2023-05-05

Науковці та студенти обмінялися практичними кейсами бізнес-діагностування діючих українських та міжнародних компаній в умовах воєнного стану

5 травня студенти-магістранти спеціальностей «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» і «Маркетинг» Полтавської політехніки відвідали практичну лекцію, присвячену торгівельній політиці ЄС з Україною до та під час війни. Корисними професійними кейсами поділилися викладачі кафедри економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування Сумського державного університету – Олександр Кубатко та Богдан Ковальов, які спільно зі слухачами продіагностували потенціал розвитку українського бізнесу.

Науковці та студенти обмінялися практичними кейсами бізнес-діагностування діючих українських та міжнародних компаній в умовах воєнного стану

5 травня 2023 року на базі кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Навчально – наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася цікава науково – освітня та практико орієнтована подія – корисними практичними кейсами з мотивованою студентською молоддю Полтавської політехніки поділилися науковці кафедри економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування Сумського державного університету - доктор економічних наук, доцент Олександр Кубатко та кандидат економічних наук, доцент Богдан Ковальов. На запрошення викладачів кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Полтавської політехніки у рамках вивчення дисципліни «Бізнес – діагностика» спікери прочитали практичну лекцію «Торговельна політика ЄС з Україною до та під час війни» для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальностей 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» і 075 «Маркетинг». Лекція стала підсумковим заняттям навчального курсу обсягом 30 годин, підготовленого у рамках кафедрального проєкту Європейського Союзу Жана Моне «Кафедра Жана Моне по економічній політиці ЄС та громадянському суспільстві» (619878-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-CHAIR).

Студенти та викладачі кафедри економіки, підприємництва та торгівлі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» спільно з запрошеними спікерами обговорили основні напрями активізації торговельної діяльності країн Європейського Союзу з Україною, продіагностували потенціал розвитку українського бізнесу в контексті міжнародного співробітництва. У ході дискусії присутні відзначили важливу роль ЄС як учасника світової торговельної політики та детально обговорили основні принципи формування зовнішньої політики Європейського Союзу.

За словами науковців, через повномасштабне вторгнення економіка України упродовж 2022 року зазнала найбільших за всю історію незалежності втрат. Зокрема, валовий внутрішній продукт та товарообіг скоротилися майже на третину, водночас експорт до Європейського Союзу зріс. Цьому сприяла лібералізація торгівлі з країнами ЄС - торік у червні Євросоюз скасував антидемпінгові мита та тарифні квоти для українських товарів. Багато українських компаній скористалися «вікном можливостей». Але чи сталим є таке зростання? Під час дискусії учасники обговорили подальші перспективи розвитку українського бізнесу та його інтеграції у європейський простір.

Викладачі кафедри економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування Сумського державного університету також поділилися із магістрантами політехніки практичними кейсами у сфері бізнес-діагностування та прорецензували освітньо-професійну програму «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

Студенти та викладачі кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка висловлюють слова щирої вдячності партнерам за надані ефективні кейси та практичні поради щодо удосконалення структури навчальних дисциплін, які будуть обов’язково враховані при підготовці освітньо – професійних програм.

Раніше студентки політехніки вивчають діяльність європейських бізнес-брендів, навчаючись за програмою академічного обміну в румунському університеті, студенти-фінансисти ознайомилися з актуальними напрямами організації банківського бізнесу на базі відділень АТ «Sense Bank», науковці, студенти та фахівці-практики обмінялися корисними кейсами у сфері публічного управління на базі Відділення Національної служби посередництва і примирення в Полтавській області, очільниця відділу врегулювання проблемної заборгованості АБ «Укргазбанк» прочитала студентам лекцію, присвячену аудиту кредитного портфеля банку, майбутні професіонали дізналися як подолати бар’єри у спілкуванні з роботодавцями, а магістрантки політехніки вивчали передові практики ЄС щодо реалізації глобальних Цілей сталого розвитку.

 

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»