2022-07-20

Stopfake: у соцмережах поширюють фейкові новини щодо вступу - 2022 з використанням логотипу МОН України

Міністерство освіти і науки України звертає увагу вступників, представників ЗМІ та усіх зацікавлених осіб, що достовірна інформація з питань вступної кампанії -2022 розміщується лише на офіційних сайтах МОН, УЦОЯО, ЄДЕБО, ДП «Інфоресурс», УДЦМО та їхніх верифікованих сторінках у соціальних мережах. Аналізуйте канали надходження інформації та перевіряйте її достовірність!

Stopfake: у соцмережах поширюють фейкові новини щодо вступу - 2022 з використанням логотипу МОН України

Міністерство  освіти і науки України звертає увагу, що останнім часом з явилося декілька Тelegram  – каналів і Facebook – сторінок, які частково або повністю використовують офіційну графіку брендбуку Міністерства  освіти і науки України задля ілюстрації власних повідомлень. Зміст даних дописів н відповідає дійсності, містить маніпуляції або зумисно викривлену інформацію.

До уваги вступників! Уся  достовірна інформація з питань вступної кампанії -2022 розміщується лише на офіційних сайтах МОН, УЦОЯО, ЄДЕБО, ДП «Інфоресурс», УДЦМО та їхніх верифікованих  сторінках у соціальних мережах.

Наприклад,  Тelegram – канал «Вступ інфо» використовує логотип МОН  України і позиціонує себе як єдиний інформаційний  канал  щодо вступної кампанії – 2022 , однак це джерело не має жодного стосунку до Міністерства.

Ознаки, за якими можна легко розпізнати фейковий контент, що виражає псевдоофіційну позицію МОН України:

  • повністю або частково сфальсифіковане лого МОН України;
  • лише частина офіційного листа, без підпису, дати та QR – коду;
  • посилання на неофіційні ресурси (здебільшого інші Тelegram – канали);
  • офіційні лого МОН у текстах повідомлень, що належать до компетентностей інших державних установ;
  • інформація з термінами, які не використовуються МОН України  в офіційних документах;
  • лого  МОН для анонсу вебінарів  та онлайн – конференцій для підвищення кваліфікації педагогічних працівників, де варто оплатити сертифікат тощо.

МОН   України не співпрацює у проєктах з організаціями, що надають платні освітні послуги та не здійснює рекламну діяльність.

Раніше МОН України проведе Всеукраїнський семінар для фахівців освітньої галузі «Фізична культура», вебінар щодо ефективного використання освітніх онлайн – платформ, а на сайті МОН запрацював чат бот для вступників.

 

Медіа – центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»