2024-09-23

Президент України відзначив вагомі досягнення студентів та випускників університету – чемпіонів і призерів Паралімпіади-2024

Президент України Володимир Зеленський зустрівся із представниками Національної паралімпійської збірної і вручив державні нагороди, відзначивши вагомі здобутки чемпіонів та призерів ХVIІ літніх Паралімпійських ігор у Парижі. Серед нагороджених - студенти і випускники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Президент України відзначив вагомі досягнення студентів та випускників університету – чемпіонів і призерів Паралімпіади-2024

У період з 28 серпня по 8 вересня 2024 року у столиці Франції - Парижі тривали ХVIІ літні Паралімпійські ігри, участь у яких взяли спортсмени з різних країн світу, які продемонстрували відмінні фізичні результати, якісну підготовку та жагу до перемоги.

Нашу країну на Паралімпіаді-2024 представляли 138 спортсменів, які змагалися за першість у 17 видах спорту. Вже вшосте Україна увійшла у ТОП-10, фінішувавши на сьомому підсумковому місці, загалом українські параатлети вибороли 82 медалі - 22 золотих, 28 срібних і 32 бронзових.

Студенти та випускники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» зробили значний особистий внесок у скарбничку нагород збірної України.      

Згідно з Указом Президента України №635/2024 «Про відзначення державними нагородами України членів національної збірної команди України на ХVІІ літніх Паралімпійських іграх 2024 року» за досягнення високих спортивних результатів на ХVІІ літніх Паралімпійських іграх у місті Парижі (Французька Республіка), виявлені самовідданість та волю до перемоги, утвердження міжнародного авторитету:

орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня нагородили:

  • Євгенія Богодайка, випускника факультету фізичної культури та спорту, чемпіона XVII літніх Паралімпійських ігор 2024 року з плавання;

орденом «За заслуги» І ступеня нагородили:

  • Ярослава Денисенка, випускника факультету фізичної культури та спорту, чемпіона XVII літніх Паралімпійських ігор 2024 року з плавання;

орденом «За заслуги» ІІ ступеня нагородили:

  • Олексія Вірченка, студента факультету фізичної культури та спорту, чемпіона та бронзового призера з параплавання;
  • Дениса Остапченка, випускника 2024 року Навчально-наукового інституту нафти і газу, чемпіона XVII літніх Паралімпійських ігор 2024 року з плавання;

орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагородили:

  • Василя Олійника, випускника факультету фізичної культури та спорту, срібного призера XVII літніх Паралімпійських ігор 2024 року з голболу;
  • Юрія Шенгура, студента Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права, чемпіона XVII літніх Паралімпійських ігор 2024 року з плавання.

Президент України Володимир Зеленський також відзначив тренерів паралімпійців та присвоїв почесні звання.

За вагомий особистий внесок у розвиток паралімпійського руху, підготовку спортсменів міжнародного класу, досягнення високих спортивних результатів національною паралімпійською збірною командою України на ХVІІ літніх Паралімпійських іграх 2024 року:

орденом «За заслуги» ІІ ступеня нагородили:

  • Іллю Калайду, особистого тренера Богодайка Євгенія, Вірченка Олексія, Денисенка Ярослава, Остапченка Дениса, Шенгура Юрія;

 орденом «За заслуги» IІІ ступеня нагородили:

  • Галину Бойко, особистого тренера Богодайка Євгенія, Остапченка Дениса, Шенгура Юрія;

медаллю «За працю і звитягу» нагородили:

  • Антона Дубровіна, тренера з голболу.

За словами Президента України Володимира Зеленського, Україна дуже пишається паралімпійцями, адже вони вкотре показали світові, що українці - нація сильних людей і має непохитне прагнення до перемоги.

«Ваші перемоги вкотре довели: наші люди здатні долати абсолютно всі перешкоди та складнощі, як ніхто вміють боротися та здобувати перемоги», - зазначив глава держави, подякувавши спортсменам за силу та вміння бути вищими за обставини.

«Щиро дякую всій нашій команді України – кожному й кожній, хто працює зі збірною, хто допомагає, хто підтримує. Дякую вашим родинам, кожному тренеру, усім вам», - наголосив Володимир Зеленський.

Раніше Президент України поспілкувався і нагородив студентів Полтавської політехніки.

Нещодавно у Полтавській політехніці Міжнародний день студентського спорту відзначили студентською флешмоб-руханкою та спортивними активностями.

Нагадаємо, студент політехніки Юрій Шенгур успішно дебютував на Параолімпіаді-2024, здобувши золоту нагороду з плавання, студенти Полтавської політехніки стали золотими і бронзовими призерами Параолімпіади-2024, а випускник політехніки виборов бронзову нагороду Параолімпіади-2024.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»