2020-11-11

Ректор презентував оновлення у підготовці фахівців нафтогазової сфери і успішні проєкти з бізнесом

На традиційній V Київській конференції Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко презентував успішні кейси системної реалізації стратегії співпраці освіти, науки і бізнесу.

Ректор презентував оновлення у підготовці фахівців нафтогазової сфери і успішні проєкти з бізнесом

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став партнером масштабної нафтогазової події року – V Київської конференції, організованої давнім стратегічним бізнес-партнером університету – ТОВ Ньюфолк НКЦ на чолі з генеральним директором компанії Андрієм Закревським. Незважаючи на карантинні обмеження та неможливість зібратися наживо усім учасникам, своїми напрацюваннями у сфері науки, освіти та залучення інвестицій поділилися представники провідних українських нафтогазових та сервісних компаній, нафтовидобувних підприємств, закладів вищої та фахової передвищої освіти.

Здобутки у реалізації стратегії співпраці освіти, науки і бізнесу у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» презентував ректор університету, професор Володимир Онищенко.

«Для мене надзвичайно важливо бути причетним до цієї визначної для нафтогазової галузі події. Незважаючи на дистанційний формат участі, наш університет не зраджує власним традиціям, тож сьогодні з величезним задоволенням презентую нові напрямки розвитку та багатовекторну співпрацю Полтавської політехніки з бізнесом. З часу мого останнього виступу перед представниками нафтогазових компаній на форумі у Полтаві минуло лише два місяці. Незважаючи на карантинні обмеження, в університеті відбулося чимало цікавих подій, про які варто говорити», – підкреслив ректор, професор Володимир Онищенко.

Спікер розповів про масштабну модернізацію та постійне осучаснення матеріально-технічної та навчально-лабораторної бази університету.

Відкриття нового наукового підрозділу – Навчально – виробничого центру, презентованого під час роботи VI Міжнародного галузевого форуму у вересні, став одним з основних пунктів успішної реалізації стратегії розвитку закладу вищої освіти на наступні декілька років. До складу центру під керівництвом фахівця з багаторічним досвідом проведення науково-дослідних робіт Петра Голуба увійшли лабораторія бурових розчинів і промивальних рідин, лабораторії хімії, навчально-науковий полігон нафти і газу. Створення такого потужного науково-дослідного центру дає можливість виконувати на замовлення підприємств дослідження газу, нафти, конденсату, нафтопродуктів, поверхневих, грунтових, пластових вод та розсолів.

«За двомісячний період функціонування Навчально-виробничого центру здійснено внутрішній аудит наявних лабораторій, перевірку обладнання та матеріалів, виконується робота з метрологічної повірки приладів для проведення дослідів та підготовка до державної сертифікації лабораторій, проводиться робота з комплектації нафтової, газової та аналітичної лабораторій. Для успішної реалізації видобувного процесу Центр готовий надавати бізнесу якісні послуги та здійснювати наукові дослідження.

У перспективі – створення єдиної лабораторної бази для якісного виконання замовлень від виробництва й участі у тендерній діяльності, а також використання бази з метою навчання аспірантів та здійснення науково-дослідницької роботи», – прокоментував Володимир Онищенко.

Варто відзначити, що новостворений науковий підрозділ університету, а також науково-педагогічні працівники кафедр нафтогазової інженерії та технологій, технології будівництва розпочали спільну діяльність із реалізації досліджень за такими темами: «Розробка технології для видобування важковидобувних вуглеводнів», «Упровадження у виробництво технологій видобутку шляхом низькотемпературного крекінгу», «Розробка технології використання бурових розчинів та шламів для виготовлення будівельних матеріалів, конструкцій та виробів або безпечної утилізації».

За словами ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора Володимира Онищенка, Зазначені теми є актуальними та перспективними в сучасних реаліях видобутку вуглеводнів, тому хочу запропонувати представникам бізнесу долучитися до масштабного процесу наукових досліджень.

«Навчально-виробничий центр активно реалізовує програму по наданню послуг об'єднаним територіальним громадам Полтавської області, пов'язаних із виконанням вимог природоохоронного та санітарного законодавства, відповідно положень Закону України "Про органи місцевого самоврядування". Університет вже отримав перші замовлення на виконання таких послуг від громад, з якими маємо підписані угоди про співпрацю і партнерство», – зазначив ректор.

Серед основних досягнень Полтавської політехніки за осінь – масштабна реновація Навчально-наукового нафтогазового полігону – надзвичайно важливого унікального об’єкту, з якого розпочинали підготовку інженерів-нафтовиків у Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка. Можливості полігону дозволяють підвищити рівень та якість підготовки студентів, особливо під час карантину, адже полігон знаходиться на відкритому просторі і дозволяє проводити заняття у безпечних для здоров’я умовах.

«Реновація полігону відбувається у тісній співпраці з бізнесом. Користуючись нагодою, висловлюємо щиру подяку директору ГПУ «Полтавагазвидобування» Андрію Місіньову за надання необхідного технологічного обладнання для відновлення функціонування полігону. Для забезпечення автоматизованої системи управління технологією виробництва на полігоні, за допомогою приватного підприємства «Інфотехпром», було здійснено оновлення програмного комплексу. Фактично це аналог пункту управління промислом, і наші студенти можуть набути практичних навичок керування процесом видобутку вуглеводнів в стінах університету. На основі сучасного програмного забезпечення облаштовано автоматизоване робоче місце оператора нафтогазового комплексу. Використання технологічних можливостей полігону має велике значення у процесі підготовки фахівців нафтогазової галузі. Зокрема, студенти в режимі реального часу мають змогу стежити за процесами, які відбуваються при видобуванні вуглеводнів фонтанним способом (з імітацією пластового тиску у свердловині), газліфтним способом, штанговою свердловинною насосною установкою з приводом від верстата-качалки та установкою електровідцентрового глибинного насосу.

Ми вже отримали перший «фонтан», хай поки що не нафтовий, і я переконаний, що якісні знання, отримані в університеті і безпосередньо на полігоні, допоможуть нашим випускникам у майбутньому стати справжніми фахівцями, готовими до роботи в провідних нафтогазових компаніях світу», – розповів ректор.

В університеті також динамічно функціонує тренінговий центр, відкритий спільно з компанією Wellsite, де використовуються тільки сучасні прилади візуалізації та програмне забезпечення для навчання.

Wellsite Digital оснащений єдиним в Україні тренажером-симулятором DrillSIM:50, виробництва 2020 року, британської компанії Drilling Systems. DrillSIM:50 використовується для навчання в таких країнах як США, Великобританія і ОАЕ. Також в центрі встановлений DrillSIM:Educator – це надсучасний інструмент навчання буріння та управління свердловиною, який спеціально розроблений для проведення занять в аудиторії. На моніторах DrillSIM:Educator відтворюються процеси, які одночасно відбуваються з наземним обладнанням та у свердловині під час проведення бурових робіт. Це дає можливість побачити і чітко зрозуміти свої дії під час різних операцій, їх наслідки для свердловини. DrillSim:50 та DrillSIM:Educator повністю відповідають стандартам навчання і сертифікації в області буріння та контролю свердловин, встановленим IWCF (International Well Control Forum – Міжнародний форум з управління свердловинами) і IADC (International Association of Drilling Contractors – Міжнародна асоціація бурових підрядників).

Сертифікат міжнародного зразка, який отримують кандидати програми IWCF, визнається у всьому світі. Здобутий сертифікат відкриває перед фахівцями масштабні перспективи: кар'єрне зростання, можливість працювати за кордоном, призначення на керівну посаду.

Для теоретичного навчання використовуються лише ліцензовані матеріали.

У жовтні для супервайзерів був проведений навчальний курс 4-го рівня за програмою Управління свердловиною під час буріння з успішним отриманням сертифікатів IWCF.

«Наш пріоритет – це якість навчання, а не проста видача сертифікату. Адже ціна помилок персоналу коштує дуже дорого, тому ми орієнтуємо наших фахівців на якість та відмінний результат. Хочу підкреслити, що усі проєкти, реалізовані в університеті спільно з бізнесом, працюють. Ми завжди готові прозвітувати про ефективність використання інвестицій, вкладених бізнесом в університет», – наголосив Володимир Онищенко.

Важливою ланкою успішного функціонування університету є функціонування одного з його відокремлених структурних підрозділів – Полтавського фахового коледжу нафти і газу, де створюються належні умови для формування професійної компетентності майбутніх фахівців. Своєрідною «фішкою» навчального закладу вже понад 40 років залишається осучаснений геологічний музей з багатою систематизованою колекцією основних видів гірських порід, руд та мінералів. Фонди музею налічують понад 3000 зразків. Тут проводяться навчальні заняття з мінералогії, петрографії та палеонтології для студентів коледжу та університету, екскурсії для школярів Полтави і Полтавської області.

В університеті та коледжі успішно працюють над підвищенням якості підготовки майбутніх фахівців нафтогазової сфери, один з найуспішніших кейсів – створення діючих моделей нафтогазового обладнання. Відмінна матеріально – технічна база дозволила науковцям суттєво осучаснити методи виготовлення макетів та активно використовувати засоби 3D-моделювання та 3D-друку. Технічні моделі, виготовлені студентською молоддю, активно використовуються в освітньому процесі, експонуються на презентаційних заходах нафтогазової галузі.

На завершення ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко запросив учасників конференції (топ-менеджмент провідних українських компаній, постійних партнерів, представників громадськості) на знаменну подію, яка відзначається на державному рівні – ювілей університету і розвивати нові партнерські проєкти, адже університет готовий втілювати задуми будь-якого рівня складності. Зокрема, Полтавська політехніка двічі на рік традиційно стає майданчиком для проведення масштабних міжнародних галузевих форумів, останній з яких пройшов у вересні 2020 року у форматі open-air.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»