2023-11-08

«Твій листопад»: студент політехніки презентував свою збірку віршів

Студент другого курсу спеціальності 123 «Комп’ютерна інженерія» Навчально-наукового інституту ІТ та робототехніки Олександр Строй презентував свою поетичну збірку «Твій листопад». У презентації взяли участь ілюстраторка збірки і співавторка відеографічних робіт поета, які розповіли про особливості спільної роботи над творчим проєктом. Кілька примірників книги стали благодійними лотами на підтримку захисників.

«Твій листопад»: студент політехніки презентував свою збірку віршів

У надсучасному студентському просторі – СтудХабі Національного університету імені Юрія Кондратюка, 26 жовтня, напередодні Дня української писемності та мови, відбулася мистецька подія – презентація збірки молодого поета, співака, автора, студента Полтавської політехніки Олександра Строя. Він сам написав інструментальний супровід до презентації, аби як можна відвертіше і чуттєвіше передати настрій поезій. Поділився, що для нього, як поета і автора пісень, першим був текст, а потім музика. Наразі Олександр має значні успіхи в обох видах мистецтва – і музичному, і літературному.

Захід відвідали багато студентів усіх факультетів, викладачів, а також представники Студентського парламенту, трупа студентського театру «Carpe Diem». Ведучим презентації творчого доробку Олександра став керівник Центру культури і студентської творчості Гліб Кудряшов, який зазначив, що Олександр вписав своєю книгою яскраву сторінку в історії політехніки.

 «Я хотів би передати найщиріші вітання від нашого ректора  Володимира Олександровича Онищенка найкращим студентам найкращого університету – Полтавської політехніки!

Я прочитав декілька поезій збірки і був приємно вражений, що вірші про кохання, ненависть, про всебічні почуття людей та просто роздуми із самим собою написані коротко, але як вагомо. Олександре, я бажаю тобі і далі писати так, щоб усі були в захваті!» – привітав проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анатолій Мартиненко.

Сам Олександр Строй говорить: «Ця книга – моя дитина. Як тільки я познайомився із Харковом через Олександру – ілюстраторку збірки, мені здалося, що це саме та людина, яка зможе мені допомогти у створенні цієї книжки. Заради цих ілюстрацій варто відкривати цю книжку і навіть просто її погортати. Збірка «Твій листопад» має саме такий вигляд, тому що я колись випадково порізався і написав про це вірш. З цього віршу і виникла ідея створити саме таку обкладинку».

Мисткиня Олександра Плахоніна – ілюстраторка, розповіла про процес роботи над створенням книги: «Цього літа я мала честь створювати фотографії і малювати ілюстрації для збірки Олександра «Твій листопад». Всі ілюстрації були створені у техніці графіки, і якщо ви будете розглядати обкладинку, то зможете помітити, що вся картинка створена з крапок. Для створення малюнків я читала ці вірші і бачила чітку картинку, якою я зможу проілюструвати твори. Ілюстрація – це суто моє задоволення і якщо людям це подобається, то це – прекрасно. Сама наявність цього фізичного примірника – це дуже важливо для мене, адже тут зібрані мої улюблені слова, я можу до них доторкнутися».

Поет потішив присутніх інтимною та філософською лірикою, авторською піснею «Твої очі». Була також представлена відеографічна і поетична робота Олександра під назвою «Салтівка».

 «Це дуже важкий для мене вірш. Я завжди приїжджаю в Харків, як тільки у мене виявляється така нагода, я не можу не зайти на Північну Салтівку, де вже майже не залишилося вцілілих будинків і мене проймає неймовірний біль за те, що зруйнували цей район і продовжують руйнувати щодня, і не тільки Харків, а й інші наші міста, і це дуже боляче, тому я й написав саме такий вірш про Салтівку, про почуття до неї. Дуже сюрреалістично спостерігати за тим, як граються діти на дитячому майданчику, а на фоні них – зруйнована будівля. Як казав Павло Казарін, «історія циклічна» і саме тому такий болючий вірш, але такий важливий для мене» – прокоментував поет.

Перед початком презентації було розіграно три примірника збірки – усі зібрані донати автор вирішив направити на підтримку бійців Нацгвардії України, які боронять Харківщину.

Враженнями від спільного творчого процесу поділилася і відеографка Євгенія Білякова, яка відзначила той ентузіазм і запал, з яким Олександр створює свої роботи: «Для мене дуже цінна наша дружба і наша творча співпраця, я неймовірно пишаюся твоїми здобутками, тим, що я зараз сиджу тут, на презентації твоєї збірки, на твоїй літературній зустрічі. Я щиро пишаюся тобою і далі тільки більше».

 «Я знаю, наскільки це важлива подія для Саші, який важливий для нього цей день і яким був процес самого видавництва книги.

Коли мав прийти перший наклад книги, Саша вже о восьмій ранку мені написав, що треба зустрітися. Тільки о третій годині дня прийшло сповіщення, що посилка вже у поштовому відділенні, ми біжимо на пошту, а її ще немає. Ми чекаємо далі, і це дуже було круто усвідомлювати, що у твого друга видається книга, вірші і в моменті це словами не передати взагалі. Ми забрали перші 50 примірників, роздивлялися обкладинку, гортали сторінки і всі думки були про те, що людина змогла.

Це абсолютно круто усвідомлювати, що ці вірші були написані в абсолютно різні періоди життя, з різним настроєм, переживаннями і коли ти читаєш ці всі написані рядки, ти розумієш, що це життя», – привітав свого товариша Артем Коренко. Він прочитав свою улюблену лірику зі збірки Олександра і побажав своєму другу ще більших успіхів як у написанні поезій, так і у створенні музики.

«Я дякую усім присутнім, моїм друзям, гостям за те, що ви знайшли час і прийшли. Дякую, що прийшли, дякую, що читаєте. Читайте! Читайте правильну українську літературу. Дякую усім за вечір! Слава Україні!» – подякував Олександр Строй.

Нагадаємо, на головній сцені університету відбулося унікальне мистецьке дійство «Політехніка має талант», до Дня української писемності і мови у Полтавській політехніці відбулось засідання літературної студії «До джерел», викладачі та студенти провели наукову зустріч, присвячену «незламному лицарю правди і свободи», студенти політехніки відвідали презентацію книги мистецтвознавця, а також написали Радіодиктант національної єдності 2023.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»