2022-07-11

Науковиця взяла участь у вебінарі, присвяченому підтримці закладів вищої освіти України в умовах війни

Голова Ради молодих вчених факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка філологічних наук, доцента кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Анна Павельєва взяла участь у вебінарі від Еразмус+-спільноти, присвяченому підтримці закладів вищої освіти України в умовах війни. Учасники з понад 25 країн світу обговорили можливості підтримки України через нетворкінг та міжнародну співпрацю в рамках Програми Еразмус.

Науковиця взяла участь у вебінарі, присвяченому підтримці закладів вищої освіти України в умовах війни

7 липня 2022 року Національний Еразмус+ офіс в Україні спільно з Міністерством освіти та науки України, European Association for International Education, German-Ukrainian Academic Society, Leibniz University Hannover та Erasmus Student Network Ukraine у співпраці з Представництвом Європейського Союзу в Україні та Національними Еразмус+ Агентствами країн-членів Програми провели International Contact Webinar: Supporting Ukraine in Higher Education. Масштабна наукова подія мала на меті налагодження та посилення співпраці між українськими та європейськими університетами.

Учасниками вебінару стали понад 250 представників з більш ніж 25 країн  світу, власним баченням вирішення проблем підтримки вищої освіти в умовах ведення повномасштабної війни в нашій державі  поділилися науковці з України, Австрії, Бельгії, Чилі, Кіпру, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Греції, Угорщини, Італії, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Чехії та  Туреччини. До конструктивного міжнародного діалогу долучилися представники Європейського агентства з питань освіти і культури (EACEA), Представництво ЄС, Міністерство освіти і науки України та інші міжнародні організації, закладів вищої освіти та ППТО, Еразмус+ координатори, представники відділів міжнародної співпраці, які висловили цілковиту підтримку нашій країні у планах відновлення миру та відбудови зруйнованих культурно – історичних, цивільних та промислових  об’єктів, розвитку наукової сфери та закладів вищої освіти.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на заході представляла голова Ради молодих учених факультету філології, психології та педагогіки – кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва, яка стала активною учасницею вебінару та отримані знання планує втілити  у власній повсякденній професійній діяльності.

Захід складався з 4 частин:

  1. Панельна дискусія про підтримка України через нетворкінг та міжнародну співпрацю в рамках Програми Еразмус+;
  2. Робота в різних тематичних групах;
  3. Групове підведення підсумків;
  4. Сесія швидких зустрічей з метою побудувати нові контакти (Speed Networking).

Учасників привітали Віра Рибак, секторальний менеджер Представництва ЄС в Україні, Сергій Шкабко, державний експерт Експертної групи з європейської інтеграції Міністерства освіти і науки України та Lucia Glannini, представниця Європейське агентство з питань освіти і культури (EACEA).

У панельній сесії взяли участь Michelle Stewart, Laura Rumbley,   European Association for International Education,  Oksana Seumenicht, German-Ukrainian Academic Society, Nataliya Butych, Leibniz University Hannover, Світлана Шитікова, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні, які презентували можливості співпраці та взаємопідтримки з українцями в межах спільних ініціатив.

Під час першої панельної сесії Світлана Шитікова, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні, представила  короткий огляд стану закладів вищої освіти України на час війни, результати та втрати,  висвітлила ключові виклики та шляхи допомоги європейської Еразмус+ спільноти українським колегам та партнерам. Спікерка  також представила відкриті можливостей співпраці з українськими організаціями в межах Програми             ЄС Еразмус+.

Під час роботи в різних тематичних групах на тему співпраці в межах Еразмус+ за напрямами мобільності, проєктів співпраці та Жан Моне учасники прослухали ключові особливості щодо партнерств та спільно розробили базові вимоги до партнерств, включаючи вимоги Програми, національні особливості, обмеження на час війни, потреби, виклики та шляхи їх вирішення, підвівши підсумки на загальний сесії.

Наприкінці заходу всі учасники мали змогу взяти участь у сесії швидких зустрічей з метою віднайти нові контакти, поспілкуватися.

Раніше голова Ради молодих вчених ФФПП взяла участь у вебінарі від Еразмус+ спільноти, присвяченому вищій освіті в Україні в умовах війни, стала сертифікованою тренеркою курсу «Психологічна підготовка та дії цивільного населення у воєнних умовах», пройшла тренінг за програмою «Активні Громадяни» від Британської Ради в Україні, була обрана координаторкою по зовнішніх комунікаціях при Європейській Раді аспірантів, докторантів та молодих вчених, стала учасницею заходу від Erasmus+, присвяченого мистецтву діалогу, увійшла до складу журі конкурсу наукових проєктів з академічної доброчесності, а науковиці політехніки взяли участь у вебінарі, присвяченому проєктам мобільності у період війни.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»