2022-07-06

Starlink в дії: студенти політехніки попрактикувались з системою супутникового зв’язку

Під час проходження технологічної практики студенти Полтавської політехніки спеціальності «Телекомунікації і радіотехніка» відпрацювали навички роботи з високотехнологічним комплектом супутникового зв’язку «Starlink» та налаштування гаджетів на високошвидкісний інтернет-зв'язок.

Starlink в дії: студенти політехніки попрактикувались з системою супутникового зв’язку

Рівно місяць станція «Starlink» активно використовується в освітньому процесі. Нагадаємо, 6 червня ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Онищенко виконав приємну місію – передав станцію «Starlink» колективу університету. 9 червня Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив, що компанія Starlink Ukraine отримала ліцензію оператора. Вже за кілька днів студенти спеціальності «Телекомунікації і радіотехніка» кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій ННІ інформаційних технологій та робототехніки потренувались самостійно збирати високотехнологічний комплект супутникового зв’язку «Starlink» і налаштовувати девайси для роботи з супутниковим інтернетом.

Як зазначив завідувач кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій Олександр Шефер, супутниковий комплекс «Starlink» вирізняє висока надійність у роботі, незалежно від умов експлуатації, та  значна пропускна здатність каналів зв’язку. Система Starlink відстежує «мега-сузір’я» супутників, створене Ілоном Маском, за допомогою фазової антенної решітки, яку рухає вбудований сервопривод. Перевагами Starlink є незалежність від наземних мереж і висока швидкість.

Студенти порівняли роботу супутникової системи зв’язку за різних умов: в кампусі у Навчально-науковому центрі «SIEMENS» та просто неба на високотехнологічній алеї «DTEK».

Раніше в університеті відкрили нову навчально-наукову лабораторію – «Навчальний банк», політехніка підписала Меморандум і співпрацюватиме з Лондонським Метрополітан Університетом, а студенти факультету філології, психології та педагогіки стали активними учасниками літнього мовного майданчика «Sprachakademie».

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»