2024-04-16

Науковиця політехніки презентувала доповідь, присвячену потенціалу бібліотек в сучасних інформаційних війнах

Науковиця Полтавської політехніки - докторка історичних наук, професорка Ірина Передерій виступила на ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Стратегії розвитку бібліотек: від ідеї до втілення», яка відбулася на базі Науково-технічної бібліотеки імені Г.І. Денисенка Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Спікерка презентувала доповідь про потенціал бібліотек в сучасних інформаційних війнах.

Науковиця політехніки презентувала доповідь, присвячену потенціалу бібліотек в сучасних інформаційних війнах

Завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», докторка історичних наук, професорка Ірина Передерій стала ключовою спікеркою ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Стратегії розвитку бібліотек: від ідеї до втілення».

Масштабний науково-освітній івент відбувався у період з 9 по 13 квітня на базі Науково-технічної бібліотеки імені Г.І. Денисенка Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Через запровадження воєнного стану та активні бойові дії на території нашої країни подія пройшла у змішаному форматі, що не завадило учасникам активно обмінятися власними напрацюваннями та запозичити кращий європейський досвід для подальшої науково-дослідницької та освітньої діяльності.

Серед головних організаторів конференції - провідна вітчизняна спілка професіоналів бібліотечної галузі – ВГО «Українська бібліотечна асоціація», яка є дійсним членом Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (ІФЛА). Провідна тема цьогорічної конференції, яка проводиться що два роки, визначена з урахуванням особливостей сьогодення – «Стратегічне управління в умовах війни».

Загалом до конструктивних обговорень та практико-орієнтованих заходів долучилося понад 400 учасників, що представляли професійну бібліотечну спільноту, науковців, представників науково-педагогічної когорти, котрі, зокрема, здійснюють підготовку фахівців за спеціальністю 029 Інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

Учасники, які зібралися в офлайн форматі, мали можливість ознайомитися з надсучасним смартукриттям університету-господаря конференції, де й відбувалися основні сесії конференції. Це смартукриття враховує всі сучасні вітчизняні реалії освітнього процесу, у тому числі – надважливі безпекові вимоги до нього. Зреалізований проєкт інноваційного мультифункціонального університетського простору планується масштабувати і в інших регіонах України.

Науковиця Полтавської політехніки Ірина Передерій наживо презентувала підготовлену спільно з доктором історичних наук, професором кафедри українознавства, культури та документознавства Русланом Гулою доповідь «Потенціал бібліотек в інформаційних війнах сучасності (за досвідом російсько-українського протистояння)».

Під час виступу спікерка ознайомила учасників конференції з кількома різновидами інформаційних війн – консцієнтальною, меметичною та мережевою – до реалізації яких активно залучаються бібліотеки на сучасному етапі. Зокрема, науковиця проаналізувала основні форми та складники кожної з цих війн, навела відповідні приклади у контексті російсько-українського протистояння, чітко визначила сильні та слабкі сторони залучення бібліотек до такого протиборства, окреслила пропозиції з активізації незадіяного потенціалу вітчизняної бібліотечної системи. Доповідь викликала неабияке зацікавлення та стійкий інтерес з боку учасників науково-освітнього івенту.

Програма конференції передбачала проведення низки важливих науково-практичних, просвітницьких, а також орієнтованих на обмін досвідом івентів, які сукупно мають посприяти подальшому розвитку української бібліотечної галузі, у тому числі з урахуванням загальновизнаних міжнародних трендів та складних умов повномасштабного військового протистояння України з країною – агресоркою.

Зокрема, учасники конференції послухали та обговорили актуальні й цікаві доповіді-презентації ключових спікерів, серед яких були й доповіді міжнародних партнерів. Науковці та фахівці -практики плідно попрацювали у рамках круглого столу директорів бібліотечних закладів різних типів, відвідали найсучасніші вітчизняні бібліотеки та ознайомилися з їхніми просторами, організацією різних видів діяльності, активно мережувалися та здійснювали корисні комунікації, обговорили перспективи майбутніх спільних проєктів.

По завершенню заходу учасники обговорили пріоритетні напрямки подальшої співпраці та реалізації спільних науково-освітніх проєктів.

Нагадаємо, раніше науковиця політехніки презентувала доповідь про мародерство культурних цінностей як стратегію країни-агресорки, науковиці-документознавиці успішно завершили стажування на базі Державного архіву Полтавської області, посібник науковців політехніки переміг на конкурсі від Національної академії наук вищої освіти України, науковці-документознавці провели міжнародну конференцію, присвячену документно-інформаційним комунікаціям в умовах глобалізації, а майбутні документознавці ознайомилися з діяльністю Державного архіву Полтавської області.

Нещодавно студенти політехніки здійснили віртуальну мандрівку в історію глобальних космічних відкриттів, науковці університету беруть участь у програмі академічної мобільності Erasmus+ на базі австрійського Університету безперервної освіти, голова представництва ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш прочитала відкриту лекцію для спільноти політехніки, науковиця політехніки представила напрямки підготовки фахівців у рамках марафону від Харківського ІТ-кластеру.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»