2024-09-20

Екологи Полтавської політехніки долучилися до відзначення Всесвітнього дня прибирання, провівши акцію біля відомого полтавцям джерела Марусі Чурай

У рамках відзначення Всесвітнього дня прибирання студенти та науково-педагогічні працівники кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» долучилися до акції прибирання знаного в місті екологічного об’єкту – джерела Марусі Чурай.

Екологи Полтавської політехніки долучилися до відзначення Всесвітнього дня прибирання, провівши акцію біля відомого полтавцям джерела Марусі Чурай

У сучасних непростих умовах збереження життя на Землі вимагає від нас почуття загальної відповідальності – нації за націю, особистості за особистість, людини – за всі інші форми життя.

Студенти-екологи та викладачі кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» щорічно беруть участь у різних природоохоронних та екологічних заходах, зокрема у відзначенні  Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» в Україні ГО ВМР «ЛЕЦ ДУ ІТ Юкрейн» (Let’s do it Ukraine).  

Вже два роки поспіль об’єктом опіки екологів Полтавської політехніки є територія джерела Марусі Чурай – знаного в місті екологічного об’єкту. Учасниками цьогорічної акції стали 30 студентів Полтавської політехніки спеціальностей 101 Екологія і 183 Технології захисту навколишнього середовища, викладачі кафедри прикладної екології та природокористування - завідувачка, кандидатка технічних наук,  доцентка Оксана Ілляш, кандидатка біологічних наук, доцентка  Наталія Смоляр, асистентки Тетяна Серга та Світлана Шара.

Упорядкуванню та звільненню від сміття й відходів джерела передувала оглядова екологічна екскурсія, ознайомлення з біорізноманіттям місцевості та історією об’єкта провела кандидатка біологічних наук, доцентка кафедри прикладної екології та природокористування Наталія Смоляр.

Студенти – екологи  відзначили чимало цікавих змін в житті рослин і  тварин в осінній період року,  а також дійшли висновку, що не всі мешканці міста  вміють належно відпочивати у природних умовах та в рекреаційно призначених місцях. Тому після екскурсії майбутні фахівці долучилися до акції прибирання, спрямованої на привернення уваги  до проблем чистого довкілля.

Активна участь студентів – членів студентського наукового гуртка кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у міжнародному еколого-просвітницькому заході «Всесвітній день прибирання» на території джерела Марусі Чурай стало логічним етапом у розробці концепції стійкого розвитку цієї гідролокації міста Полтави,  зокрема  у студентських  науково- дослідницьких роботах.

Під час акції зібране сміття було доставлено студентами до найближчого місця збору за відповідними фракціями. У  цій відпочинковій зоні  зібрали найбільше  скла, використаних пакувальних матеріалів, а також блістерів від ліків.

Студенти  та викладачі кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки закликають не обмежуватися  екологічними акціями, бути дружніми до природи та  щоденно дбати про екологічно чисте довкілля.

Нагадаємо, раніше  екологи Полтавської політехніки висадили 3000 дерев у рамках Президентської ініціативи, та влаштували акцію по захисту птахів від забруднення пластиком.

Нещодавно науковиця політехніки Наталія Смоляр була нагороджена за вагомий внесок у розвиток природно-заповідної справи Полтавщини.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»