2022-09-27

Студенти-перекладачі та учні наукового ліцею відзначили День Німецької єдності

26 вересня викладачі кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Кушнірова та Анна Павельєва провели інтелектуальну гру «Що? Де? Коли?», присвячену одному з німецьких загальнодержавних свят. Учасники гри пригадали цікаві факти з німецької історії та мистецтва і попрацювали над творчими завданнями у командах. Найактивніші гравці отримали заохочувальні призи.

Студенти-перекладачі та учні наукового ліцею відзначили  День Німецької єдності

День Німецької єдності (Tag der Deutschen Einheit)  — національний день Німеччини, що святкується 3 жовтня та є вихідним днем. Цього дня у 1990 році відбулося об’єднання двох німецьких республік в єдину Федеративну Республіку Німеччину. Є одним з дев'яти загальнодержавних свят Німеччини, що відзначаються в усіх землях.

26 вересня   напередодні цьогорічного Дня Німецької єдності на факультеті філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» науково-педагогічні працівники  кафедри германської філології та перекладу – доктор філологічних наук, професор Тетяна Кушнірова та кандидатка філологічних наук, доцентка  Анна Павельєва провели захоплюючу пізнавальну   гру «Що? Де? Коли?», присвячену одному з головних німецьких загальнодержавних свят. Активними учасниками інтелектуальних протистоянь стали  студенти-перекладачі  Полтавської політехніки,  школярі  Полтавського Наукового ліцею №3  під керівництвом вчителя німецької мови Чернорук А.О та представники громадської організації  «Полтавське товариство німців «Відергебурт», які  продемонстрували відмінні знання у галузі лінгвознавства та звичаїв німецькомовних країн.

Студенти-перекладачі та ліцеїсти-старшокласники детальніше  дізналися про історію Німеччини з давніх часів і до наших днів, пригадали цікаві факти про культуру та традиції  країни.

Про етапи становлення Німеччини як провідної європейської держави   ґрунтовно розповіла студентка групи 201-ФФ Ірина Крошко, яка  наголосила, що Німеччина упродовж  ХХ століття пережила багато трагічних подій,  пам’ять про які й досі  береже  кожен німець.

Учасники інтелектуальної гри продемонстрували навички логічного мислення, давали конкретні відповіді на складні запитання. Тематикою цьогорічної гри стали традиції, звичаї німецькомовних країн, цікаві факти з історії, культури та літератури, події з життя видатних німців.

«Уже третій рік поспіль разом зі студентами-перекладачами  відзначаємо День німецької єдності. Приємно, що до наших заходів  охоче долучається учнівська молодь, яка активно вивчає іноземні мови,  цікавиться європейськими звичаями і традиціями, багато працює над розширенням власного культурного кругозору. Учасники у веселій та невимушеній атмосфері пригадували  цікаві факти з німецької історії та мистецтва, навчалися  злагоджено працювати в команді», – прокоментувала доктор філологічних наук, професор Тетяна Кушнірова. 

За результатами гри переможницею стала команда школярів Наукового ліцею №3, яка відповіла на найбільшу кількість запитань. Друге місце посіли студенти факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки, на третій сходинці інтелектуального Олімпу опинилася команда громадської організації  «Полтавське товариство німців «Відергебурт».

Усі одинадцять команд, які брали участь у інтелектуальній грі,  отримали величезне задоволення від дружнього спілкування, нові приємні враження та нагороджені символічними  призами.

Захід відбувся за всебічної підтримки та сприяння громадської організації  «Полтавське товариство німців «Відергебурт».

Нагадаємо, філологи політехніки проводять онлайн-курси з німецької мови  для релокованих до Німеччини українців.

Раніше  троє студенток політехніки пройшли мовний інтенсив у Німеччині, магістрантка-перекладачка стала стипендіаткою німецької програми DAAD, а професорка-філолог взяла участь у міжнародному проєкті сучасних методик вивчення німецької мови. 

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»