2024-05-03

Майбутні професіонали дізналися про шляхи протидії легалізації отриманих злочинним способом доходів, розглянувши кейси діяльності банківської установи

Незалежний директор наглядової ради АТ «Полтава-банк» Володимир Щербаков прочитав студентам Полтавської політехніки гостьову лекцію.Майбутні фахівці дізналися про шляхи запобігання легалізації відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та розповсюдженню зброї масового знищення на прикладі практичних кейсів банківської установи.

Майбутні професіонали дізналися про шляхи протидії легалізації отриманих злочинним способом доходів, розглянувши кейси діяльності банківської установи

Вже традиційними на кафедрі фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Навчально-наукового інституту фінансів. економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стали зустрічі здобувачів вищої освіти з провідними фахівцями фінансової сфери Полтавського регіону, стейкхолдерами. Під час подібних науково-освітніх та просвітницьких івентів науковці, студенти та фахівці-практики активно обговорюють найактуальніші питання, що виникають у процесі вивчення професійно-орієнтованих навчальних дисциплін.

3 травня 2024 року у рамках діючих угод щодо плідної співпраці зі стейкхолдерами на базі кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки відбулася гостьова лекція незалежного директора наглядової ради АТ «Полтава-банк» Володимира Щербакова, присвячена окремим проблемам функціонування в Україні системи запобігання та протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення ( на прикладі банківських установ). Учасниками науково-освітнього івенту стали студенти третього курсу спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування, які вивчають курс «Фінансовий моніторинг», та студенти четвертого курсу спеціальності 081 Право Полтавської політехніки, які поглибили власні знання вітчизняного законодавства у сфері банківської діяльності.

Під час лекції спікер зосередився на одному з найскладніших питань проведення фінансового моніторингу у фінансових установах – здійсненні належної перевірки клієнтів. За його словами, саме від того, наскільки результативно реалізується у банках програма «Знай свого клієнта», у багатьох аспектах залежить ефективність функціонування системи запобігання та протидії загалом.

Особливу увагу учасники приділили запровадженню ризик-орієнтованого підходу, розгляду процедури ідентифікації національних публічних діячів, визначенню кінцевих бенефіціарних власників компаній, встановленню осіб, стосовно яких застосовано міжнародні санкції. Стейкхолдер детально ознайомив студентську молодь багатопрофільного класичного університету з базами даних та інтернет-ресурсами, якими користуються банківські фахівці для отримання достовірної інформації щодо своїх клієнтів.

Загалом проведена гостьова лекція мала проблемно-орієнтований характер, а наведені лектором конкретні приклади з банківської практики вдало ілюстрували відповідні нормативні положення.

Науково – педагогічні працівники та студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» висловлюють слова щирої вдячності стейкхолдеру освітньої програми спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» другого (магістерського) рівня вищої освіти, незалежному директору наглядової ради АТ «Полтава-банк» Володимиру Щербакову за надзвичайно цікаву й змістовну лекцію та увагу до питань професійної підготовки майбутніх фінансистів.

Нагадаємо, раніше науковці та студенти обговорили розвиток «зеленої економіки» та цифровізації для повоєнного відновлення України.

Нещодавно викладачі та студенти-фінансисти взяли участь у заходах до Всесвітнього тижня грошей, студенти-фінансисти опановують навички роботи з CRM у навчальному центрі Apple «IT Finance», та дізналися про особливості корпоративного управління та комплаєнс-ризики у банківських установах з реальних кейсів АТ «Полтава-банк».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»