2021-11-25

Гаджет для навчання: учасники студентського наукового гуртка дослідили сучасні навчальні технології

24 листопада 2021 року відбулось планове засідання постійно діючого студентського наукового гуртка «Філологія», темою якого стало використання нових комп’ютерних та мобільних технологій в навчанні. Учасники гуртка обговорили переваги та недоліки постійного використання різноманітних гаджетів та застосунків у процесі навчання.

Гаджет для навчання: учасники студентського наукового гуртка дослідили сучасні навчальні технології

Науково-дослідна робота студентів є основним пріоритетом діяльності студентського наукового  гуртка «Філологія», який вже 3 роки функціонує при кафедрі германської філології та перекладу Полтавської політехніки. За цей час керівник гуртка – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва провела 48 засідань гуртка, присвячених актуальним проблемам перекладознавства та літературознавства.

На засіданні студентського наукового гуртка «Філологія», присвяченого використанню нових комп’ютерних та мобільних технологій у навчанні, студенти зосередились на трьох основних напрямках – застосунках для відеоконференцій (Zoom, Google Meet, Viber, Facebook), освітніх сайтах, програмах та платформах (Trello, Jamboard, Padlet, Google Classroom, WizLQ, EdApp, Kahoot), популярних онлайн-курсах (Coursera,  FutureLearn, Udemy, Udacity, а також MOOCs (massive open online courses)).

«Це засідання гуртка було надзвичайно продуктивним та викликало особливий інтерес у наших студентів, адже всі ми сьогодні користуємося безліччю програм та застосунків для навчання, зокрема, електронними словниками та книгами, перекладачами, підкастами, онлайн-платформами з курсами, завданнями, тестами тощо. В соцмережах є багато спільнот для вивчення іноземних мов та для живого спілкування з носіями мови. Студенти бакалаврату ділились своїм досвідом використання різноманітних застосунків для вивчення англійської та німецької мов, якими самі послуговуються в навчанні, а магістри розповіли про використання систем машинного перекладу та CAT-tools, тож кожен із учасників гуртка виніс для себе щось нове», – говорить керівник гуртка, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва.

Багато уваги учасники гуртка приділили штучному інтелекту в освіті – machine learning, розповіла про Learndash – одну із найвідоміших систем управління навчанням, Duolingo – популярний безкоштовний застосунок для вивчення англійської, німецької французької та іспанської мов, яким послуговуються більше 300 млн користувачів, Thinkster – штучний інтелект для індивідуалізованого навчання математики, Querium – програму для покращення навичок STEM, Alta by Knewton – програма, що використовує адаптивні навчання для виявлення пробілів у знаннях учнів та заповнення цих пробілів високоякісним навчальним матеріалом із власних баз даних.

Магістрантка спеціальності «035 Філологія» Анна Дяченко розповіла про використання інструменту Learning Language With Netflix, за допомогою якого можна не лише покращити свою англійську, а й також прокачати і такі soft skills, як критичне та стратегічне мислення, пітчинг, нетворкінг, small talks, особисті та професійні цінності.

«Каталог Netflix наповнений фільмами багатьма мовами, і платформа використовує широкий спектр пропозицій іноземних мов, щоб допомогти нам краще пізнати їх, насолоджуючись оригінальними фільмами. Такиим чином, ви можете дивитись, наприклад, серіал «Наркос», щоб краще зрозуміти іспанську мову та її різноманітні флексії, такі як мексиканська та колумбійська варіанти іспанської мови. Або ж щоб зрозуміти різницю між англійською мовою провінції Бродчерч та англійською, якою розмовляють в Нью-Йорку. Завдяки цій платформі ви можете дивитись серіали та фільми малопоширеними мовами, такими як скандинавська, хінді, суахілі та східна», –  розповіла Анна Дяченко.

Постійнодіючий студентський науковий гурток «Філологія» працює з травня 2018 року. Засідання студентського наукового гуртка проводяться англійською та українською мовами не рідше одного разу на місяць з обговоренням підсумків наукових робіт, публікативної діяльності, реферативних повідомлень та ін. Під час регулярних засідань гуртка розглядаються актуальні питання літературознавства, мовознавства, прикладної лінгвістики, перекладознавства, проводяться круглі столи на гострі соціально-політичні та культурні теми, відбуваються майстер-класи.

Нагадаємо, що засідання студентського наукового гуртка «Філологія» проводяться на гуманітарному факультеті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». До участі запрошуються студенти усіх курсів та спеціальностей, зацікавлені в проблемах літературознавства, мовознавства та перекладознавства. За довідковою інформацією щодо часу та місця проведення наукового гуртка звертатися на кафедру германської філології та перекладу (ауд. 310-Ц) або безпосередньо до керівника гуртка – Анни Павельєвої за телефоном (095) 91 08 192.

Раніше учасники гуртка вивчали творчість поетів-лейкістів, досліджували особливості перекладу рекламних слоганів та сатиричної повісті Михайла Булгакова «Собаче серце».

 

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»