2020-12-11

Популяризаторка науки розповіла студентам і школярам чому варто любити математику

У Полтавській політехніці відбулася онлайн-зустріч з Оленою Ванєєвою – старшою науковою співробітницею Інституту математики Національної академії наук України, переможницею всеукраїнської премії «Жінка України 2020» у номінації «Наука» і STEM-наставницею, яка увійшла до «ТОП-20 надихаючих жінок».

Популяризаторка науки розповіла студентам і школярам чому варто любити математику

У рамках Університетського тижня Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та механотроніки науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики організували яскраву подію – відкрите засідання математичного гуртка, присвячене 90-річчю університету, із сучасною зіркою української науки.

Учасників налічувалось більше сотні – студентів політехніки, школярів з Полтавської загальноосвітньої школи № 26, Полтавського обласного наукового ліцею-інтернату ІІ-ІІІ ст. імені А.С. Макаренка Полтавської обласної ради, Полтавської гімназії №6, Полтавської гімназії №14 «Здоров’я», Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1 імені І. П. Котляревського, Полтавського наукового ліцею №3 та Українського колежу iм. В.О. Сухомлинського (школи № 272 Києва). Варто відзначити, що географія учасників відкритих засідань гуртка постійно зростає.

Усім було цікаво поспілкуватись з доктором фізико-математичних наук, старшою науковою співробітницею Інституту математики Національної академії наук України Оленою Ванєєвою. Модерувала наукову зустріч кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська.

Титулована співрозмовниця – лауреатка Премії Президента України для молодих вчених за цикл статей «Алгебраїчні методи у математичній фізиці» (2010), Премії Президії Національної академії України для молодих вчених «Застосування алгебр Лі для побудови точних і чисельних розв’язків диференціальних рівнянь» (2014), Премії Інституту математики НАН України для молодих вчених імені Ю.Д. Соколова за цикл робіт «Груповий аналіз класів рівнянь математичної фізики» (2015), володарка української премії L'ORÉAL-ЮНЕСКО «Для жінок у науці» (2018), лауреатка ТОП-15 наступного етапу Премії «Міжнародні Молоді Таланти» і премії «Жінка України- 2020» у категорії «Наука» (2020). Науковиця також увійшла до «ТОП-20 надихаючих жінок», ставши наставницею проєкту «Дівчата STEM», де успішні жінки надихають дівчат на кар'єру в сфері STEM-освіти. Щороку «Центр «Розвиток КСВ» обирає ТОП-20 надихаючих жінок в STEM – унікальну спільноту жінок, які зробили успішну кар’єру в науково-технічній сфері. За словами Олени Ванєєвої, важливо підтримувати дівчат у їхньому прагненні займатися наукою та професійно розвиватися.

Науковиця презентувала цікаву доповідь «Незбагненна сила математики», у якій поділилася лайфхаками як вивчати математику легко та цікаво. На думку спікерки, майбутнє за СТЕМ-освітою, відкритою до інновацій.

«Сфера моїх наукових інтересів надзвичайно цікава та математично приваблива – симетрія диференціальних рівнянь. У власній науковій діяльності послуговуюся висловом Нобелівського лауреата Поля Дірака: «Будь-який фізичний закон має володіти математичною красою». Симетрії дозволяють нам серед багатьох обрати ті рівняння, які дійсно описують закони природи, красиві з різних причин, у тому числі, з точки зору їхньої застосованості до реального життя.

Гуманітарні й суспільні науки обов’язково мають бути. Їх не треба міряти тими ж мірками, що і природничі науки. Навіть у природничій сфері в кожній спеціальності можна розробити правильну систему оцінювання», – прокоментувала Олена Ванєєва.

Спілкування було інтерактивним, а найактивніші отримали призи – чудові ілюстровані книги про математику. Серед найпопулярніших питань – чи важко вивчати математику, з чого варто розпочинати кар’єру в СТЕМ? З чого розпочиналася наукова кар’єра, чи важко жінці стати успішнішою за чоловіків у науці?

«Математика – це не страшно. Стільки людей бідкаються, що бояться математики». Своєрідною «фішкою» стало наступне спостереження: «Математика – це здоровий глузд. Математик може побачити чи нас дурять, чи ні, дивлячись на будь-яку статистику, яку нам показують на телебаченні. Любіть математику!» – говорить науковиця.

Під час осінньої серії засідань учасники наукового гуртка дискутували про красу у точній науці, застосування математики у повсякденному житті і провели підсумковий науковий круглий стіл «Математика: шлях вподовж тисячоліть».

Для зацікавлених у поглибленому вивченні математики викладачі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели воркшоп з практичними порадами як написати успішну роботу з математики.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»