2021-12-07

Експерти-криміналісти, науковці і студенти обговорили найсучасніші тренди в інформаційних технологіях

2 грудня науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки і фахівці Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України провели Всеукраїнський круглий стіл «Інформаційні технології: сучасний стан та перспективи розвитку».

Експерти-криміналісти, науковці і студенти обговорили найсучасніші тренди в інформаційних технологіях

У рамках Меморандуму про співпрацю та партнерство з Полтавським науково-дослідним експертно–криміналістичним центром МВС України  науково-педагогічні працівники кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  вкотре  підтримали  ініціативу спільних наукових  заходів та провели з фахівцями Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, за участі Тернопільського НДЕКЦ МВС України,  Всеукраїнський круглий стіл «Інформаційні технології:  сучасний стан  та перспективи  розвитку».

         Захід продовжив серію спільних відкритих науково-практичних вебінарів викладачів кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та фахівців Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру, на яких обговорюються  найсучасніші освітні тренди,  розглядаються особливості роботи з аналітичними даними, розслідування найрізноманітніших злочинів. Через карантинні обмеження, спричинені всесвітньою пандемією COVID-19, подія відбулася у режимі сервісу  Google Meet, що не завадило науковцям, фахівцям-практикам та студентській молоді Полтавської політехніки  детально проаналізувати сучасний стан та перспективи впровадження  інформаційних технологій у найрізноманітніші сфери суспільного життя.

         До плідної наукової дискусії долучилися судові  експерти  з Житомирської, Волинської, Херсонської, Одеської, Донецької, Чернівецької, Рівненської, Миколаївської, Черкаської та Закарпатської областей, які представили   корисні практичні кейси  з власної  професійної діяльності.  Активними слухачами та учасниками наукового круглого  столу стали  понад сімдесят студентів спеціальності  122 «Комп'ютерні науки», 123 «Комп'ютерна інженерія», 172 «Телекомунікації та радіотехніка», 073 «Менеджмент інформаційних технологій», а також гуманітарного факультету – 029 «Інформаційна аналітика та PR-діяльність»  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», деякі з них представили свої перші наукові напрацювання.

         До наукової події приєднались заступниця директора Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України-завідувачка відділу криміналістичних видів досліджень  Олена Сахненко, кандидатка фізико-математичних наук, доцентка, завідувачка  кафедри вищої  та  прикладної  математики Полтавської політехніки Наталія Ічанська, завідувач відділу комп’ютерно-технічних досліджень Тернопільського НДКЕЦ МВС України Вячеслав Поліщук та висококваліфіковані експерти Полтавського НДКЕЦ МВС України – Ігор Волкодав, Ярослав Коліса та Клавдія Соловчук.

         Асистентка кафедри вищої та прикладної  математики Полтавської політехніки Валерія Стеблянко, студенти університету разом з експертами презентували виступи  про використання програмних математичних пакетів для автоматизації розрахунків технічних систем, розробку роботизованих систем машинного зору, застосування інформаційних технологій для моделювання процесів і прикладних досліджень. Модерували захід співробітники   Полтавського науково-дослідного  експертно-криміналістичного центру МВС України Дмитро Абрахманов та Андрій Стельник.

         Учасників Всеукраїнського наукового круглого столу привітали заступниця директора Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України-завідувачка відділу криміналістичних видів досліджень Олена Сахненко та кандидатка  фізико-математичних наук, доцентка,  завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Ічанська, які відзначили  високий рівень  ефективності такої співпраці.  

         Практичними  кейсами  по відновленню пошкоджених відеофайлів, використання утиліт NIRSOFT під час проведення комп’ютерно-технічної експертизи поділилися судовий експерт відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС України Клавдія Соловчук та головний судовий експерт відділу комп’ютерно-технічних та телекомунікаційних досліджень Полтавського НДЕКЦ МВС України Ярослав Коліса («Сучасні програми для відновлення пошкоджених відеофайлів та їх можливості»).

         Завідувач відділу комп’ютерно-технічних досліджень Тернопільського НДКЕЦ МВС України Вячеслав Поліщук  представив доповідь «Цифровий слід в мережі Інтернет. Що про нас знає Google?», у якій розповів про можливості індентифікації залишених користувачами цифрових слідів у глобальній мережі  та збір  аналітичних, персональних   даних, здійснюваний  всесвітньо  відомою  компанією. 

         Найбільший інтерес присутніх науковців, експертів, викладачів та студентів викликав  виступ  співробітника компанії «NORES GMBH»  (місто  Мюнхен, Німеччина),  який продемонстрував  можливості роботизованої руки для сортування та позиціонування деталей для забезпечення роботи конвеєра з виготовлення автомобілей марки «Volkswagen».

Асистентка  кафедри вищої  та  прикладної математики Полтавської політехніки Валерія Стеблянко представила доповідь «Використання програмних математичних пакетів для автоматизації розрахунків технічних систем», у якій  розглянула перспективи розвитку інформаційних технологій, програмні оболонки і пакети, які викладачі вищої математики можуть використовувати у своїй повсякденній діяльності для спрощення розрахунків важких завдань. Зокрема, авторкою  було виокремлено вільно-поширюване динамічне середовище GeoGebra, яке  володіє широкими  можливостями для роботи з функціями за рахунок команд вбудованої мови.  Не   залишився без уваги один із перших в Україні педагогічний програмний комплекс для підтримки навчання математики GRAN, який забезпечує підтримку вивчення математики і  окремих розділів фізики в школі.

«З метою популяризації математики серед молоді та розуміючи потребу викладачів математики у запровадження інновацій вирішила детальніше дослідити можливості  окремих програмних  математичних пакетів. Зокрема,  DG (Digital geometry) – пакет динамічної геометрії, який забезпечує підтримку конструктивного напрямку в навчанні та принципу наочності, надаючи середовище для експерементування. Однією з переваг цієї програми є миттєва зміна всіх залежних побудов при зміні деяких вихідних параметрів.

 Математичні інструменти Microsoft Mathematics дають можливість попрацювати в графічному калькуляторі, використати бібліотеку формул та рівнянь, а також конвертер величин, тобто модуль для перетворення вимірювань з однієї системи одиниць в іншу. Програмні оболонки Mathcad та MatLab – пакет прикладних програм для числового аналізу, а також мова програмування, що є зручним засобом для роботи з математичними матрицями, малювання функцій, роботи з алгоритмами, створення робочих оболонок з програмами в інших мовах програмування.  Розглянемо програму  «Graphics», створену  для підтримки шкільного курсу планіметрії, що надає можливості організації комп’ютерних експерементів та досліджень, моделювання геометричних побудов та створення динамічних ілюстрацій, навчальних посібників, довідників, використання коментарів, підказувань та гіперпосилань. Дані застосунки неодмінно стануть в нагоді колегам та студентам, що активно цікавляться математикою», – прокоментувала науковиця. 

Цікавими лайфхаками розробки  роботизованих систем машинного зору для промислового використання поділився  студент групи 601-ТК Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  Денис Захаров («Розробка роботизованих систем машинного зору для промислового використання», науковий керівник – кандидатка технічних наук Клавдія Соловчук).

         Студентка групи 202-НГ Навчально – наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олеся Шурпик представила дослідження «Застосування інформаційних технологій при викладанні вищої математики студентам технічних спеціальностей», виконане під керівництвом кандидатки   фізико-математичних наук, доцентки,  завідувачки  кафедри вищої та прикладної математики  Наталії Ічанської. У своєму виступі доповідачка закцентувала увагу на розвитку інформаційно-комунікаційних технологій, що сприяють мобільності, адаптивності, спонукають до постійного саморозвитку і самонавчанню інженера  та  презентувала можливості, що  виникають   під час використання комп’ютерних навчальних систем.  Студентка   розповіла про використання Web-орієнтованих засобів ІКТ, наголосивши  на перевагах та недоліках використання комп‘ютерних технологій. Учасники прийшли  до спільного висновку – використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій для розв‘язання фахових завдань на базі отриманої комп‘ютерної підготовки є запорукою конкурентоспроможності майбутнього фахівця.

         Пізнавальними експерементальними даними поділилася науковиця  Наталія  Ічанська, яка навела  результати підсумкового контролю знань вивчення  певної математичної   теми студентами двох паралельних груп одного курсу.  Перша  вивчала тему тільки з використанням ІКТ, а інша – методами й засобами традиційного навчання, різниця була помітна.  Наведений  реальний приклад викликав жвавий інтерес серед учасників наукового   круглого столу. 

         Своєрідними науковими дебютантами  заходу стали  студенти-першокурсники спеціальності 122 «Комп'ютерні науки» Полтавської політехніки  Дар’я Гаврилко,  Анастасія  Курилех, Іван Закаблук та Любов Лазаренко, які представили спільну доповідь «Застосування інформаційних технологій для моделювання процесів та прикладних досліджень» (науковий керівник – кандидатка фізико-математичних наук, доцентка кафедри вищої та прикладної математики Інна Рассоха). Виступ юних науковців був   присвячений  застосуванню спеціальних програм та пакетів комп'ютерної математики в різних галузях і продемонстрував  ефективність синергетичних підходів: одержання практичних результатів при поєднанні математичних та інформаційних методів та технологій.

         По завершенню учасники Всеукраїнського круглого столу «Інформаційні технології: сучасний стан та перспективи  розвитку» обмінялися позитивними   враженнями та надали практичні рекомендації щодо подальшої науково-освітньої співпраці. За цікаві доповіді та високу активність у наукових дискусіях  усі учасники отримали сертифікати.

         «Приємно відзначити той факт, що наша співпраця  з Полтавським науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України змінює формат та залучає нових учасників, не обмежуючись теренами Полтавської області.  Раді, що до  дискусії  та плідного  обміну досвідом долучилися  фахівці  Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру     МВС України,  які щедро поділилися з молоддю необхідними практичними знаннями. Отримані кейси  неодмінно використаємо  у власній освітньо-науковій та викладацькій діяльності, відкриті до конструктивного діалогу та результативної професійної комунікації! З нетерпінням чекаємо нових зустрічей!» – прокоментувала кандидатка фізико-математичних наук, доцентка, завідувачка кафедри вищої та прикладної математики Полтавської політехніки Наталія  Ічанська. 

         Раніше науковиця Полтавської політехніки презентувала практичні кейси успішної  співпраці університету з полтавськими криміналістамивикладачі-математики розповіли полтавським школярам про сучасну геометрію, а  криміналісти розповіли студентам про захист персональних даних та безпеку в соцмережах.

         Спільні наукові семінари, наукові круглі столи та проходження виробничої практики студентами Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на базі Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України відбуватимуться і надалі.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»