2024-01-18

Навчально-виробничий центр нафти і газу став провайдером понад 5000 лабораторних досліджень і екологічних моніторингів довкілля

Директор Навчально-виробничого центру нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», академік Української нафтогазової академії, заслужений працівник промисловості України Петро Голуб оприлюднив основні досягнення і підсумки у дослідницькій діяльності і співпраці з нафтогазовидобувними компаніями.

Навчально-виробничий центр нафти і газу став провайдером понад 5000 лабораторних досліджень і екологічних моніторингів довкілля

Навчально-виробничий центр нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» активно співпрацює з підприємствами нафтогазового комплексу, виконуючи наукові та виробничі завдання.

«Україна сьогодні, перебуваючи в стані війни, як ніколи потребує ефективних кроків щодо нарощування видобутку нафти та газу для забезпечення власних потреб і зміцнення енергонезалежності держави.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» крім підготовки фахівців займається виконанням наукових та виробничих робіт для підприємств нафтогазового комплексу реалізуючи концепцію ректора університету Володимира Олександровича Онищенка: «Освіта-наука-бізнес-влада»

Для нас важливо співпрацювати і вносити вклад в роботу компаній, що постійно і динамічно розвиваються та збільшують видобуток нафти і газу. Потужні нафтогазовидобувні компанії  завдяки застосуванню нових технічних та технологічних можливостей, введення в розробку нових родовищ та пластів діючих родовищ, збільшили видобуток газу в 2023 році.

Вітаємо з великим досягненням та дякуємо за співпрацю. Запрошуємо інші компанії до співпраці», – наголосив очільник Навчально-виробничого центру нафти і газу Петро Голуб.

Центром було виконано великий обсяг науково-виробничих робіт для АТ «Укргазвидобування» (ГПУ «Шебелинкагазвидобування», ГПУ «Полтавагазвидобування»), ДТЕК «Нафтогаз», ТОВ «Перша газонафтова компанія», ТОВ «Енергетично-промислова компанія» тощо.

Лабораторіями університету виконано близько 5400 аналізів: пластових та поверхневих вод, ґрунтів, нафти та конденсату, атмосферного повітря, промислових шумів та вібрацій, іонізуючого випромінювання, пропантів та їх компонентів для ГРП, бурових розчинів та їх складових (крохмаль, КМЦ, мармурова крихта) та інших. 

Проведено післяпроєктний екологічний моніторинг стану навколишнього природного середовища здійснення діяльності підприємств на 170 родовищах та свердловинах. Також виконаний моніторинг впливу на біорізноманіття діяльності на 4-х нафтогазових родовищах.

Наразі проводиться розробка технологій для видобування важковидобувних вуглеводнів (бітуму, високов’язкі нафти, газові гідрати, конденсати та інші) на основі фізичних та хімічних процесів і виконуються дослідження з інтенсифікації притоку вуглеводнів з свердловини та пошуки нових інгібіторів.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і зокрема Навчально-виробничий центр нафти і газу робить вагомий внесок у розвиток нафтогазової галузі.

Нещодавно Полтавська політехніка підписала Меморандум про співпрацю з АТ «Укргазвидобування» і профільними університетами для покращення нафтогазової освіти в Україні.

Нагадаємо, в університеті відкрили єдиний в Україні навчальний багатофункціональний буровий майданчик зі справжньою буровою установкоюПолтавська політехніка співпрацюватиме з найбільшою нафтовидобувною компанією України, з Варшавською політехнікою і компанією Siemens у новому технологічному проєкті, підписала Меморандум про співпрацю з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу, члени SPE провели у політехніці нетворкінг-зустріч з представниками компанії «Геосинтез Інженірінг», а Укрнафта оголосила старт стипендіальної програми для студентів Полтавської політехніки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка

імені Юрія Кондратюка»