2024-03-21

Студентки політехніки стали учасницями міжнародної науково-практичної конференції, презентувавши дослідження у сфері інформаційної діяльності

Студентки Полтавської політехніки Вікторія Ворона, Діана Набережна, Анна Дейнека та Юлія Кондратенко стали учасницями ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання інформаційної діяльності: теорії та інновації», що проходила на базі Національного університету «Одеська політехніка». Науковиці підготували розвідки про бібліохаб, інформаційні технології, аналіз вебсайту підприємства, а Юлія Кондратенко представила практичні кейси діяльності бібліотеки.

Студентки політехніки стали учасницями міжнародної науково-практичної конференції, презентувавши дослідження у сфері інформаційної діяльності

20 березня 2024 року студенти спеціальності 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» взяли участь у ІХ Міжнародній науково-практичній студентській конференції «Актуальні питання інформаційної діяльності: теорії та інновації», яка відбулася на базі Національного університету «Одеська політехніка» в онлайн-форматі. Традиційний щорічний студентський форум міжнародного рівня зібрав представників академічної та студентської спільноти кількох десятків закладів вищої освіти України та зарубіжних країн.

Учасників конференції привітали організатори заходу – перший проректор, проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Національного університету «Одеська політехніка», доктор технічних наук, професор Сергій Нестеренко, завідувач кафедри інформаційної діяльності та медіакомунікацій, доцент, заслужений працівник освіти України, голова Національної спілки документознавців України Василь Спрінсян, представники професорсько-викладацького складу університетів-партнерів та учасники потужного студентського наукового форуму.

Під час пленарного засідання до учасників з вітальним словом звернулася також завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор історичних наук, професор Ірина Передерій, яка побажала подальших успіхів студентській молоді та наголосила на важливості для студентів таких майданчиків, як дана конференція. За словами науковиці, для молодих науковців надзвичайно корисно навчатися презентувати результати власної науково-дослідницької діяльності, відточувати відповідні навички в царині дослідницького пошуку та представлення його результатів, вміння належним чином вести наукову дискусію, не порушуючи академічної етики.

Четверо студенток Полтавської політехніки стали учасницями ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання інформаційної діяльності: теорії та інновації», підготувавши під керівництвом своїх наукових наставників – викладачів кафедри українознавства, культури та документознавства цікаві наукові розвідки, оформивши їх у тези доповідей.

Зокрема, студентка групи 401-ГД Вікторія Ворона підготувала наукову розвідку «Бібліохаб як сучасна модель діяльності бібліотеки» (науковий керівник – кандидатка філологічних наук, доцентка Людмила Чередник). Тематику «Інформаційні технології як інструмент підвищення ефективності діяльності відділу кадрів ЗВО​» детально досліджувала студентка групи 401-ГД Діана Набережна (науковий керівник – кандидатка філологічних наук, доцентка Світлана Дорошенко), а студентка групи 401-ГД Анна Дейнека представила учасникам тези доповіді «Вебсайт сучасного підприємства як дієвий інструмент презентації його діяльності» (наук. керівник – кандидатка філологічних наук, доцентка Людмила Дерев’янко).

Студентка Полтавської політехніки Юлія Кондратенко успішно презентувала у форматі відеоконференції власне науково-прикладне дослідження, виступивши з доповіддю «Адаптація діяльності вітчизняних бібліотек до сучасних викликів повномасштабної агресії рф проти України (на прикладі Центральної бібліотеки Полтавської міської територіальної громади) (науковий керівник – доктор історичних наук, професор, завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Ірина Передерій).

Доповідь викликала значний інтерес, про що свідчить активна дискусія учасників навколо порушених доповідачкою проблем сучасного функціонування бібліотечних закладів України, швидкої трансформації їхньої діяльності в особливих умовах війни та готовності до гнучкого й належного реагування на нові запити користувачів та інших груп громадськості.

Під час пленарного та секційних засідань учасники ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання інформаційної діяльності: теорії та інновації» обговорили низку актуальних питань за наступними напрямками:

  • Актуальні проблеми документознавчої теорії та практики.
  • Бібліотечно-інформаційна діяльність.
  • Концепції сучасного документознавства: історіографія, класифікація, терміни.
  • Документознавство та інформаційна діяльність.
  • Масмедійний дискурс.
  • Медіа і військові конфлікти.
  • Етико-правові проблеми сфери масової інформації.
  • Міжнародна журналістика.
  • Українська журналістика: історія, теорія, постаті.
  • Інтернет-журналістика: технології, загрози, новації, творчість.
  • Фактчекінг у журналістиці.
  • Проблематика медіаматеріалів.
  • Технології пропаганди та інформаційних маніпуляцій.
  • Штучний інтелект в епоху нових медіа.
  • Філософський дискурс та розвиток медіа.

Нагадаємо, науковиця політехніки презентувала доповідь про мародерство культурних цінностей як стратегію країни-агресорки.

Нещодавно посібник науковців політехніки переміг на конкурсі від Національної академії наук вищої освіти України, науковці-документознавці провели міжнародну конференцію, присвячену документно-інформаційним комунікаціям в умовах глобалізації, а майбутні документознавці ознайомилися з діяльністю Державного архіву Полтавської області.

Раніше студентка політехніки виступила на міжнародній науково-практичній конференції з краєзнавчою розвідкою про перебування Тараса Шевченка на Полтавщині, викладачка-документознавиця поділилася як виявляти та нейтралізувати маніпуляції у діловому спілкуванні, презентувавши доповідь на міжнародній науково-практичній конференції, а студентка-документознавиця презентувала можливості репозитарію політехніки на міжнародній науково-практичній конференції, присвяченій медіакомунікаціям.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»