2023-06-13

У Полтавській політехніці відбувся фінісаж благодійного арт-проєкту Макса Вітика «Історія планети Земля»

У Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся фінісаж виставки американсько-українського митця та геолога, директора з Розвідки та видобування Групи Нафтогаз Макса Вітика «Відслонення», що експонувалася упродовж місяця у рамках благодійного арт-проєкту «Історія планети Земля».

У Полтавській політехніці відбувся фінісаж благодійного арт-проєкту Макса Вітика «Історія планети Земля»

13 червня у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся фінісаж виставки американського митця українського походження, геолога, художника-абстракціоніста, директора з Розвідки та видобування Групи Нафтогаз Макса Вітика «Відслонення», що експонувалася у рамках благодійного арт-проєкту «Історія планети Земля». Нагадаємо, співорганізаторами проведення благодійного арт-проєкту виступили компанії-партнери АТ «Укргазвидобування», УГВ-сервіс, ТОВ «Везерфорд Україна» та Спілка інженерів-нафтовиків SPE.

На урочисту церемонію закриття благодійного арт – проєкту Макса Вітика «Історія планети Земля» завітали стратегічні партнери університету – фахівці акціонерного товариства «Укртранснафта» на чолі з начальницею відділу підбору, навчання, оцінки та розвитку персоналу Департаменту з управління персоналом Іриною Малчевською, які перебували цього дня з робочим візитом у Полтавській політехніці, директори, декани структурних підрозділів, науково – педагогічні працівники та студентська молодь університету, які поділилися приємними враженнями від споглядання виконаних у неповторній авторській техніці картин.

«Переконаний, що наші подальші творчі плани успішно зреалізуються і їхнє реальне утілення оцінять відвідувачі цього унікального арт – проєкту під назвою «Історія планети Земля», виставки, яка викликала неймовірні враження у всіх, хто її відвідував.

Пригадую, коли ми вперше зустрілися з Максом Вітиком у Києві, мрія привезти таку виставку до регіонального університету здавалася нездійсненною, проте це виявилося по силам Полтавській політехніці і ми чудово спрацювали на такий неймовірний результат.

Вже другий місяць виставка експонується у Центрі сучасного мистецтва університету, де студенти різних спеціальностей, викладачі, співробітники мають можливість доторкнутися до високодуховного, до культури, до мистецтва і отримати хвилиночку абсолютного занурення у неповторний світ митця», - прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Модераторкою фінісажу виступила завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Полтавської політехніки, кандидатка мистецтвознавства Тетяна Зіненко, яка поділилася власними враженнями від щоденного споглядання мистецьких шедеврів.

За словами мистецтвознавиці, сьогоднішній фінісаж – це продовження, а не завершення, що, зважаючи на непрості виклики сьогодення, надзвичайно важливо.

Зауважимо, у Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки експонувалася серія авторських робіт під назвою «The Outcrops» («Відслонення»), натхненних спогляданням автором місць виходу порід, спричинених природною ерозією та діяльністю людини. Формат та розміри полотен вражають, адже як розповів на вернісажі виставки сам митець, масштабність споглядання авторського задуму приваблює його значно більше, ніж маленький формат. Натхнення для створення картин Макс Вітик черпає в Україні, повернувшись після пошуків себе у Сполучених Штатах Америки, Нідерландах, Єгипті.

Крім мистецької та благодійної мети дана виставка досягла найголовнішого – об’єднала людські серця, ставши потужним осердям приємних емоцій. Адже, як зазначив директор Навчально – наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, доктор архітектури Вадім Вадімов, мистецтво об’єднує, надихає та окриляє, змиваючи будь – які межі.

Позитивними враженнями від перегляду виставки поділилася студентка спеціальності 103 «Науки про Землю» Навчально – наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки Марія Зайцева, яка розповіла про отримані враження під час першого знайомства з картинами. За словами юної шанувальниці таланту Макса Вітика, кожне полотно ніби переносить нас у відповідну геологічну еру.

«Різноманіття кольорів, техніка виконання, деталізація кожного елементу просто вражають. Це неймовірно вдале поєднання образотворчого мистецтва та геології, яке захоплює з першого погляду», - зазначила студентка.

Відзначимо, за час експонування арт – проєкту з 18 травня по 2 червня виставку «Відслонення» відвідали 1217 шанувальників образотворчого мистецтва, серед яких - Народні депутати України, ректори університетів – партнерів, науковці, представники топ – менеджменту нафтогазових компаній, студентська молодь різних структурних підрозділів університету, школярі закладів загальної середньої освіти, ліцеїв міста Полтави. Затишна зала Центру сучасного мистецтва стала ключовою локацією для проведення мистецьких дискусій, лекцій, споглядання геологічних епох розвитку нашої планети, закарбованих у масштабних колоритних полотнах Макса Вітика.

А всі зібрані під час роботи виставки кошти підуть на підтримку мужніх українських захисників та захисниць, які ціною власного життя боронять нашу територіальну цілісність та незалежність.

Нагадаємо, у політехніці пройшло урочисте відкриття благодійного арт-проєкту Макса Вітика «Історія планети Земля».

Раніше в університеті відбувся XI Відкритий благодійний фестиваль зі спортивного танцю, благодійна інтерактивна вистава за мотивами популярного серіалу «Венздей», а до Полтавської політехніки з робочим візитом завітали делегації двох провідних університетів-партнерів.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»