2022-05-16

Науковиця взяла участь у презентації можливостей для української молоді в Україні та країнах ЄС

Науковиця Полтавської політехніки Анна Павельєва стала учасницею вебінару «Вихід Є! Можливості та підтримка української молоді в Україні та ЄС», Україні», присвяченого підтримці молодих українців представниками світової та європейської спільноти. Учасники заходу обговорили можливості молодіжних програм академічної мобільності, грантові можливості для реалізації молодіжних соціальних ініціатив у нашій країні та поділилися досвідом підтримки української молоді за кордоном.

Науковиця взяла участь у презентації можливостей для української молоді в Україні та країнах ЄС

Науковиця факультету філології, психології та педагогіки,  кандидатка  філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва взяла  активну участь у вебінарі «Вихід Є! Можливості та підтримка української молоді в Україні та ЄС», організованому молодіжним центром «Романтика», Відділом молодіжної політики Сумської міської ради у партнерстві з Інформаційним центром Erasmus+ Youth та Європейським корпусом солідарності в Україні, громадською організацією «Центр євроініціатив» та за інформаційної підтримки ресурсного центру SALTO-YOUTH EEAC (Польща), громадською організацією  «MilleniuM Training and Development Institute» (Молдова) та Представництва ЄС в Україні «Інформаційна підтримка мереж ЄС в Україні».

Під час вебінару учасники   обговорили:

  • підтримку українців європейською спільнотою (Андрій Павлович, представник Ресурсного центру SALTO EEAC, Польща);
  • можливості програми ЄС Erasmus+ Youth (Анна Ковбасюк, координаторка Інформаційного центру Erasmus+ Молодь та Європейського корпусу солідарності в Україні);
  • волонтерство у Європейському корпусі солідарності (Ірина Новак, консультантка Інформаційного центру Erasmus+ Молодь та Європейський корпус солідарності в Україні);
  • грантові можливості для реалізації ініціатив в Україні (Юлія Єлфімова, менеджерка проєктів ГО «Центр євроініціатив»);
  • практики підтримки української молоді за кордоном (Алєксандра Ісакул, менеджерка проєктів ГО «MilleniuM Training and Development Institute» (Молдова).

Зокрема, спікерка Анна Ковбасюк розповіла учасникам тренінгу про можливості неформальної та інформальної освіти – Erasmus+ проєкти мобільності у сфері молоді та молодіжних працівників, які сприяють особистому та соціально-освітньому розвитку молоді та її активній участі в суспільному житті, а також покращують перспективи працевлаштування. Доповідачка детально проаналізувала та пояснила особливості трьох основних видів проєктів мобільності для молоді – молодіжних обмінів, проєктів мобільності для молодіжних працівників та проєктів молодіжної участі, зокрема, навела такі приклади проєктів як:

  • офлайн та онлайн-воркшопи, зустрічі, семінари та інші заходи на місцевому, національному та транснаціональному рівні;
  • консультації з молодими людьми;
  • просвітницькі кампанії, що стосуються участі молоді у демократичному житті;
  • фасилітацію доступу молодих людей до відкритих, безпечних та доступних віртуальних або фізичних просторів, що забезпечують ефективні можливості участі у демократичному житті;
  • моделювання функціонування демократичних інститутів та ролей осіб, що приймають рішення в таких інституціях.

Ірина Новак розповіла про те, як зараз працює Європейський корпус солідарності для українських громадських організацій та молодих людей. За її словами, наразі всі українські організації, які мають чинний Знак якості, можуть відправляти волонтерів до 27 країн ЄС та трьох  країн, асоційованих з програмою (Північна Македонія, Туреччина, Ліхтенштейн). На жаль, Hosting role тимчасово недоступний – у зв’язку з війною на території України приймати волонтерів в Україні в рамках програми наразі неможливо. Лекторка познайомила учасників вебінару із наявними проєктами для української молоді, розповіла про  актуальні зміни у волонтерських проєктах (наразі волонтери можуть подаватися на довгострокові проєкти без віз, пропонують механізми оформлення легального довгострокового перебування, строк волонтерства було збільшено до 14 місяців). Багато уваги під час дискусії  приділялось можливостям підтримки дітей та молоді у Молдові.

Алєксандра Ісакул проінформувала про проєкти, створені на підтримку української молоді за кордоном (Orange Safe Space / Open Youth Space).

Юлія Єфімова розповіла про такі грантові можливості для реалізації ініціатив в Україні, як:

  • Пілотні проєкти Європейського молодіжного фонду Ради Європи;
  • Гранти швидкого реагування Українсько-данського молодіжного дому;
  •  Проєкти участі молоді від Erasmus+;
  • Конкурс ПРООН «Посилення спроможності молодіжного сектору щодо реагування на потреби молодих жінок і чоловіків, особливо з числа внутрішньо переміщених осіб та вразливих верств населення».

 

Раніше шестеро студенток політехніки стали учасницями польської стипендіальної програми SPINAKER від NAWA, студентка-філолог стала учасницею проєкту для молодіжних лідерів Erasmus+ у Греції та взяла участь у тренінгу Erasmus+ , присвяченому психічному здоров’ю в умовах війни, а  науковиця кафедри германської філології та перекладу пройшла «Весняну школу молодого науковця 2.0» та долучилася до участі у вебінарі «Як цивільним вижити в місті під час війни?», присвяченому курсу виживання мирного населення під час бойових дій та на окупованих територіях.  

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»