, присвячену застосуванню детектора брехні в умовах воєнного стану.

Нещодавно політехніка підписала Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво з Медичним центром «Нові Санжари» Національної гвардії України, а співробітники політехніки отримали посібники для вдосконалення комунікації з ветеранами, військовослужбовцями і цивільними. Також студенти-психологи успішно опановують навички роботи з неповнолітніми на базі Навчально-діагностичного центру психологічної експертизи, а Полтавська політехніка увійшла до п’ятірки університетів, які реалізовуватимуть урядовий експериментальний проєкт для ветеранів.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»