2024-02-02

КМЄС в Україні провів на базі Полтавської політехніки семінар для правоохоронців з питань фінансових розслідувань

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Консультативна місія ЄС з реформування сектору цивільної безпеки України за всебічного сприяння ректора, професора Володимира Онищенка провела семінар з фінансових розслідувань для правоохоронців. Учасники дізналися про особливості розслідування у сфері криптовалют та методів OSINT, боротьбу з податковим шахрайством та покращення міжвідомчої співпраці у сфері повернення одержаних злочинним шляхом активів.

КМЄС в Україні провів на базі Полтавської політехніки семінар для правоохоронців з питань фінансових розслідувань

Вже традиційно багатопрофільний класичний Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став масштабним майданчиком для проведення практико-орієнтованих та професійних івентів із залученням фахівців, авторитетних експертів у різних сферах діяльності.

Упродовж 30 січня – 01 лютого 2024 року на надсучасній базі Полтавської політехніки відбувся триденний семінар з фінансових розслідувань для представників правоохоронних органів, організований за всебічного сприяння Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС в Україні) та підтримки особисто ректора Полтавської політехніки, доктора економічних наук, професора Володимира Онищенка.

Через запровадження воєнного стану та активні бойові дії на території нашої країни професійний івент проходить у змішаному форматі, що не стало на заваді науковцям, студентам Полтавської політехніки та фахівцям-практикам долучитися до дискусій, обміном набутим досвідом та власними напрацюваннями. Корисними практичними івентами зі слухачами поділилися професіонали у сфері фінансових розслідувань та злочинів, пов’язаних з використанням криптовалют, які розповіли про найважливіші моменти у проведенні такого роду розслідувань.

«Шановні учасники семінару, партнери та друзі Полтавської політехніки! Раді вітати Консультативну місію Європейського Союзу в Україні в багатопрофільному класичному університеті, який, попри війну, динамічно розвивається та послідовно реалізує модель інноваційно орієнтованого закладу вищої освіти!

Вибір нашого університету для такого заходу – чергове підтвердження ефективної наукової діяльності, адже у нас працює потужна наукова школа «Безпекоорієнтоване управління економікою: держава, регіон, підприємство». Дякую організаторам за можливість долучитися науковцям і студентам Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права.

Щиро вдячні голові Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України Рольфу Холмбо за постійну підтримку України. Важливо, що наші європейські партнери працюють спільно з нами в Україні, адже для нашої держави життєво важливо впроваджувати досвід країн та стандарти Європейського Союзу.

Під час семінару розглядають різні стратегічні теми, які сприятимуть підвищенню обізнаності правоохоронців щодо методів та інструментів фінансових розслідувань, вивченню особливостей розслідування фінансових злочинів, таких як шахрайство, відмивання брудних грошей, ухилення від сплати податків, опанування навичками аналізу фінансових документів, відстеження грошових потоків, виявлення прихованих активів, навчання ефективному використанню баз даних та інших джерел інформації під час фінансових розслідувань, вивчення міжнародного досвіду у сфері боротьби з фінансовими злочинами та відмиванням грошей, підвищення навичок взаємодії різних підрозділів правоохоронних органів під час комплексним фінансових розслідувань. Щиро зичу учасникам цікавих дискусій та плідної роботи!», – привітав учасників ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

Модератором семінару виступив старший радник Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України Андрій Баран, який детальніше зупинився на стратегічних цілях проведення серії подібних заходів для представників правоохоронних органів і відзначив важливість участі вищих навчальних закладів у реформах, які відбуваються в Україні.

«Наша місія полягає у підтримці України, її інтеграції до Європейського Союзу. Однією з освітніх програм спеціальності Фінанси, банківська справа, страхування та фінансовий ринок, що викладається у вашому університеті, є престижна, на нашу думку, програма «Управління фінансово-економічною безпекою», тому надзвичайно важливо, що ми можемо наразі організувати семінар з фінансових розслідувань. Матимемо змогу предметно обговорити тематику представленого заходу, обмінятися знаннями і визначити стратегічні цілі на майбутнє. Щиро вдячний особисто ректору та колективу університету за всебічне сприяння у проведенні подібних івентів, які мотивують підвищувати фінансової грамотності», – наголосив Андрій Баран.

Упродовж першого дня практичними кейсами з присутніми поділилися Moody’s Analytics Матус Левоцький, який розповів про пріоритетні напрямки діяльності компанії ORBIS, експертка Бюро економічної безпеки України Анна Тітко, співробітник Національної поліції України Дмитро Столяренко, представник КМЄС в Україні Ларс Штярнфалдт, який розповів присутнім про особливості боротьби з податковим шахрайством та ухиленням від сплати податків при перетині кордону.

«Наразі допомога у боротьбі зі злочинністю та підтримка в питаннях фінансових розслідувань є одним із пріоритетів КМЄС в Україні. З огляду на це та у співпраці з нашими партнерами ми організовуємо семінар з питань фінансових розслідувань та злочинів, пов’язаних з використанням криптовалют, для експертів Бюро економічної безпеки України (БЕБ), Національної поліції України (НПУ), Державного бюро розслідувань (ДБР), Служби безпеки України (СБУ), Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) та Державної служби фінансового моніторингу України (ДСФМ)», – наголосив Рольф Холмбо, Голова Місії КМЄС в Україні.

Наступного дня експерти АРМА презентували ефективні кейси діяльності Агентства з розшуку та менеджменту активів. Начальник Управління виявлення та розшуку активів АРМА Віталій Чубаєвський презентував доповідь на тему «Роль АРМА у розслідуванні фінансових злочинів, повʼязаних з криптовалютою». Крім Віталія Чубаєвського, Агентство представляв начальник відділу АРМА Сергій Бєлов.

Під час семінару правоохоронці та студенти ознайомились з особливостями розслідувань у сфері криптовалют та OSINT, стратегією боротьби з податковим шахрайством та ухиленням від сплати податків при перетині кордону. Також у фокусі уваги учасників перебувала потреба у покращенні міжвідомчої співпраці у сфері повернення активів, одержаних злочинним шляхом.

Навчання завершилось отриманням сертифікатів, які вручили старший радник КМЄС в Україні Андрій Баран і ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

Нагадаємо, фахівці Головного офісу TISC провели для науковців політехніки воркшоп з питань захисту та комерціалізації прав інтелектуальної власності, науковці кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування і стейкхолдери обговорили особливості підготовки професіоналів у сфері управління фінансово-економічною безпекою, на базі Полтавської політехніки відбувся семінар для вчителів інформатики, присвяченій роботі з обдарованими дітьми, у політехніці відбувся перший на Полтавщині випуск помічників ветеранів, а судові охоронці відзначили колектив політехніки за професійну майстерність та ефективну співпрацю.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»