2024-04-03

Майбутні професіонали ознайомилися з практичними аспектами використання детектора брехні у роботі психолога

У рамках засідання Психологічного хабу «Школа резилієнтності» студенти спеціальності 053 Психологія Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» обговорили особливості роботи практичних психологів установчих організацій. До обговорення ефективних кейсів проведення психологічних досліджень з використанням детектора брехні долучилися поліцейські психологи, які продемонстрували етапи проведення подібних досліджень.

Майбутні професіонали ознайомилися з практичними аспектами використання детектора брехні у роботі психолога

На базі кафедри психології та педагогіки факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулося засідання Психологічного хабу «Школа резилієнтності», активними учасниками якого стали студенти різних курсів спеціальності 053 Психологія Полтавської політехніки.

До обговорення актуальних питань розвитку та застосування сучасної психологічної науки в умовах непростих викликів сьогодення долучилися старший психолог сектору психологічного забезпечення Управління кадрового забезпечення Головного управління національної поліції у Полтавській області, майор поліції Олександра Кікоть та старший психолог сектору кадрового забезпечення Полтавського районного управління поліції Головного управління національної поліції у Полтавській області, лейтенант поліції Яна Комар. Модерувала засідання Психологічного хабу завідувачка кафедри психології та педагогіки, доктор філософії Євгенія Хоменко.

Під час зустрічі поліцейські розповіли про специфіку роботи психологів у структурі Головного управління національної поліції України та поділилися практичними кейсами використання поліграфу в роботі психологічних служб, обговоривши спільно зі студентами ключові аспекти створення комфортних умов для респондентів.

Студенти-психологи побачили наживо як працює детектор брехні та дізналися про методи зчитування реакції тіла на питання, які ставляться поліграфологом. Також майбутні фахівці дізналися про основні правила встановлення датчиків на тілі допитуваної особи, які не створюють абсолютно ніяких незручностей.

Учасники засідання з захопленням взаємодіяли з психологами-практиками, вели активну дискусію і ставили цікаві питання, особливо студентство Полтавської політехніки зацікавила тематика підбору відповідних фахових методик і їхньої появи, професійного зростання запрошених спікерів.

Старший психолог сектору психологічного забезпечення УКЗ ГУНП у Полтавській області, майор поліції Олександра Кікоть поділилася ключовими фаховими навичками і позитивно вмотивувала майбутніх фахівців у сфері психології продовжувати активно навчатися:

«Поліграф дуже цікавий тим, що він дає можливість детально познайомитися з людиною, відчути її, аби дослідження було максимально інформативним. Ви повинні розуміти, що бути психологом, поліграфологом – це творча, цікава робота, яку треба просто любити. Якщо ви перебуваєте в захопленні від обраної професії, то це надзвичайно класно, адже людську вдячність вам ніщо не замінить.

Аби бути якісним фахівцем у цій справі, ви повинні постійно напрацьовувати базу власних знань і навичок, удосконалювати їх, тому що ця сфера постійно розвивається, постійно з’являються нові методики, які ви маєте знати і вміти їх застосовувати на практиці.

Наше Міністерство внутрішніх справ наразі організовує для співробітників багато тренінгів, лекцій за участі іноземних партнерів, психотерапевтів, які розповідають про нові дієві методики, ми навчаємося і це дуже цікаво. Наша професія - дуже важлива і я дуже рада, що ви всі тут. Пам’ятайте, що коли ви чогось хочете – ви можете все».

Науково – педагогічні працівники та студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» висловлюють слова щирої вдячності керівниці відділу психологічного забезпечення Управління кадрового забезпечення Головного управління національної поліції у Полтавській області, майору поліції Олені Демяник за сприяння якісному та ефективному освітньому процесу здобувачів вищої освіти за спеціальністю 053 Психологія Полтавської політехніки.

Нагадаємо, поліграфологи і правники обговорили психофізіологічні дослідження з використанням детектора брехні, а студенти-психологи успішно опановують навички роботи з неповнолітніми на базі Навчально-діагностичного центру психологічної експертизи.

Раніше науковці-правники та поліграфологи провели конференцію, присвячену застосуванню поліграфа в умовах воєнного стану, правоохоронці провели тренінг, присвячений протидії найпоширенішим гендерним стереотипам, а також судові охоронці та поліцейські провели у політехніці тренінг з домедичної допомоги та основ безпеки.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»