2021-11-11

Студент-філолог став учасником молодіжного обміну за проєктом Erasmus+, присвячений цифровим навичкам

Студент гуманітарного факультету Дмитро Хоменко став учасником молодіжного обміну «Rural Voices of Europe» за програмою Erasmus+ в Іспанії. Молодь з України, Алжиру, Італії, Іспанії, Литви та Сербії опановувала навички ораторського мистецтва, навчалася створюват підкасти, знімати тематичні відео та знайомилася з культурою країн-учасниць.

Студент-філолог став учасником молодіжного обміну за проєктом Erasmus+, присвячений цифровим навичкам

Студент-третьокурсник гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Дмитро Хоменко став учасником молодіжного обміну «Rural Voices of Europe» за програмою Erasmus+, що проходив упродовж 24-31 жовтня у місті Луго (Іспанія). Студенти закладів вищої освіти України, Алжиру, Італії, Іспанії, Литви та Сербії вдосконалювали навички ораторського мистецтва, навчалися готуватися до інтерв’ю, писати сценарій та працювати на камеру.

Упродовж семи днів учасники активно працювали в командах, дискутували за тематикою молодіжного обміну, відвідували визначні історичні місця Іспанії та знайомилися з культурою і звичаями країн, які представляли студенти.

Метою проєкту стало заохочення молоді із сільської місцевості до інтенсивного професійного розвитку та створення нових можливостей, боротьба із депопуляцією в сільській місцевості.

Серед основних цілей молодіжного обміну «Rural Voices of Europe» – вдосконалення soft skills, проведення результативних зустрічей із однолітками з сільських районів Іспанії, які ніколи не брали участь у міжнародних проєктах, розробка сторінок у соцмережах та каналів у YouTube, присвячених життю сільської молоді та можливостям для неї, розвиток ініціативності учасників тренінгу через пошук вирішення проблем, з якими стикається сільська молодь, заохочення молодих людей із сільської місцевості до розвитку власних вмінь та навичок, активної участі у соціальному, економічному та культурному житті країни.

«Слова щирої вдячності адресую полтавській ГО «Vzayemopomich» за надану можливість взяти участь у цьому чудовому молодіжному обміні за програмою Erasmus+, слова окремої подяки висловлюю моїй викладачці – кандидатці філологічних наук, доцентці кафедри германської філології та перекладу Анні Павельєвій за постійне натхнення, позитивний стимул моєї науково-освітньої діяльності та ґрунтовну підготовку до участі у цій програмі.

Під час засідань нашого студентського наукового гуртка «Філологія» Анна Костянтинівна багато розповідала про можливості, які відкриваються перед нами, ділилася власним досвідом участі у подібних тренінгах та пояснювала нам як заповнювати проєктні заявки, де шукати цікаві проєкти тощо. Під час молодіжного обміну в Іспанії познайомився із цікавими людьми з інших країн та дізнався багато цікавого про проблеми, з якими стикається сучасна молодь, проаналізував способи вирішення цих проблем і здобув нові цифрові навички – навчився створювати підкасти, вести YouTube канал, брати і давати інтерв’ю, знімати тематичні відео, керувати дроном тощо. Як студент-перекладач, почерпнув багато нових слів та виразів, які збагатили рівень володіння англійської мовою», – поділився учасник молодіжного обміну, студент спеціальності 035 «Філологія» Дмитро Хоменко.

Молодіжний обмін «Rural Voices of Europe» містив культурну складову: учасники тренінгу відвідали головну пам'ятку міста Луго – давньоримську стіну, занесену до всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

«Під час молодіжного обміну виконували завдання на креативність та творчу уяву, а саме – працювали над розробкою проєкту, в якому необхідно було презентувати, якою буде наша планета через 20-30 років, створенням коміксу. Також нас навчали як робити подкасти (у хостелі є студія звукозапису), керувати дронами, фотографувати на цифрову камеру, як можна використовувати окуляри віртуальної реальності.

Крім того, програмою була передбачена поїздка до сільської місцевості, де ми мали можливість познайомитися із побутом іспанських селян та навіть спостерігали за процесом сироваріння у домашніх умовах. На наступний день учасників розділили на команди, які мали на основі почутої напередодні інформації розробити спільний проєкт про людей, які живуть у сільській місцевості, обравши формат відео чи підкасту. В останній день проєкту проводили хакатон на різні актуальні теми, наприклад: бідність, глобальне потепління, забруднення навколишнього середовища, дискримінація. Щовечора проводилиися intercultural nights – так звані культурні вечори, на яких команди учасників з різних країн представляли культурні надбання своєї Батьківщини та пригощали всіх національними стравами та напоями», – розповів Дмитро Хоменко. По завершенню він отримав сертифікат учасника.

Раніше студентка-філолог стала учасницею молодіжного обміну, присвяченого соціальним стереотипам, викладачка університету стала учасницею проєкту Erasmus+ «Speak UP, we are Listenning», і пройшла тренінг з медіаграмотності у Лейпцигу, а у Полтавській політехніці відбувся міжнародний тренінг, де обговорювали європейські практики збору і переробки сміття.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»