2024-03-14

У політехніці відбувся круглий стіл, присвячений розвитку земельних відносин в умовах війни

З нагоди Дня землевпорядника у Полтавській політехніці відбувся круглий стіл на тему «Розвиток земельних відносин в умовах війни», а університет оновив угоди про співпрацю з трьома стейкхолдерами. Учасники конференції представили свої наукові доповіді та обговорили шляхи розвитку земельних відносин і покращення підготовки майбутніх інженерів-землевпорядників та інженерів-геодезистів.

У політехніці відбувся круглий стіл, присвячений розвитку земельних відносин в умовах війни

12 березня на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся круглий стіл на тему «Розвиток земельних відносин в умовах війни».

У круглому столі взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою, містобудування та архітектури та будівництва і цивільної інженерії ННІ архітектури, будівництва та землеустрою, а також представники Головного управління Держегеокадастру у Полтавській області в особі виконувачки обов’язків начальника Тетяни Щербак, Полтавської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру» в особі директорки Ірини Гордієнко, Полтавської гравіметричної обсерваторії інституту геофізики імені С.І. Суботіна НАН України в особі директора Михайла Лубкова, голова Асоціації державних і приватних землевпорядників імені Героя України Віктора Чміленка Василь Бурлака, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної військової адміністрації Олег Палій, заступник директора Департаменту природокористування і охорони довкілля Полтавської області Алла Косик, голова депутатської комісії по земельних питаннях Полтавської районної ради Микола Казак, а також землевпорядники і голови громад.

У рамках круглого столу були перепідписані угоди про співробітництво між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавською гравіметричною обсерваторією інституту геофізики імені С.І. Суботіна НАН України, Полтавською регіональною філією Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» та Головним управлінням Держгеокадастру у Полтавській області.

Модерував захід завідувач кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, доцент Григорій Шарий.

Проректорка з наукової та міжнародної роботи, докторка технічних наук, професорка Олена Степова привітала учасників круглого столу:

«Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» щиро вітає усіх присутніх на такому науковому івенті, як круглий стіл «Розвиток земельних відносин в умовах війни». Передаю щирі вітання від очільника Полтавської політехніки, Володимира Олександровича Онищенка. Земельні відносини – це важлива складова суспільного розвитку і фахівці інженери-землевпорядники, інженери-геодезисти користуються в суспільстві високою повагою та необхідністю. День землевпорядника – це особлива увага суспільства до важливості цього фаху. Наш університет готує фахівців у сфері землеустрою, геодезії і кадастру з 2012 року, при цьому тісно співпрацюючи з нашими стейкхолдерами – Держгеокадастром, Центром ДЗК та гравіметричною обсерваторією НАН України. Ми вітаємо присутніх керівників вказаних організацій, а також землевпорядників, керівників землевпорядних організацій, вчених, державних службовців, які беруть участь у роботі круглого столу.

Угоди працюють, але оновлено не тільки формальний аспект, а й вирішення цілей і поглиблення співпраці, активізація діяльності філіалів кафедри, місць практики і подальшого працевлаштування наших випускників».

«Ми дуже раді з вами співпрацювати, ми давно уклали угоди про співпрацю, із задоволенням беремо на стажування ваших студентів, крім того, ті, хто виявляють бажання з нами працювати – у нас досить багато зараз вакансій і конкурентна заробітна плата. Дякуємо вам за те, що ви даєте змогу співробітникам Головного управління проходити навчання головним спеціалістам категорії В, особливо в період війни, адже минулого року у нас була можливість пройти навчання тільки у вашому університеті. Ми вдячні вам за спрівпрацю і пропонуємо надалі активно взаємодіяти», – виступила з вітальним словом виконувачка обов’язків начальника Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Тетяна Щербак.

Директор Полтавської гравіметричної обсерваторії інституту геофізики імені С.І. Суботіна НАН України Михайло Лубков привітав учасників круглого столу: «Шановні колеги, я дуже радий вітати вас від імені наукової спільноти і Полтавської гравіметричної обсерваторії зокрема. Земельне питання стоїть дуже гостро, від нього залежить розвиток нашої держави, нашого господарства, звичайно ж, і наукова галузь. Дуже важлива присутність наукового симбіозу разом із розвитком земельних питань. Ще раз щиро дякую вам!»

Директорка Полтавської регіональної філії Державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» Ірина Гордієнко привітала учасників круглого столу і висловила подяку науково-педагогічним працівникам Полтавської політехніки за якісну підготовку кадрів у сфері землевпорядництва та геодезії:

«Державному підприємству «Центр державного земельного кадастру», від імені якого діє Полтавська регіональна філія, дуже приємсно долучитися до обговорення актуальних питань сьогодення у сфері землеустрою. Насамперед, хочу привітати усіх присутніх з прийдешнім професійним святом – Днем землевпорядника. Зараз ми з вами проживаємо важкий і бентежний час, сповнений небезпек та випробувань. Наша робота завжди була нелегкою, але обраною за покликом серця. Працювати у сфері землевпорядництва – це почесно та дуже відповідально, адже ми закладаємо фундамент раціонального використання та впорядкування землі на майбутнє покоління. Хочу відмітити, що викладачі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» не тільки зміцнюють землевпорядну службу, а й забезпечують галузь компетентними та професійними фахівцями, а також надають нові стратегії ведення геодезичних, землевпорядних та кадастрових робіт, які студенти залюбки втілюють у дипломних роботах. Під час воєнного стану внесено чимало змін до земельного законодавства, тож бажаю нам усім плідної зустрічі та конструктивного діалогу».

Директор Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор архітектури, професор Вадім Вадімов розповів про реформу децентралізації, етапи просторового планування і важливість ґрунтовної фахової підготовки студентів-землевпорядників та геодезистів, яких готують у Полтавській політехніці.

Про вплив війни на земельні актуалітети і суспільні акценти земельного розвитку розповів завідувач кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, доцент Григорій Шарий («Земельні актуалітети в житті суспільства»).

Про використання техногенно-навантажених територій та постійний нагляд за ними в умовах війни, дистанційне визначення зміщень земної поверхні та потенційно небезпечні ділянки на території Полтавської області доповіла доцентка кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Нестеренко («Супутникова радіолокація в дослідженні техногенно-навантажениї територій»).

Доцентка кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидатка технічних наук Ірина Ткаченко виступила із доповіддю, у якій розповіла про базу даних для розробки землевпорядної документації та інші відкриті інструменти просторового планування для України та запросила учасників круглого столу на вебінар, який відбудеться 28 березня і буде присвячений перевірці геопросторових даних містобудівної документації та тому, як зекономити бюджет та не порушити закон («Відкриті інструменти просторового планування для України»).

Нещодавно науковець та аспірантка політехніки взяли участь у робочій зустрічі по розробці стратегії розвитку Опішнянської громади, аспірант успішно захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філософії зі спеціальності 192 Будівництво та цивільна інженерія, а також у студентів-геодезистів відбулося відкрите практичне заняття, присвячене цифровій аерофотозйомці територій.

Нагадаємо, у політехніці відбувся перший регіональний науково-практичний семінар з питань навчання просторовому плануванню у ЗВО Українинауковці та студентки-архітекторки створили дизайн-проєкт інтер'єрів укриття для Полтавського ліцею №17 «Інтелект»студенти-будівельники успішно вдосконалюють практичні навички в облаштованих лабораторіях університетудиректор Навігаційно-геодезичного центру поділився зі студентами ефективними кейсами автоматизації геодезичних робіт.

Раніше науковці політехніки провели у Братиславі 18-ту зустріч керівників європейських шкіл просторового планування AESOP.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»