2021-02-23

Науковиці ННІ архбудзему та криміналісти обговорили результати досліджень та їх популяризацію

Науковиці ННІ архітектури, будівництва та землеустрою взяли участь в онлайн-семінарі «Жінка у науці-2021», організованому фахівцями Полтавського науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України.

Науковиці ННІ архбудзему та криміналісти обговорили результати досліджень та їх популяризацію

11 лютого на базі Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України відбувся науковий семінар «Жінка у науці-2021», присвячений Міжнародному дню жінок та дівчат в науці. Захід провели у дистанційному форматі на платформі Zoom.

У рамках підписаного Меморандуму про партнерство та співпрацю до роботи семінару долучилися науковиці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», експертки Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, а також Харківського державного університету харчування та торгівлі, ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки та торгівлі».

«Шановні колеги-науковці! Від щирого серця вітаємо вас із святом! Щиро бажаємо всій українській науковій спільноті міцного здоров’я, щастя, невичерпної життєвої енергії, творчого натхнення, великих відкриттів! Нехай реалізуються ваші найсміливіші ідеї, а наукові результати служать на благо країни!

Користуючись нагодою щиро вітаємо увесь жіночий колектив Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України зі святом та бажаємо усім жінкам і дівчатам, хто обрав для себе науку чи стоїть на порозі цього вибору, блискучих ідей і звершень на ниві наукового дослідництва. Нехай і надалі ваша праця, розуміння, творчі ідеї примножують успіхи нашого центру! Підґрунтям щасливого особистого життя і плідної професійної діяльності буде лише міцне здоров’я та удача, натхненна думка й щирі почуття, підтримка родини та колег! Науковий потенціал нашого центру – заслуга кожного з нас!» – привітав директор Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Тарас Бойко та заступниця директора центру – завідувачка відділу криміналістичних видів досліджень Олена Сахненко.

Привітання від Полтавської політехніки висловив доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, завідувач кафедри будівництва та цивільної інженерії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олександр Семко.

Модерувала науковий захід Ольга Марчишинець – експертка Полтавського НДЕКЦ МВС України.

П’ять змістовних наукових виступів презентували науковиці Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»:

  • кандидат технічних наук, доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Аліна Зигун («Жінки-науковці в містобудуванні та територіальному плануванні»);
  • кандидат технічних наук, доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Олена Філоненко та кандидат технічних наук, доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Наталія Магас («Досвід участі науковиць кафедри будівництва та цивільної інженерії в обстеженнях конструкцій будівель і споруд, визначенні технічного стану»);
  • кандидат технічних наук, доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Наталія Магас («Дослідниці наукової школи Стороженка Л. І. «Дослідження та впровадження в будівництво сталезалізобетонних конструкцій»);
  • аспірантка кафедри будівництва та цивільної інженерії Олеся Роздабара («Жінки-науковці наукового напряму «Дослідження у сфері раціонального проектування і умов експлуатації будівельних конструкцій, будівель та споруд під впливом природно-кліматичних факторів» кафедри будівництва та цивільної інженерії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»);
  • кандидат технічних наук, доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Оксана Демченко, кандидат технічних наук, доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Людмила Бондар («Високоміцні бетони з використанням місцевих матеріалів та їхні дослідниці»).

Тематику розвитку і становлення «жіночої науки» в України продовжили завідувачка сектору біологічних досліджень та обліку Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Олена Канюка («Роль жінок-експертів у формуванні напрямку біологічних досліджень в Експертній службі МВС»), кандидат технічних наук, старший судовий експерт відділу будівельних, земельних досліджень та оціночної діяльності Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Марина Лещенко, головний судовий експерт відділу будівельних, земельних досліджень та оціночної діяльності Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Вероніка Черкун та судовий експерт відділу будівельних, земельних досліджень та оціночної діяльності Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Світлана Нікуліна («Внесок жінок-науковців у розвиток будівельно-технічної експертизи»), кандидат технічних наук, заступник завідувача відділу товарознавчих та гемологічних досліджень Марина Мартосенко, кандидат технічних наук, старший судовий експерт відділу товарознавчих та гемологічних досліджень Інна Шурдук та старший судовий експерт відділу товарознавчих та гемологічних досліджень Людмила Берлінова ( «Жінки-винахідниці в товарознавстві»).

По завершенню онлайн-семінару учасниці обговорили нагальні питання галузі, надали практичні рекомендації щодо шляхів поліпшення наукової співпраці між полтавськими криміналістами та науковицями українських університетів.

Проведення подібних наукових семінарів сприяють популяризації наукових досягнень жінок-науковиць, визначення місця та ролі жінок в науці та освіті, стан і перспективи розвитку світової та української науки, боротьбі з проявами гендерної дискримінації.

Фахівці Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України беруть участь у наукових заходах для студентів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Зокрема, експерти-криміналісти розповіли студентам-правознавцям як шукати сліди злочинів, криміналісти і математики розповіли про аналітику даних під час розслідування фінансових махінацій, а ще студенти дізналися про застосування IT і математичного моделювання у судових експертизах.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»