2023-09-29

День захисників і захисниць України: у політехніці привітали випускників кафедри військової підготовки

Напередодні Дня захисників і захисниць України на головній сцені Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» випускникам кафедри військової підготовки університету вручили офіцерські знаки військового однострою, а найкращих відзначили за відмінні успіхи під час навчання.

День захисників і захисниць України: у політехніці привітали випускників кафедри військової підготовки

28 вересня на головній сцені Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відзначили День захисників і захисниць України та вручили офіцерські погони випускникам кафедри військової підготовки Полтавської політехніки. До урочистостей долучилися ліцеїсти  Полтавського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Віталія Грицаєнка, для яких приклад старших товаришів стане достойним прикладом патріотизму та готовності йти на захист державного суверенітету та незалежності нашої країни.

Наказом Міністра оборони України від 23 серпня 2023 року № 1104  78  випускникам кафедри військової підготовки присвоєно первинне офіцерське звання «молодший лейтенант запасу».

На урочистості завітали почесні гості – ректор  Національного університету «Полтавська Політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, підполковник запасу, професор Володимир Онищенко, заступник начальника Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Збройних Сил України, учасник  бойових дій, підполковник  Едуард  Бородай та  начальник  Полтавського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Віталія Грицаєнка Полтавської обласної ради, полковник запасу Олександр Баленко, які побажали молодим офіцерам успіхів, кар’єрного зростання та здобуття нових практичних навичок, необхідних у боротьбі з російським агресором.

«Вітаємо вас, шановні випускники кафедри військової підготовки, друзі та партнери Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»,  з Днем захисників і захисниць України!

Сьогодні ми виконаємо почесну місію та вручимо офіцерські погони  молодших лейтенантів випускникам кафедри військової підготовки, які завершили навчання у непростих умовах повномасштабного вторгнення країни-агресора на територію нашої країни.

У 2021 році ви вступали на навчання до кафедри військової підготовки в мирній країні, але в сучасних умовах всі ми розуміємо, що головне наше      завдання – боронити цілісність та свободу нашої країни. Збройні Сили України дають нам можливість навчатися,  працювати,  опановувати знання, отримувати фах,  здійснювати практичну  військову підготовку задля того,  щоб, в першу чергу,  давати відсіч ворогу. Тому маємо подякувати їм за таку можливість та спільними зусиллями наближати нашу Перемогу!

Це свято  стане для вас особливим, адже  ви досягли ще однієї життєвої мети  і стали гідним продовженням славетних діянь наших попередників. Пишаюся тим, що, навчаючись багато років тому в університеті, теж пройшов військовий вишкіл та строкову службу, щоб бути готовим взяти до рук зброю та піти на захист Батьківщини.

Дорогі друзі, бажаю,  щоб ті знання та навички, які ви отримали від професіоналів кафедри військової підготовки, забезпечили вас надійними засобами як зберегти власне життя  та  влучно бити ненависного ворога.  

Щиро дякую нашим почесним гостям, які часто  відвідують університет та власним прикладом надихають нашу молодь самовіддано любити країну, в якій вона народилася. Слава Збройним Силам України! Слава Україні!» – привітав ректор, професор Володимир Онищенко.

«У непростий час доводиться вам  отримувати офіцерські погони, проте я впевнений у переданих кращими викладачами кафедри військової підготовки  знаннях, які щоденно вкладають корисні навички та уміння у свідомість своїх курсантів, навчаючи  любити власну країну. Частенько повторюю фразу – побажання, щоб здобуті навички вам ніколи не знадобилися, сьогодні її дещо переінакшу – ефективно застосуйте отримані  знання і наближайте нашу Перемогу над російським агресором. Бажаю удачі, витримки та миру!», - зазначив заступник начальника Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Збройних Сил України, учасник  бойових дій, підполковник  Едуард  Бородай.

На потужній науковій та викладацькій базі Полтавської політехніки, що дає фундаментальні знання в усіх сферах діяльності нашої країни, зокрема військовій, наголосив у вітальному слові начальник  Полтавського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Віталія Грицаєнка Полтавської обласної ради, полковник запасу Олександр Баленко.  «Поділяємо  спільну радість за ваші досягнення, що ви не словом,  а ділом підтверджуєте власний  патріотизм, тим, що ви в такі важкі часи пішли навчатись військовій справі  і підставили своє плече для захисту нашої України». – зазначив  очільник Полтавського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Віталія Грицаєнка.

Хвилиною мовчання присутні  вшанували Героїв, котрі у ці непрості  часи стали на смертельну боротьбу з ворогом і загинули за Україну.

За високі досягнення у навчанні та з нагоди Дня захисників і захисниць України  грамотою Національного університету «Полтавська політехніка  імені Юрія Кондратюка» нагороджено:

  • Ігора Мороза – студента  Навчально - наукового інституту нафти і газу;

  • Антона Місюру – студента  Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки;

  • Даніїла  Плешканя  – студента  Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки;

  • Михайла  Толочина – студента  Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки;

  • Олексія  Чернуху – студента  Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки;

  • Максима Ложечку – студента  факультету філології, психології та педагогіки;

  • Нікіту Солов’я – студента  факультету фізичної культури та спорту;

  • Анастасію Ясько – студентку факультету фізичної культури та спорту;

  • Євгенія Бову – випускника кафедри військової підготовки;

  • Дениса  Гриневича – випускника кафедри військової підготовки;
  • Анастасію  Куленяк  – випускницю  кафедри військової підготовки;
  • Дениса  Остапця – випускника кафедри військової підготовки;

  • Ларису  Піпу – випускницю  кафедри військової підготовки;

  • Сніжану Сухину – випускницю  кафедри військової підготовки;

  • Михайла  Турчака  – випускника кафедри військової підготовки;

  • Ростислава  Хомлюка  – випускника кафедри військової підготовки;

  • Івана  Цигрика  - випускника кафедри військової підготовки.

«У житті університету відбувається знаменна подія, адже не кожного дня у надійний стрій майбутніх офіцерів вливаються свіжі сили наших випускників, досягненнями яких щиро пишаємося.

Шановні випускники, до цього особливого дня ви йшли два роки – вивчали загальновійськові дисципліни на першому курсі та вчилися налагоджувати зв’язок, який справедливо вважається «нервом» Збройних Сил, на другому.

Ви – справжні патріоти, адже, незважаючи на те, що в країні йде повномасштабна війна,  вирішили стати офіцерами. Радію за кожного з вас та зичу успіхів у всіх ваших починаннях, впевнений, що знання, практичні уміння та навички,   отримані під час навчання на кафедрі військової підготовки, вам неодмінно знадобляться. Знаю – ви не підведете університет та кафедру військової підготовки, ви – великі молодці, так тримати!», - відзначив кандидат військових наук, доцент, проректор  з науково – педагогічної та навчальної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», полковник Анатолій Мартиненко.

Центр культури та студентської творчості Полтавської політехніки зробив випускникам кафедри військової підготовки музичний подарунок – у виконанні магістрантки факультету філології, психології та педагогіки Марії Серби прозвучала  пісня  «Не залишай».

Прийоми самооборони та рукопашного бою продемонстрували  випускник кафедри військової підготовки, майстер спорту України з військово – спортивних багатоборств   Нікіта Соловей, курсантка другого курсу Каріна Шпіка та курсант першого курсу Іван Величко.

По завершенню урочистостей почесні гості та випускники кафедри військової підготовки зробили спільне фото на згадку про знаменну для всього університету подію.

Нагадаємо, кафедра військової підготовки Полтавської політехніки запрошує на навчання за програмами підготовки офіцерів запасу.

Нещодавно у політехніці  урочисто привітали понад 3000 першокурсників,  відбувся благодійний концерт Національного академічного оркестру народних інструментів,  Міжнародний день студентського спорту відзначили запальною руханкою і спортивними майстер-класами, а до  Дня фізичної культури і спорту відзначили кращих спортсменів університету.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»