2021-02-06

Проєкти студентів-призерів увійшли до каталогу конкурсу «Steel Freedom»

Український Центр Сталевого Будівництва випустив доповнений каталог проєктів призерів Національного архітектурного студентського конкурсу Steel Freedom за 2020-2014 рр. «Проєкти в металі, які надихають». До нього увійшло сім проєктів студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Проєкти студентів-призерів увійшли до каталогу конкурсу «Steel Freedom»

Національний студентський конкурс Steel Freedom з 2014 року залучає студентів архітектури і конструкторів для розробки креативних інноваційних об'єктів із застосуванням сталевих конструкцій в сегментах комерційної і житлової нерухомості. За час його проведення організатори познайомилися з молодими, талановитими і перспективними архітекторами, конструкторами, які живуть і навчаються в Україні.

Щороку студенти Полтавської політехніки ставали півфіналістами, фіналістами і призерами конкурсу Steel Freedom. У 2020 році члени професійного журі відзначили адміністрацію та науково-педагогічний колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за вагомий внесок у розвиток архітектурної та будівельної освіти, активну щорічну участь у Національному архітектурному студентському конкурсі Steel Freedom. Особисту подяку організатори висловили ректору Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професору Володимиру Онищенку.

«Гортаючи каталог проєктів натхненням будуть заряджатися не тільки майбутні і діючі архітектори та проєктувальники, а і девелоперські компанії, замовники будівництва та вся галузь сталевого будівництва. Каталог проєктів об'єднав архітектурні рішення призерів конкурсу, які отримали головні нагороди, призи в додаткових номінаціях від партнерів конкурсу і призи глядацьких симпатій.

Ми впевнені, що їх ідеї та бачення матимуть попит у середовищі українських і зарубіжних замовників об’єктів нерухомості, а рішення із застосуванням металоконструкцій дозволять створити знакові архітектурні об’єкти», – говорять організатори конкурсу.

Завантажити каталог

Проєкти представлені в таких категоріях:

  • стадіон
  • багатофункціональний спортивно-навчальний комплекс
  • житловий комплекс
  • соціальний офіс
  • доступне житло
  • офісний центр
  • комплекс будівель громадського призначення
  • багатофункціональний комплекс
  • рекреаційний комплекс
  • бізнес-центр
  • торгово-розважальний центр
  • лофт

До півфіналу Національного архітектурного студентського конкурсу Steel Freedom-2020 увійшли дві команди-учасниці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – команда І-285 та команда М-301. Консультували, підтримували та надихали півфіналістів науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Оксана Довженко, Павло Семко та Тарас Руденко.

Команда І-285 для виконання конкурсного завдання обрала проєктування багатофункціонального спортивно-навчального комплексу в місті Івано-Франківськ. Конкурсантів привабила унікальність даної тематики – адже при проєктуванні спортивного корпусу можна змінювати та комбінувати різні функції, вигадувати цікаві конструктивні схеми та особливі рішення фасаду. До складу команди увійшли студенти-магістранти Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою – Дмитро Турченко, Олександра Циганок, Тетяна Совенко (призерка конкурсу студентських наукових робіт на будівельну тематику), Валерія Гончаренко та студент четвертого курсу, стипендіат Президента України, Арам Карапетян. Варто відзначити професіоналізм та практичний досвід учасників, переважна більшість яких поєднує навчання з професійною діяльністю у будівельній та архітектурній галузях.

Відповідно до призначення будівлі, в дизайнерському рішенні виконання фасадів, використовували навісні трикутні сталеві панелі. Трикутник – проста, але найбільш стійка фігура, яка є відображенням головних принципів спорту, а саме: швидкість, відстань, час. Поєднання трикутних панелей з вдало розробленою підсвіткою фасаду, ніби демонструє прискорення сучасного життя та задає напрям для подальшого розвитку. При розробці проєктної пропозиції були використані ефективні металеві конструкції, які поєднують у собі раціональне використання сталі та задовольняють вимоги архітектурної виразності, міцності та стійкості – розповіли представники команди.

Організація командної роботи дистанційно і потреба одночасно працювати над проблемою в онлайн-форматі стала справжнім викликом.

«Минулого року деякі з учасників команди були в різних групах і дійшли до півфіналу, дехто брав участь вперше. Вважаємо наш проєкт необхідним практичним досвідом, сподіваємося, що наступного року станемо фіналістами», – прокоментувала куратор команди, викладач Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, кандидат технічних наук, професор кафедри залізобетонних і кам’яних конструкцій та опору матеріалів Оксана Довженко.

У фіналі Національного архітектурного студентського конкурсу Steel Freedom-2020 Полтавську політехніку представляла команда М-301, яка складалась з однієї учасниці – студентки Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, призерки конкурсу 2019-го року у складі команди D-403 Єлизавети Хомич, яка стала срібною призеркою та володаркою глядацьких симпатій конкурсу у 2020 році. До речі, вона також є лауреаткою XXVIII Міжнародного огляду-конкурсу дипломних робіт випускників архітектурних та художніх спеціальностей – її проєкт сміттєпереробного заводу у м. Черкаси посів перше місце.

Переможниця спроектувала стадіон на 12770 глядацьких місць. Проєкт посів друге місце та отримав Приз глядацьких симпатій і нагороди від партнерів конкурсу – archimatika, AVR Development, ЛИРА САПР.

Концепція стадіону полягає у створенні за допомогою ефективних металевих конструкцій образу приазовської чайки – емблеми та неформального символу футбольного клубу «МАРІУПОЛЬ», яка летить над хвилястими у плані перекриттями, що є алюзією на морське узбережжя. Спортивна арена, окрім футбольного поля з підігрівом розмірами 68×105м та критими трибунами на 12770 відвідувачів (400 місць підвищеної комфортності на центральних секторах) – із урахуванням місць для інвалідів та їх супроводжуючих, VIP-ложі та скайбоксів) має на території спортивний бар, SPA-центр, гардероб, фітнес-центр, музей спорту, ресторан, торгівельно-комерційні приміщення та рекреаційну зону – галерею.

Конструктивне рішення стадіону – сталевий каркас; перекриття – по балочній системі із зварних двотаврів висотою 700 мм із прогонами І30; основні колони – зварний двотавр 750×550, обшитий фасадними касетами, розкріплені балками перекриття; конструкція покриття - просторові ферми із вертикальними та горизонтальними в’язями, над трибунами та галереєю стадіону – консольні просторові ферми (виліт до 20 м). Для архітектурної виразності деякі ферми виконані дворівневими для створення ефекту «пір’я» чайки. Покрівля – ПВХ-мембрана, по профільованому настилу Т75.

Водовідведення організоване, внутрішнє через водозбірні воронки поблизу ферм до систем зливової каналізації.

Для зручності вболівальників, зменшення черг на входах та виходах на глядацькі трибуни і підвищення швидкості можливої евакуації, на кожне місце можливо потрапити: через кутові входи трибун на першому поверсі, центральні виходи на сектори другого поверху та кругову галерею на третьому. Підйом на другий і третій поверх можливий за допомогою 12 сходово-ліфтових вузлів. У напрямках руху вболівальників пропонується розміщувати торгові точки із безалкогольними та слабоалкогольними напоями і різноманітними смаколиками.

У 2019 році студенти-архітектори та будівельники стали срібними та бронзовими призерами конкурсу, а громада Маріуполя уже втілює проєкт ЦНАПУ від наших студентів.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»