2022-04-06

Академічна мобільність в умовах війни: науковиця взяла участь у вебінарі від Еразмус+

Науковиця кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Павельєва взяла участь у вебінарі «Особливості виконання проєктів з мобільності під час війни та додаткові можливості підтримки працівників та студентів університетів» від Національного Еразмус+ офісу в Україні.

Академічна мобільність в умовах війни: науковиця взяла участь у вебінарі від Еразмус+

Гарант спеціальності 035 «Філологія» – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри  германської філології та перекладу Полтавської політехніки  Анна Павельєва взяла участь у вебінарі «Особливості виконання проєктів з мобільності під час війни та додаткові можливості підтримки працівників та студентів університетів» від Національного Еразмус+ офісу в Україні, який відбувся 30 березня 2022 року за підтримки Міністерства освіти і науки України у співпраці з Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» та Erasmus Student Network Ukraine.

Понад 120 учасників обговорили теми комунікації між українськими ЗВО та їх закордонними партнерами, укладання угод за проєктами академічної мобільності та процес визнання результатів мобільності, пошук нових партнерів, спрощену процедуру конкурсів на участь у проєктах мобільності, відправку студентів на навчання за кордон через підписання угод на практику/навчання за найбільш спрощеною процедурою, підписання угод на викладання або стажування для науково-педагогічних працівників українських ВНЗ, повернення до українських ЗВО та обов’язкове визнання результатів мобільності.

Організатори вебінару – Світлана Шитікова (координатор проєктів) та Катерина Жданова (експерт з комунікацій та програм мобільності і з реєстрації профілю організацій), під час заходу: поділилися корисними посиланнями та ресурсами; дали поради, за якими програмами академічної мобільності можна якнайшвидше та найпростіше відправити за кордон студентів та науково-педагогічних працівників; давали практичні поради стосовно документів, віз, білетів, отримання стипендій, сплати податків зі стипендій, отриманих у закордонних ЗВО, процедури продовження програм академічної мобільності у разі продовження повномасштабної війни в Україні на момент завершення програм тощо.

Учасники також розповідали про взаємодопомогу українських закладів вищої освіти. Так, були випадки, коли ЗВО, які знаходяться у більш спокійних місцях, віддавали свої гранти, стипендії та «місця» у програмах академічної мобільності для порятунку колег і студентів із Маріуполя, Харкова, Чернігова та інших міст, які наразі знаходяться у скрутнішому становищі.

Представники провідних українських закладів вищої освіти  поділились  практичним досвідом відправки студентів та викладачів за програмами мобільності у воєнний час, розповідали, з якими проблемами стикнулися та як їх вирішували. Наприклад, Національний університет «Києво-Могилянська академія» з початку війни відправив за програмами академічної мобільності у Європу більше 150 студентів.

За словами Анни Павельєвої, подібний досвід неодмінно знадобиться науковцям Полтавської політехніки в реалізації наступних проєктів академічної мобільності в умовах ведення війни, а здобутими знаннями і практичними навичками науковиця планує поділитися з колегами та студентською молоддю.

«Працюючи з молоддю, твердо переконана, що якісна європейська освіта, надана нашим університетом, стане для студентів  першим професійним стартом, а широкі можливості для налагодження міжнародної комунікації  прокладуть надійний шлях в обрану сферу. Як науковець і викладач, чітко розумію покладену державою високу місію створити сприятливі умови для навчання і всебічного гармонійного  розвитку молодої особистості, яка сумлінно працюватиме задля власного блага та потреб українського суспільства. Тому вся наша науково-освітня спільнота  активно долучається до таких заходів і активно навчається разом з підростаючим поколінням», – прокоментувала Анна Павельєва.

Раніше науковиці політехніки пройшли навчання з ефективного екоменеджменту, взяли участь у міжнародній конференції з міжкультурної медіації, отримали безкоштовний примірник настільної гри «ПереклаДійність», провели тренінг з командної роботи та урегулювання конфліктів,  а декан виграла грант для проєкту віртуальних обмінів з США.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»