2022-02-18

Університет вшанував пам’ять загиблого студента Максима Хітайлова

18 лютого, у день сумних роковин, колектив Полтавської політехніки вшанував пам’ять загиблого два роки тому студента Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Максима Хітайлова. Студенти та науковці поклали квіти до меморіальної дошки полеглого Героя.

Університет вшанував пам’ять загиблого студента Максима Хітайлова

Викладачі, адміністрація, студенти і курсанти кафедри військової  підготовки зібрались, щоб вшанувати світлу пам’ять студента Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, гранатометника 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Максима Хітайлова. Науковці ННІ архітектури, будівництва та землеустрою нагадали про юнака з великим серцем.

«Невимовно шкода, що втрачаємо найкращих. Ця втрата бринить ще однією невигойною раною на тілі українського народу, нікого з нас не може  залишити байдужим  смерть молодої людини, чиє життя обірвалося на найвищій ноті, чиїм мріям про світле майбутнє не судилося здійснитися. Збережемо пам’ять про Макcима як доброго, щирого хлопця, хорошого студента, який гарно навчався, і був відданим патріотом рідної країни. Адже він виконав свій обов’язок перед Батьківщиною, захищаючи нас. Таким він був, таким він є, таким він залишиться навіки в серцях кожного, хто його знав. Університет заніс ім’я Героя до Книги пам’яті. Герої не вмирають – вони живуть у наших серцях!» – сказав ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Загиблого вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіальної дошки на  фасаді університету.

Максим Хітайлов  народився 7 жовтня 1997 року у селі Велика Знам’янка Кам’янко-Дніпровського району Запорізької області. Виріс і проживав у селі Вирішальне Лохвицького району Полтавської області. У 2017 році Максим Хітайлов закінчив Миргородський художньо-промисловий коледж імені М. В. Гоголя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і вступив до університету. Навчався за державним замовленням за спеціальністю «Будівництво та цивільна інженерія» (група 301 БТп).

Вирішив служити у лавах Збройних Сил України і був прийнятий на військову службу за контрактом у квітні 2019 року на посаду гранатометника. Службу проходив у 72-й окремій механізованій бригаді імені Чорних Запорожців. Загинув 18 лютого 2020 року поблизу хутора Вільний Луганської області, прикриваючи відхід поранених побратимів та стримуючи атаку штурмових груп противника на спостережний пост бригади.

Президент України Володимир Зеленський Указом №93/2020 «Про відзначення державними нагородами України» від 18 березня  нагородив Максима Хітайлова орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно.

25 серпня 2020 року на фасаді університету відкрито меморіальну дошку Максиму Хітайлову, а його ім’я та життєпис занесені до Книги пам’яті, яка зберігається у Народному музеї історії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Раніше політехніка відзначила День єднання урочистим мітингом і патріотичним флешмобом,   студенти політехніки вшанували пам’ять учасників бойових дій на території інших держав, а  в  університеті вшанували пам’ять загиблого випускника Дмитра Коряка.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»