2023-03-30

Полтавська політехніка презентувала освітні можливості для внутрішньо переміщених осіб

29 березня на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся регіональний форум «Інтеграція внутрішньо переміщених осіб на Полтавщині: виклики, рішення та роль Рад ВПО». Перший проректор – проректорка з науково-педагогічної роботи та економічного розвитку університету Олена Філонич презентувала освітні можливості для внутрішньо переміщених осіб, які пропонує Полтавська політехніка, а також досвід університету у підтримці вимушених переселенців.

Полтавська політехніка презентувала освітні можливості для внутрішньо переміщених осіб

29 березня у рамках програми «Єднання заради дії», що впроваджується IREX разом з Благодійним Фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США, відбувся регіональний форум «Інтеграція внутрішньо переміщених осіб на Полтавщині: виклики, рішення та роль Рад ВПО». Місцем проведення став Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», який має одну з найкращих безпекових інфраструктур та умови для проведення масштабних соціальних і нетворкінгових заходів різного рівня.

Понад 100 представників і представниць органів місцевого самоврядування соціального захисту, громадського сектору і спільнот внутрішньо переміщених осіб з різних куточків Полтавської області взяли участь у події, щоб обговорити ключових проблем – працевлаштування, юридичної допомоги, психоемоційної підтримки, адаптації дітей та осіб з інвалідністю, ведення підприємницької діяльності та залучення до прийняття рішень.

З вітальним словом на відкритті форуму виступили регіональна представниця програми «Єднання заради дії» Карина Булавіна, координатор програми «Єднання заради дії» Благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» Сергій Ларіонов, перший заступник міської голови Полтавської міської ради Валерій Пархоменко, перший проректор – проректорка з науково-педагогічної роботи та економічного розвитку університету Олена Філонич. Модератором форуму був виконавчий директор Асоціації учасницького розвитку громад Леонід Донос.

«Жодна країна світу не мала такої кількості внутрішньо переміщених осіб всередині країні і поза її межами. Над цією проблемою повинні думати і державні органи влади, і організації громадянського суспільства. Водночас, багато країн розглядають це як можливості для економічного зростання – релокуються бізнеси, приїздять бізнесмени, збільшується культурне різноманіття громад», – зазначив модератор.

Перший заступник Полтавського міського голови Валерій Пархоменко, перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, Кременчуцький міський голова Віталій Малецький подякували партнерам, які провели цей форум і розпочали дискусію як Полтавщина приймала ВПО, забезпечувалась реалізація прав у медичній, житловій сфері, на отримання адміністративних послуг.

Перший проректор – проректорка з науково-педагогічної роботи та економічного розвитку, кандидатка економічних наук, доцентка Олена Філонич передала учасникам форуму вітання від ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимира Онищенка, розповіла про досвід університету у створенні умов та підтримці вимушених переселенців, та презентувала освітні можливості для внутрішньо переміщених осіб, які відкриті у Полтавській політехніці.

«24 лютого 2022 року життя кожного українця поділилося на до та після і всі ми є учасниками цієї події та відчуваємо на собі її наслідки. Полтавська політехніка не є винятком. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з перших днів війни включився в активну допомогу тим людям, які в ній потребували. На базі університету за ініціативи ректора Володимира Онищенка було сформовано Волонтерський штаб, до якого активно долучилось студентство університету й організувало волонтерський рух.

Кожного дня ми приймали внутрішньо переміщених осіб й розселяли їх в гуртожитках Студентського містечка. Сукупно за цей період разом з нашим структурним підрозділом Полтавським фаховим коледжем нафти і газу ми розселили понад 2000 ВПО. Станом на сьогодні в університетських гуртожитках проживає понад 100 внутрішньо переміщених осіб – це люди, яким на жаль немає куди повертатися. В університеті на базі кафедри психології та педагогіки була організована робота психологічної служби. Було долучено 6 фахівців для психологічної підтримки абсолютно кожного, хто цього потребував, відбувалася робота з дітьми внутрішньо переміщених осіб, проводилися різноманітні заходи, ми запрошували благодійні організації, здійснювали видачу гуманітарної допомоги, робили все те, чого вимагало життя та суспільство для повернення до нормальних умов життя тих людей, які постраждали», – розповіла проректор.

На сьогодні Полтавська політехніка, маючи меморандум про співпрацю із Полтавським обласним центром зайнятості, бере участь у державній програмі та проводить тримісячні курси, безкоштовне підвищення кваліфікації для всіх внутрішньо переміщених осіб за рахунок ваучера.

Ваучер – це документ, який видається одноразово та дає право безоплатно пройти навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

На підставі ваучера здійснюється:

  • перепідготовка за робітничою професією;
  • підготовка за спеціальністю для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра або магістра, здобутих за іншою спеціальністю;
  • підготовка на наступному рівні освіти (крім третього (освітньо-наукового/освітньо-творчого) та наукового рівня вищої освіти);
  • спеціалізація та підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності.

«Ми маємо понад 100 освітніх програм, у рамках яких кожен ВПО має право подавши документи отримати безоплатне підвищення кваліфікації. Це унікальна можливість, яка сьогодні є нагальною. Хтось хоче перекваліфікації, хтось змінити напрям, хтось хоче в рамках своєї спеціальності покращити знання. Тому ми запрошуємо вас, будемо раді допомогти кожному.

Університет долучається до всіх заходів і є небайдужим, як і сьогодні – ми надали майданчик для проведення такого регіонального форуму. Будемо раді, якщо ви сьогодні знайдете нові інструменти, методи та механізми, які безпосередньо допоможуть ВПО.

Дякуємо ЗСУ за можливість проведення подібного заходу», – підсумувала проректорка Олена Філонич.

Питання освіти для молоді також актуалізовано – університет уже затвердив Правила прийому у 2023 році та проводить консультації для абітурієнтів з числа ВПО. Під час форуму діяла профорієнтаційна виставка.

Загалом під час Форуму було розглянуто низку питань та заслухано  учасників, виступи яких стосувалися стану та перспектив реалізації прав ВПО на регіональному рівні, обговорення переваг та ролі Рад ВПО як потужного інструменту на шляху інтеграції ВПО, створення координаційних платформ між ВПО на регіональному рівні, обговорення інструментів адаптації та інтеграції людей з-поміж ВПО, обговорення можливості працевлаштування та адаптації людей з-поміж ВПО та формування спільного бачення у напрямку розробки сталих довготривалих дій спрямованих па глибинну інтеграцію, формування стратегічних партнерств з органами влади та місцевого самоврядування, бізнесом, місцевими та переміщеними інституціями громадянського суспільства, успішних практик та регіональних проєктів з працевлаштування і перекваліфікації переміщених осіб, адаптації дітей та осіб з інвалідністю з-поміж ВПО, юридичної підтримки, залучення ВПО до прийняття рішень на місцях (застосування партисипативних інструментів під час війни), забезпечення психоемоційної стабільності населення і можливостей для розвитку підприємництва.

Учасники та учасниці Форуму «Інтеграція внутрішньо переміщених осіб на Полтавщині: виклики, рішення та роль Рад ВПО» обговорили резолюцію форуму, яка стосується виконання Операційного плану реалізації у 2021-2023 роках Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження сердньострокових рішень щодо внутрішнього переміщення осіб та впровадження середньострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2024 року, схваленої Розпорядженням Кабінету міністрів №1364-р.

Нагадаємо, народні депутати України – засновники громадської організації «ВПО України» зустрілися зі студентами-переселенцями, які навчаються у Полтавській політехніці, студенти-волонтери передали вимушеним переселенцям гуманітарну допомогу від Познанської політехніки, а також допомогли дітям ВПО зібратись до школи, у свою чергу вимушені переселенці і міський голова нагородили колектив політехніки подяками.

Нещодавно на базі Полтавської політехніки відбувся ІX Міжнародний галузевий форум, присвячений енергетичній безпеці як головному пріоритетному напрямку розвитку нафтогазової галузі України, під час якого ректор політехніки презентував актуальні кейси стратегічного партнерства університету, бізнесу і влади.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»