2022-06-23

Роль університету в житті регіону: заклади вищої освіти презентували свій потенціал для відбудови України

23 червня відбувся круглий стіл «Роль університету в житті регіону. Пошук нових механізмів впливу університетів на відновлення та розвиток регіонів», ініційований Національним університетом «Чернігівська політехніка», за участі Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представив ректор, професор Володимир Онищенко.

Роль університету в житті регіону: заклади вищої освіти презентували свій потенціал для відбудови України

Метою заходу став обмін досвідом та думками щодо ролі університету в житті громад, пошук нових механізмів впливу університету на процеси відновлення зруйнованих міст внаслідок війни та розвиток регіонів України та пошук більш оптимального «симбіозу» «університет-регіон».

Ректор НУ «Чернігівська політехніка» Олег Новомлинець представив учасникам круглого столу презентацію «Роль університету в житті регіону».

Під час заходу кожен із учасників мав можливість розповісти про свої напрацювання ЗВО у житті регіонів.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет відкрив роботу круглого столу, акцентувавши увагу на ролі освітян взагалі у подоланні криз, спричинених війною, формуванні моделі стійкості, активній участі у подоланні наслідків руйнувань і забезпечення прихистком внутрішньо переміщених осіб. Саме Сергій Миколайович є ініціатором і засновником проєкту «Університет в житті міста», який знайшов реалізацію більше 10 років тому у місті Чернігів. Міністр відзначив, як гнучко реагують освітяни на проблеми і ці явища безпосередньо впливають на освітньо-наукове середовище. Тому у пріоритетах – оновлення освітніх програм. Міністр наголосив на тому, що роль університетів на сьогодні змінилася, і вона буде лише зростати в умовах війни, подякував за наполегливу роботу, згуртованість та відданість освітян, які тримають свій фронт у такий важкий час для України.

«Провідні університети України активно працюють не лише над відновленням повноцінного освітнього процесу і наукової діяльності, а й переосмислюють свій потенціал у відбудові країни.

Дякую колегам з Чернігівської політехніки і особисто ректору Національного університету «Чернігівська політехніка» Олегу Олександровичу Новомлинцю за запрошення до участі у круглому столі на надзвичайно актуальну тему «Роль університету в житті регіону. Пошук нових механізмів впливу університетів на відновлення та розвиток регіонів».

Колеги із закладів вищої освіти висловили переконання, що Україна гостро потребує інженерно-технічних і педагогічних кадрів.

Діяльність Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», зокрема нашу гуманітарну місію, нещодавно було відзначено Полтавською громадою, міський голова особисто завітав з відзнакою колективу. Університети – це не лише освітньо-наукові центри міст, де виховують професіоналів і патріотів рідного краю, а й великі платники податків, які інвестують в громаду. Тому сила університету позитивно відображається на розвитку громад. Наш університет є одним з найбільших платників податків до бюджету Полтавської громади – близько 40 мільйонів гривень в рік, які йдуть на розвиток громади. Тож економічна стійкість закладів вищої освіти – один з ключових факторів розвитку регіонів.

На нашу думку, наразі першочерговим завданням є правильна організація вступної кампанії та об'єднання зусиль з органами місцевого самоврядування, влади регіонального рівня задля створення усіх умов для молоді, щоб вони обирали навчання в Україні.

Ми повинні популяризувати українську освіту як найкращу, найпотужнішу, і унікальність кожного університету.

Влада регіону може поліпшити економічну ситуацію і подбати про кадровий потенціал, формуючи місцеве замовлення на підготовку фахівців, а також замовляючи послуги з підвищення кваліфікації для вже дійсних професіоналів. Університети спроможні готувати програми розвитку громад, надавати консультаційні та експертні послуги.

«Наша сила у єдності!», я підтримую це гасло і бажаю усім нам наснаги, миру, Перемоги!

Слава Україні!» – зазначив у своєму виступі ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко.

Після всіх обговорень та доповідей було прийнято проєкт резолюції круглого столу.

Напередодні науковці визначили пріоритети і проблеми відбудови зруйнованої інфраструктури та вшанували фундатора української школи сталезалізобетонних конструкцій, а вчені-економісти обговорили реальні виклики та загрози сталого розвитку України в умовах воєнного стану.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»