2024-10-06

Науковиця-філолог стала стипендіаткою грантової програми СEEPUS та успішно завершила стажування на базі провідного європейського університету-партнера

Науковиця кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки, кандидатка педагогічних наук, доцентка Юлія Ніколаєнко отримала стипендію у рамках програми академічних обмінів для викладачів від Австрійського агентства з питань освіти та інтернаціоналізації. Науковиця успішно завершила стажування в Університеті прикладних наук Бургенланду - Fachhochschule Burgenland GmbH (UAS Burgenland, м. Айзенштадт, Австрія).

Науковиця-філолог стала стипендіаткою грантової програми СEEPUS та успішно завершила стажування на базі провідного європейського  університету-партнера

Науковиця кафедри германської філології та перекладу факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки, кандидатка педагогічних наук, доцентка Юлія Ніколаєнко отримала стипендію у рамках програми академічних обмінів для викладачів від Австрійського агентства з питань освіти та інтернаціоналізації (OeAD). Протягом чотирьох тижнів науковиця проводила лекції з міжкультурної комунікації та практичні заняття з англійської мови в Університеті прикладних наук Бургенланду Університеті прикладних наук Бургенланду – Fachhochschule Burgenland GmbH  (UAS Burgenland, м. Айзенштадт, Австрія).

У рамках участі науково-педагогічних працівників і студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у Центральноєвропейській програмі обміну для навчання і викладання в університетах (CEEPUS – Central European Exchange Program for University Studies) кандидатка педагогічних наук, доцентка Юлія Ніколаєнко у період з 02 по 28 вересня 2024 року проходила стажування в Університеті прикладних наук Бургенланду (Fachhochschule Burgenland).

Викладачка мала можливість ознайомитися з організацією навчального процесу в провідному австрійському університеті, обмінятися досвідом з колегами у сфері навчання іноземних мов у вищій школі, проводити лекції та практичні заняття, обговорити перспективи спільних освітніх та наукових проєктів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Університету прикладних наук Бургенланду.

Під час проходження стажування науковиця викладала курс «Міжкультурна співпраця» (Intercultural Collaboration) для студентів-бакалаврів факультету енергетики та навколишнього середовища. На перших заняттях викладачка провела презентацію про Україну, під час якої ознайомила студентів з українською культурою, національним менталітетом, географічними та економічними особливостями, розповіла про найяскравіші сторінки історії та героїчної боротьби українців за свободу та незалежність.

Особливу увагу було приділено висвітленню особливостей комунікативної поведінки українців у контексті міжкультурного спілкування. По завершенню презентації відбулася жвава дискусія, у процесі якої студенти активно ставили запитання про Україну, висловлювали свої думки щодо представленої інформації, порівнювали різні аспекти австрійської та української культур. Під час подальших занять викладачка ознайомила студентів з поняттями «міжкультурна комунікація» і «міжкультурна співпраця».

Студенти дізналися як застосовувати відомі моделі культур у процесі реальної міжкультурної комунікації для уникнення непорозумінь, подолання бар’єрів та ефективної взаємодії між представниками різних країн. У процесі мозкових штурмів, групових дискусій та обговорення практичних кейсів студенти разом зі спікеркою досліджували такі теми, як культурні цінності, ідентичність, культурне різноманіття тощо.

Науковиця також долучилася до викладання курсу англійської мови для слухачів підготовчого відділення Університету Бургенланду, які вивчають англійську мову для складання сертифікаційного екзамену і вступу до австрійських закладів вищої освіти. Як зазначає Юлія Ніколаєнко: «Це був дуже цікавий досвід роботи з багатомовною, різновіковою та мультикультурною аудиторією. Моїм головним завданням було об’єднати цих студентів та залучити їх до активного спілкування англійською мовою для удосконалення їхніх умінь та навичок в говорінні, аудіюванні, читанні та письмі, що вдалося зробити завдяки застосуванню різноманітних технологій комунікативного та інтерактивного навчання».

«Ці чотири тижні стажування стали для мене дуже цінним внеском у мій професійний та особистісний розвиток. Я отримала позитивні емоції та незабутні враження від спілкування з колегами і студентами, занурення в іншомовне середовище та величезний практичний досвід міжкультурної взаємодії. Щиро вдячна адміністрації Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та особисто ректору, професору Володимиру Онищенку за всебічне сприяння та можливість отримати унікальний досвід стажування в європейському освітньому просторі, а також координаторці міжнародного співробітництва Полтавської політехніки, кандидатці філологічних наук, доцентці Анні Павельєвій, яка докладає багато зусиль для реалізації численних програм академічної мобільності та різних міжнародних проєктів в нашому університеті. Хочу подякувати колегам з Австрії, зокрема – координаторкам міжнародної мобільності Катрін Хофер (Kathrin Hofer) та Крісті Коппенштайнер (Crista Koppensteiner), а особливо – Мартіну Яндлу (Martin Yandl), моєму академічному супервайзеру в Університеті прикладних наук Бургерланду, за постійну підтримку та нашу плідну співпрацю», – підсумувала Юлія Ніколаєнко.

Цього року стипендіатками СEEPUS в Університеті прикладних наук Бургерланду стали заступниця декана факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри загального мовознавства та іноземних мов, голова Ради молодих учених факультету філології, психології та педагогіки Наталія Бондар та завідувачка кафедри германської філології та перекладу Оксана Воробйова.

Нещодавно докторантка кафедри будівельних конструкцій Полтавської політехніки Ольга Гарькава взяла участь у 15th PhD fib-Symposium, що проходив на базі Будапештського університету технології та економіки, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Тетяна Зіненко взяла участь в 51-му Конгресі та Генеральній Асамблеї Міжнародної академіі кераміки (ІСА), що відбувалися у Португалії під егідою ЮНЕСКО, завідувачка кафедри германської філології та перекладу Оксана Воробйова взяла участь у конференції та виставці Європейської асоціації міжнародної освіти (EAIE – European Association for International Education), що пройшли у Тулузі, а фахівець сектору міжнародного співробітництва відділу міжнародних зв’язків Світлана Коваль взяла участь в міжнародному тренінговому курсіс “ELF – Experimental Learning Festival”, який проходив з 6 по 13 серпня 2024 року в місті Брашов, Румунія (Brasov, Romania).

Відзначимо, викладачі Полтавської політехніки можуть брати участь у програмах академічної мобільності та стажуваннях, а студенти – навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності Erasmus+ впродовж семестру або цілого навчального року у провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією стосовно актуальних програм стажування, викладання та академічної мобільності закордоном, звертайтесь до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки міжнародної діяльності Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – к.філол.н., доцентки кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»