2024-09-20

У рамках круглого столу у Полтавській політехніці освітяни, представники державних інституцій та правоохоронці обговорили як протидіяти булінгу в умовах освітнього середовища

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у рамках Меморандуму про співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем та ініціативи «Амбасадори безпеки» відбувся круглий стіл, присвячений ефективній взаємодії задля протидії булінгу в освітньому та молодіжному середовищі. Учасники поділилися власними напрацюваннями та обговорили практичні кейси діяльності нещодавно створеної Служби освітньої безпеки.

У рамках круглого столу у Полтавській політехніці освітяни, представники державних інституцій та правоохоронці обговорили як протидіяти булінгу в умовах освітнього середовища

Вже традиційно багатопрофільний класичний Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» виступив майданчиком для проведення важливого просвітницького і професійного івенту. На базі Полтавської політехніки відбувся круглий стіл «Ефективна взаємодія задля протидії булінгу», у рамках якого освітяни, представники державних інституцій, громадських організацій, фахівці Гендерного центру Полтавської політехніки, науково-педагогічні працівники університету та правоохоронці обговорили ефективні шляхи попередження та протидії булінгу в освітньому та молодіжному середовищі.

Масштабна подія відбулася за всебічного сприяння Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, регіонального Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області, ГО «Українська асоціація представниць правоохоронних органів», Управління патрульної поліції в Полтавській області, ГО «Центр допомоги врятованим», Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області спільно з Гендерним центром Полтавської політехніки та у рамках ініціативи «Амбасадори безпеки: взаємодія молоді, поліції та громадськості».

Варто відзначити, що партнерство Національного університету імені Юрія Кондратюка з Омбудсманом України є надзвичайно результативним – за 1,5 роки плідної співпраці на базі багатопрофільного класичного університету провели понад двадцять круглих столів, науково-просвітницьких заходів, тренінгів, дискусійних панелей, презентацій тощо.

У засіданні круглого столу взяли участь представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, начальниця відділу організації Служби освітньої безпеки Департаменту патрульної поліції Іванна Бояківська (онлайн), заступник командира батальйону Управління патрульної поліції в Полтавській області, капітан поліції Володимир Кущій, командир Батальйону патрульної поліції Управління патрульної поліції в місті Кременчуці Альона Стрижак, очільниця Гендерного центру Полтавської політехніки та керівниця проєкту «Амбасадори безпеки» Олена Дубинка, директори та заступники директорів з виховної роботи закладів загальної середньої освіти територіальних громад, представники державних інституцій Полтавської області.

Модерувала дискусію тренерка та співавторка Гендерного центру Полтавської політехніки, прес-офіцерка Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області Катерина Григоренко.

«Надзвичайно приємно, що вже не вперше Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» виступає масштабною платформою, де збираються професіонали, щоб віднайти шляхи ефективного вирішення питань, пов’язаних з булінгом. Високо цінуємо професійні підходи для вирішення порушених проблем та нашу плідну співпрацю з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владиславом Носенком, з яким вже понад рік успішно реалізовуємо Меморандум про партнерство з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем.

Тішить той факт, що в структурі університету другий рік поспіль активно функціонує Гендерний центр, тому висловлюю слова щирої вдячності тренерам центру, нашим стратегічним партнерам – Управлінню національної поліції України, Управлінню патрульної поліції, Територіальному управлінню Служби судової охорони в Полтавській області, Головному управлінню ДСНС України в Полтавській області та іншим, які допомагають Полтавській політехніці у реалізації важливих проєктів.

Безумовно, маючи у своєму складі факультет філології, психології та педагогіки, наш університет активно долучається до проведення подібних івентів, тому вітаємо у стінах потужного закладу вищої освіти, де питанням протидії булінгу приділяється належна увага. Бажаю цікавих дискусій, успішних виступів та плідного обміну конструктивними думками, завжди відкриті до будь-яких ініціатив!», - відзначив очільник Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

За словами представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислава Носенка, питання булінгу має декілька проявів, зокрема це фізичне, психологічне насильство, цькування в Інтернеті, і, на жаль, в умовах повномасштабного вторгнення ці прояви продовжують свій вплив на ментальне здоров’я громадян.

«Щиро дякую усім причетним та учасникам за те, що знайшли час та завітали на такий важливий захід, окрема подяка нашим стратегічним партнерам з Полтавської політехніки за те, що вже традиційно університет виступає майданчиком для обговорення глобальних проблем.

Дотримання прав дитини і людини вважається основним стрижнем діяльності регіонального Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області, а до вирішення питань булінгу Офіс Омбудсмана України Дмитра Лубінця проявляє особливу увагу.

У співпраці з патрульною поліцією ми провели низку заходів серед школярів, студентів, освітян з метою підвищення правової поінформованості дітей, в подальшому такі івенти будемо продовжувати. Маю переконання, що сьогоднішній круглий стіл підвищить наш професійний рівень, а прояви булінгу поступово зникнуть з освітнього середовища», - зазначив Владислав Носенко.

До участі в роботі круглого столу в онлайн-форматі долучилася начальниця відділу організації Служби освітньої безпеки Департаменту патрульної поліції Іванна Бояківська: «Ми звикли розглядати булінг як проблему протистояння двох сторін – агресивного булера і жертви, але важливо зауважити, що насправді це ціла екосистема, де є багато рівнів взаємовідносин, зокрема дітей і батьків, батьків і вчителів, куди додаються чимало різних процесів, які потрібно враховувати. Дуже важливо розуміти, що один в полі – не воїн, і загалом булінг – проблема усього суспільства. На щастя, в національному законодавстві України є закріплена правовими нормами система як попередити, запобігти, як реагувати на прояви булінгу. Цьогорічною інновацією стало запровадження в освітніх закладах посад інспекторів Служби освітньої безпеки, на цей інноваційний підхід покладаються величезні надії та сподівання. Загалом можемо розраховувати на те, що інспектор стане медіатором між дітьми під час конфлікту, булінгу та буде консультантом для батьків, педагогічних працівників, адміністрації закладу, надавши необхідну допомогу та підтримку. Переконана, що лише разом, координуючи спільні зусилля, батьки, представники шкільної спільноти і правоохоронці зможуть побудувати в навчальному середовищі безпечне місце, де кожна дитина відчуватиме себе захищеною».

Заступник командира батальйону Управління патрульної поліції в Полтавській області, капітан поліції Володимир Кущій у своєму виступі наголосив на важливості обговорюваної тематики круглого столу та відзначив ефективність співпраці освітніх закладів, державних інституцій та правоохоронних органів у сфері захисту прав дітей та протидії булінгу в освітньому середовищі.

Командир Батальйону патрульної поліції Управління патрульної поліції у місті Кременчуці Альона Стрижак також висловила слова щирої вдячності команді Полтавської політехніки та Гендерного центру, завдяки яким значно відчуваються якісні зміни на регіональному та загальнодержавному рівнях.

«Далеко не всі діти повідомляють нам про те, що вони стикаються в школі з булінгом. Наша спільна мета – підвищити рівень обізнаності дітей, це колосальна праця патрульних поліцейських, педагогічних працівників, тому сміливо говоримо про позитивні результати наших спільних зусиль, та безпечне освітнє середовище для нашої молоді. Ми на правильному шляху, не зупиняємося на досягнутому», - зазначила спікерка.

У рамках круглого столу доповідь «Попередження та протидія булінгу у закладах освіти» презентувала експертка проєкту «Зміцнення інституційної спроможності системи захисту прав дитини шляхом проведення моніторингу ситуації з дітьми» Дар’я Каневська.

«Якщо ми розглянемо булінг через призму прав людини, то побачимо, що це порушення основних прав, які повинні бути захищені на найвищому рівні. Булінг зачіпає права на віру, рівність, свободу вираження думки та право на життя і безпеку. Кожна дитина має право на рівне ставлення незалежно від того, хто вона та де знаходиться, булінг руйнує цю захищеність та створює атмосферу безпорадності. Дитина живе в стані постійного страху перед агресором, що обмежує її можливості щодо повноцінного розвитку. Булінг – це не особистий вибір, це суспільна проблема, яка потребує нагального вирішення», - наголосила доповідачка.

Практичними кейсами діяльності Служби освітньої безпеки щодо запобігання та протидії явищам булінгу в освітньому середовищі з присутніми поділився начальник відділу «Служба освітньої безпеки» Управління патрульної поліції в Полтавській області Руслан Возниця.

«Створення безпечного освітнього середовища – один з ключових напрямків діяльності Служби освітньої безпеки. Тож ми докладаємо усіх зусиль аби права на щасливе дитинство наших дітей були дотримані», - відзначив спікер та розповів присутнім про перші результати діяльності нещодавно створеної Служби на базі закладів загальної середньої освіти Полтавської області.

Про спільну відповідальність учасників освітнього процесу та як співпраця з батьками допомагає протидіяти булінгу наголосила у своєму виступі психологиня Центру допомоги врятованим міста Полтави Ольга Целовальник.

«Першим кроком у боротьбі з булінгом має стати обізнаність батьків про його прояви, адже вони часто не розуміють які дії можна вважати булінгом, а також які наслідки це може мати для дитини. Тому дуже важливо організовувати зустрічі, тренінги для батьків, де необхідно пояснити що таке булінг і як він проявляється, як відрізнити булінг від звичайних діянь, які наслідки є незворотними для дитячої психіки.

Наступним кроком є створення довірливих відносин між освітнім закладом та батьками, тому дуже важливо систематично інформувати батьків щодо успіхів дітей, як правильно реагувати та як підтримати дитину емоційно, допомогти не «замкнутися» в собі», - розповіла спікерка.

По завершенню круглого столу учасники поділилися отриманими враженнями, висловили власні думки щодо проведення низки спільних науково-освітніх івентів з регіональним Представництвом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області, Гендерним центром Полтавської політехніки, представниками державних інституцій, правоохоронцями.

Ініціативу «Амбасадори безпеки» впроваджено за технічного адміністрування ІСАР Єднання та сприяння Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу, наданої в межах проєкту«EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні», фінансової підтримки Урядів Данії та Королівства Нідерландів.

Нагадаємо, раніше у Гендерному центрі провели тренінг з протидії булінгу для освітян, на базі політехніки відбулися тренінги для заступників директорів шкіл Полтавської громади, а студенти та представники патрульної поліції обговорили як протидіяти проявам булінгу в освітньому та молодіжному середовищі.

Нещодавно до другої річниці ратифікації Стамбульської конвенції у політехніці обговорили зміни законодавства і протидію насильству.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»