2024-08-05

Науковиця політехніки нагороджена за вагомий внесок у розвиток природно-заповідної справи Полтавщини

З нагоди Дня працівників природно-заповідної справи кандидатка біологічних наук, доцентка кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Смоляр нагороджена Подякою Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської обласної військової адміністрації за вагомий внесок у розвиток природно-заповідної справи Полтавського регіону.

Науковиця політехніки нагороджена за вагомий внесок у розвиток природно-заповідної справи Полтавщини

1 серпня на території Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського з нагоди професійного свята перший заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Богдан Корольчук та директор Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської обласної військової адміністрації Сергій Олейніков за вагомий внесок у розвиток природно-заповідної справи й високий професіоналізм нагородили працівників природно-заповідної справи Почесними грамотами та Подяками Полтавської обласної військової адміністрації.

За вагомий внесок у розвиток природно-заповідної справи, сумлінну працю та високий професіоналізм Департамент екології та природних ресурсів Полтавської обласної військової адміністрації оголосив Подяку кандидатці біологічних наук, доцентці кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», заступниці директора з наукової роботи Регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський», лауреатці Премії імені Олени Байрак  Наталії Смоляр.

За словами першого заступника начальника Полтавської обласної військової адміністрації Богдана Корольчука, Полтавська область має значний природно-ресурсний потенціал, а площа заповідних територій Полтавщини складає 5% від загальної площі регіону та налічує 400 об'єктів загальною площею 144 тисячі гектарів.

«Працівники природно-заповідної справи здійснюють величезну роботу у сфері охорони природи. У цей нелегкий час ми маємо зберегти та відновити найцінніші й найчарівніші куточки країни для прийдешніх поколінь. Особливо актуальною є ця діяльність на місцях, адже сприяє розвитку регіонів, спрямовує економічну діяльність у нове позитивне, екологічно виважене русло, об’єднуючи громади турботою про природу. Вітаю із професійним святом, бажаю натхнення й розвитку!», — наголосив Богдан Корольчук.

Нагадаємо, раніше науковця-еколог Полтавської політехніки стала співавторкою видання про ботанічний заказник «Драбинівка» та презентувала свою книгу про збереження рідкісних весняних квітів Полтавщини.

Відзначимо, що Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» активно опікується питаннями екології і успішно реалізує проєкт дендрологічної ревіталізації університетського парку, спрямований на створення нового ландшафтного середовища паркової зони університетського подвірʼя.

Нещодавно на базі Полтавської політехніки Міжнародний день захисту клімату відзначили екопросвітницькими активностями, під час Європейського тижня сталої енергії школярі Полтавської громади відвідали політехніку і дізнались про професії у сфері «зеленої» енергетики, а у політехніці заклали сад безперервного цвітіння: посадили магнолії, бузок і різні декоративні дерева.

Раніше науковці-екологи провели ювілейний Х Всеукраїнський науково-практичний семінар «Навколишнє середовище й здоров’я людини», екологи Полтавської політехніки висадили 3000 дерев у рамках Президентської ініціативи, науковиця-еколог провела вебінар для управлінців громад щодо стратегії поводження твердими побутовими відходаминауковці та стейкхолдери назвали екопрофесії майбутнього, а студенти-екологи під час екскурсії влаштували акцію по захисту птахів від забруднення пластиком.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»