2022-12-05

У політехніці відкрили виставку про життя і творчість Григорія Сковороди, передану зі штаб-квартири ЮНЕСКО

2 грудня у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відкрилась виставка про життя і творчість Григорія Сковороди, яку в штаб-квартирі ЮНЕСКО презентував президент Центру ЮНЕСКО МАН, академік Станіслав Довгий і передав ці матеріали для наукового і культурного осередку університету. Вперше ця виставка відкрилась в Україні, надалі планується проведення цієї виставки в інших культурних центрах України.

У політехніці відкрили виставку про життя і творчість Григорія Сковороди, передану зі штаб-квартири ЮНЕСКО

Національна комісія України у справах ЮНЕСКО, Постійне представництво України при ЮНЕСКО та Центр ЮНЕСКО «Мала академія наук України» організували у Парижі, у штаб-квартирі ЮНЕСКО, презентацію виставки, присвяченої 300-річчю від дня народження українського філософа, просвітителя, поета, педагога Григорія Сковороди.

Також за ініціативи МАН українські науковці створили науково-освітній інтернет-портал «Григорій Сковорода». Науковий співробітник Малої академії наук України, доктор філософських наук Максим Гальченко презентував портал на пленарному засіданні Всеукраїнської науково-практичної конференції «Сучасні рецепції світоглядно-ціннісних орієнтирів Григорія Сковороди».

Філософське вчення українського мислителя нагадує про цінності свободи, незалежності й людської гідності, які сповідує ЮНЕСКО. Виставку відвідали представники країн-членів ЮНЕСКО, секретаріату ЮНЕСКО, дипломатичного корпусу, наукової та освітянської громадськості, поціновувачі культури та ЗМІ.

Відзначення ювілею Сковороди – знакова подія для України, зазначає член президії Національної академії наук України, президент Центру ЮНЕСКО МАН Станіслав Довгий. Він відзначив, що МАН доклала всіх зусиль, аби захід відбувся попри важку ситуацію в Україні, а тисячі представників багатьох країн прийшли вшанувати пам’ять нашого земляка і підтримати Україну.

Уперше в Україні ця виставка у рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції «Сучасні рецепції світоглядно – ціннісних орієнтирів Григорія Сковороди» відкрилася у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Почесними гостями на відкритті виставки у Полтаві стали голова організаційного комітету конференції, начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін, заступник Міністра освіти і науки України Олександр Костюченко, перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, доктор економічних наук, професор, голова ради ректорів закладів вищої освіти Полтавського регіону, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Онищенко, голова постійної комісії з питань освіти, науки та культури Полтавської обласної ради Олег Діденко.

«Сьогодні ми вшановуємо пам'ять видатного земляка – Григорія Сковороди. Приємно констатувати той факт, що ЮНЕСКО внесло нашого великого українця до списку найвидатніших мислителів світу, і ця дата відзначається на світовому рівні, а в Україні – на державному.

Сьогодні в Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» розпочала свою роботу виставка присвячена відзначенню 300-річча видатної постаті – філософа Григорія Сковороди. Дякую шановному Станіславу Олексійовичу Довгому за підтримку, довіру й надану можливість вперше в Україні презентувати таку унікальну виставку», – зазначив ректор університету Володимир Онищенко.

На виставці представлені інформаційні матеріали про життя та творчості Григорія Сковороди, його наукової та просвітницької діяльності, мандрівного способу життя та філософії. Виставка буде працювати в Центрі сучасного мистецтва університету до кінця 2022 року.

Того ж дня нагородили переможців конкурсу соціальної реклами «Не шукай щастя за морями» для школярів.

Нещодавно в Полтавській політехніці відкрилася творча виставка кафедри образотворчого мистецтва університету «Тут все пронизане любов’ю».

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»