2023-12-22

Провідні вчені України обговорили досягнення і перспективи академічної та університетської науки

12-13 грудня, до 205-річчя освітніх традицій, у Полтавській політехніці відбулась XVІ Міжнародна науково-практична конференція «Академічна й університетська наука: результати та перспективи». Академіки НАН України, науковці провідних українських і закордонних університетів обговорили результати спільних досліджень у галузі суспільних та гуманітарних наук, природничих наук і виробництва, технологій та інженерії, а також відзначили популяризаторів науки серед молоді.

Провідні вчені України обговорили досягнення і перспективи академічної та університетської науки

До Дня університету, вже традиційно, відбулось урочисте засідання Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і відкрилось пленарне засідання XVІ Міжнародної науково-практичної конференції «Академічна й університетська наука: результати та перспективи».

Цьогоріч співорганізаторами конференції стали 30 партнерів, серед яких Міністерство освіти і науки України, Національна академія наук України та 21 науковий інститут НАН України, з якими співпрацює Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Національний центр «Мала академія наук України», Північно-Східний науковий центр НАН України, та 6 провідних закладів вищої освіти з Польщі, Хорватії,  Великобританії та США.

Урочисте засідання Вченої ради і пленарне засідання XVІ Міжнародної науково-практичної конференції «Академічна й університетська наука: результати та перспективи» відкривали конференцію вітальними промовами доктор економічних наук, професор, лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки, заслужений працівник освіти України, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Онищенко, доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, Президент Національної академії наук України Анатолій Загородній, доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, академік НАПН України, член президії Національної академії наук України, президент Малої академії наук України Станіслав Довгий, академік НАН України, директор Інституту гідромеханіки Національної акдемії наук України, доктор фізико-математичних наук, професор Віктор Грінченко, ректор Київського національного університету будівництва і архітектури, голова Спілки ректорів закладів вищої освіти України, член Наглядової ради Полтавської політехніки, доктор економічних наук, професор Петро Куліков, ректори і проректори університетів-партнерів.

Президент Національної Академії Наук України, доктор фізико-математичних наук, професор, академік Анатолій Загородній звернувся до учасників конференції:

«Шановні колеги! Для мене висока честь і велика приємність вітати учасників XVІ Міжнародної науково-практичної конференції «Академічна й університетська наука: результати та перспективи» від імені Національної академії наук України. За ці 16 років ми зробили дуже багато добрих справ.

Ми дуже вдячні Національному університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за таку співпрацю і добру пам’ять про нашого засновника, академіка Володимира Вернадського і нашого багаторічного Президента, академіка Бориса Патона, який був дуже прихильним до вашого університету. Я щиро бажаю вам цікавих доповідей, плідної дискусії і всього найкращого, а головне – мирного неба над Полтавою і усією Україною!».

«Сьогодні в університеті важливий день. Попри війну ми продовжуємо підтримувати і розвивати ті освітні традиції, які були започатковані 205 років тому і з нагоди цієї дати ми проводимо традиційну конференцію спільно з Національною академією наук України та Малою академією наук на надзвичайно важливу тему «Академічна й університетська наука: результати та перспективи».

Це неймовірна, історична зустріч провідних вчених України, представників найкращих університетів і драйверів розвитку молодіжної науки!

Стратегічним пріоритетом розвитку університетської науки та Полтавської політехніки є об’єдання здобутків НАН України та закладів вищої освіти, тому ми вважаємо важливим поглиблення співпраці з вищими закладами освіти України у сфері підготовки кадрів для відбудови та подальшої модернізації України і це є одним із пріоритетних завдань Полтавської політехніки.

Щиро дякую шановним колегам-ректорам і представникам університетів партнерів, які взяли участь у потужному науковому зібранні, вітали Полтавську політехніку з ювілеєм і активно долучились до обговорення викликів, які стоять перед українською наукою.

Я дякую усім учасникам, почесним гостям, нашим друзям за те, що ви з нами, з нашим колективом. Об’єднуючи наші зусилля, ми точно наближаємо перемогу над ворогом, адже наука сильніша за війну!

Держава може вибороти своє чільне місце у новому світі завдяки серйозному науковому потенціалу, а ми продовжуємо робити все, щоб наша нація залишалась освіченою, а значить непереможною!

Полтавська політехніка вже вкотре доводить, що наш університет – лідер української науки!

Слава українським вченим! Слава Україні!» – привітав учасників конференції ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

«Шановні колеги! Я дуже радий бути присутнім на засіданні Вченої ради, засіданні еліти Полтавської політехніки, а також на засіданні XVІ Міжнародної науково-практичної конференції, яка традиційно збирає кращі наукові сили. Програма конференції вражає, я бажаю усім учасникам конференції плідних дискусій і позитивних вражень від сьогоднішнього заходу. Я бажаю успіхів усім колегам, які сьогодні будуть брати участь у обговореннях і плідної праці на конференції!», – побажав доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, академік НАПН України, член президії Національної академії наук України, президент Малої академії наук України Станіслав Довгий.

Під час пленарного засідання XVІ Міжнародної науково-практичної конференції «Академічна й університетська наука: результати та перспективи» науковці політехніки і полтавські педагоги отримали відзнаки за виховання інтелектуально обдарованої молоді – президент Національного центру «Мала академія наук України» відзначив здобутки Полтавського територіального відділення Малої академії наук України і роль Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у розвитку молодіжної науки.

Привітав учасників конференції і науково-педагогічний колектив Полтавської політехніки академік Національної академії наук України, директор Інституту гідромеханіки НАН України, доктор фізико-математичних наук, професор Віктор Грінченко.

«Для мене це велика честь – відвідати Полтавську політехніку. Я давно спіпрацював з цим неймовірним університетом. На моє добре здивування, університет розвивається у надзвичайно швидкому темпі. У вас чудова матеріальна база, сучасне оснащення. Шановні колеги, я вітаю вам творчої наснаги, успіхів, удачі і вперед до перемоги!» – сказав ректор Київського національного університету будівництва і архітектури, голова Спілки ректорів закладів вищої освіти України, доктор економічних наук, професор Петро Куліков.

«Шановна університетська громадо! Сьогодні день, який вселяє надію. Спільна конференція, у якій беруть участь молоді таланти, надихає. Українська наука пройшла великий шлях, але вона отримала величезне визнання і отримала славетні імена. Держава Україна сьогодні – це світла, наукова, освічена, а нація українська – розумна і непереможна. Ми докладаємо усіх зусиль, аби зробити наших молодих фахівців ще кращими і самим увійти в історію.

Я хочу побажати, насамперед, ректору, Володимиру Олександровичу, не зупинятися на досягнутому і давати приклад іншим, як потрібно і як можна підтримувати молодих українських науковців. Нам за честь бути сьогодні тут, на цій конференції. Я хочу привітати тих, хто отримав сьогодні нагороди і тих, хто працював над цими нагородами. Ви молодці, не зупиняйтеся на досягнутому! Усім учасникам конференції бажаю успішних виступів!» – зауважив ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, доктор технічних наук, професор Ігор Чудик.

Ректор Національного університету «Запорізька політехніка», кандидат технічних наук, професор Віктор Грешта наголосив на важливості проведення таких конференцій і побажав наснаги учасникам: «Сьогодні ми, науковці, формуємо частку нашої спільної перемоги. Сьогодні ми схиляємо голови перед тією працею, яка здійснюється Малою академією наук. Шановні колеги, я зичу вам усім плідної роботи, натхнення, успіхів і нашої скорішої перемоги!»,

Проректор з науково-педагогічної роботи Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр Головко також приєднався до привітань:

 «Я радий можливості від імені ректорки, пані Тетяни Кагановської, від імені усієї Каразінської спільноти привітати вас із цим славним днем. 205 роковина – це серйозна дата і як заклад, якому 218 років, ми відчуваємо, що це таке і як цей тягар відповідальності змушує весь час рухатися вперед, що ви і робите, досягати нового і не залишатися на місці. Ми вдячні за співпрацю, підтримку і допомогу, яка споріднила наші університету минулого року. Я думаю, що ця співпраця і це єднання уже назавжди. Я зичу нових творчих успіхів, найміцнішого здоров’я і певен, що Полтавська політехніка зробить великий і непересічний внесок у розбудову сучасної, Європейської України.»

Щиро привітав політехніку із 205-річчям доктор наук із фізичного виховання і спорту, професор, проректор Національного університету фізичного виховання і спорту Юрій Литвиненко:

«Мені надзвичайно приємно сьогодні вітати вас. Я подивився на можливості вашого університету і хочу сказати, що це неймовірно. Від імені ректора, Євгенія Імаса, хочеться привітати весь ваш колектив із цим святом, із 205-річчяям. Надзвичайно приємно, що у нас такі потужні друзі, колеги, партнери і, зокрема, хочеться зазначити, що ви – передові. У нас нещодавно вийшла постанова Кабінету міністрів щодо центрів ветеранського розвитку, а він у вас вже працює. Нам дуже приємно, що ми з вами. Вітаю!»

До святкових привітань долучився проректор Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова Ігор Білецький і передав привітання від ректора, доктора наук з державного управління Володимира Бабаєва і всього колективу Харківського національного університету імені Бекетова: «Шановна президіє, шановні колеги! З величезним задоволенням хочу привітати вас із цим святковим днем. Від імені багатотисячного колективу Харківського національного університету міського господарства імені Бекетова вітаю вас і очолюваний вами колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з 205-річним ювілеєм.

Національний університет Полтавська політехніка – один з найвідоміших і найстаріших університетів Полтавщини, без якого важко уявити карту закладів вищої освіти Полтавщини та України загалом. За кожним етапом його формування – роки напруженої праці та нові досягнення всього науково-педагогічного колективу. Багаторічна історія університету складається зі сторінок життя кожного студента, випускника і співробітника, які в різні періоди долучалися до його становлення та розвитку. Високі стандарти освіти беруть початок від витоків освітніх традицій Полтавщини, це своєрідний підсумок майстерного розвитку університету, в якому органічно поєднуються класичні освітні традиції, узагальнені багаторічними набутками із надсучасними новітніми технологіями. Територія університету – це приклад сучасного кампусу європейського рівня з комфортним навчальним і соціальним простором. Велику увагу університет приділяє соціальнокорисним проєктам та громадській діяльності. Бажаємо вам, Володимире Олександровичу і колективу університету подальших успіхів, мужності, незламності і нових здобутків, сили духа в ім’я перемоги!»

Зі щирим вітальним словом виступив проректор з науково-педагогічної та навчально-виховної роботи Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», кандидат геолого-мінералогічних наук, доцент Юрій Хоменко і передав найщиріші вітання від ректора Дніпровської політехніки Олександра Азюковського і голови Вченої ради Дніпровської політехніки Геннадія Півняка: «Шановні друзі! Хочеться побажати, щоб ваш університет процвітав, ви дійсно сучасні, до вас завжди приємно приїжджати в гості, у вас дуже яскраві і талановиті студенти. Бажаємо, щоб у нашій країні поскоріше настав мир, щоб ваші студенти були найкращими, щоб ваш університет процвітав і миру та щастя усій нашій науковій родині!».

Проректорка з наукової та міжнародної роботи Національнгого університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» професорка Олена Степова доповіла про результати співпраці Полтавської політехніки з установами Національної академії наук України, закладами вищої освіти та Малою академією наук України і привітала учасників науково-практичної конференції:

«Проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Академічна й університетська наука: результати та перспективи» у стінах Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стало доброю традицією. У жовтні 2007 року було підписано угоду з Борисом Євгеновичем Патоном про співробітництво Національної академії наук України та Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Саме з цієї угоди розпочалася наша тісна співпраця, було визначено пріоритетні напрями спільних наукових досліджень, проводилася спільна підготовка наукових кадрів і проведення спільних наукових заходів.

Сьогодні, в рамках реалізації угоди про співробітництво, ми зібралися на XVІ Міжнародній науково-практичній конференції, яка присвячена 205-річчю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», 105-річчю Національної академії наук України із вшануванням ювілейної річниці від дня народження багаторічного Президента Національної академії наук України Бориса Євгеновича Патона. Полтавська політехніка тісно співпрацює з 22-ма науковими установами НАН України та провідними закладами вищої освіти України, визначаючи спільні напрями пріоритетних досліджень. За цей час проведено 16 конференцій спільно з НАН України та провідними закладами вищої освіти України.

У 2013 році віце-президент Національної академії наук України Наумовець Антон Григорович та Президент МАН України Довгий Станіслав Олексійович під час 7-ї Всеукраїнської науково-практичної конференції «Проблеми та перспективи розвитку університетської та академічної науки» урочисто відкрили аудиторію імені Вернадського.

Під час Міжнародної наукової конференції, присвяченій 150-річчю від дня народження академіка Вернадського «Вчення Вернадського та сучасність» на території Полтавської політехніки було відкрито погруддя першого Президента української академії наук. Архітектори політехніки розробили проєкт «Культурно-просвітницький центр: будинок-музей-садиба Вернадського» в селі Яреськи, Шишацького району, Полтавської області.

Сьогодні Полтавська політехніка займає високі місця у міжнародних та всеукраїнських рейтингах. Ми надзвичайно пишаємося тим, що Полтавська політехніка – це єдиний заклад вищої освіти Полтави у рейтингу найкращих європейських університетів. Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка увійшла у двадцятку найкращих закладів вищої освіти серед 31 ЗВО України, які потрапили до рейтингу QS.

У рамках тісної співпраці з центром Мала академія наук України Полтавська політехніка сьогодні відкриває Музей науки Полтавської політехніки, де будуть представлені досягнення вчених університетів. Незважаючи на небезпечний та сумний стан для України, наше зібрання – це нагода, аби згуртуватися і спільними зусиллями допомогти нашій державі наблизити перемогу».

Робота конференції продовжилась у форматі круглих столів трьох основних секцій за 9 напрямами: «Суспільні та гуманітарні науки» (модератори – професорка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Ліана Птащенко, доцент кафедри містобудування та архітектури Олександр Савченко, доцентка кафедри фізичної терапії та ерготерапії Людмила Клеценко та професорка кафедри психології та педагогіки Оксана Тур), «Природничі науки» (модератори – завідувач кафедри хімії та фізики Веніамін Соловйов та завідувачка кафедри прикладної екології та природокористування Оксана Ілляш), «Виробництво, технології, інженерія» (модератори – доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри будівництва і цивільної інженерії  Олександр  Семко, завідувач кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій Олександр Шефер і доцентка кафедри нафтогазової інженерії та технологій Вікторія Дмитренко).

За матеріалами конференції буде видано збірник наукових праць, до якого майже 200 учасників подали свої матеріали – ознайомитися можна буде у розділі «Наука та інновації» на офіційному сайті Національного  університету «Полтавська  політехніка імені Юрія Кондратюка».

Цього дня, з нагоди Дня університету відбулося розширене засідання Конференції трудового колективу, відкрито нову інноваційну локацію – Музей науки Полтавської політехніки, «Укрпошта» випустила конверт і марку «205 років освітніх традицій»: у політехніці відбулася церемонія спецпогашення, Митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір нагородив університетську спільноту політехніки відзнакою єпархії, семеро науковців університету нагороджені відзнаками Міністерства освіти і науки України до ювілею університету, а також науковці політехніки отримали нагороди Полтавської обласної військової адміністрації та органів місцевого самоврядування.

Нещодавно на базі Полтавської політехніки урочисто відбувся перший етап Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН України, Полтавська політехніка представила сучасні освітні технології і досвід роботи з обдарованими дітьми, а також підписала угоду першим державним «Музеєм науки» МАН України.

Нагадаємо, Полтавська політехніка підписала угоду про співробітництво з Полтавською обласною Малою академією наук учнівської молоді, а також  угоду про науково-освітню співпрацю з освітянами Полтавської громади, у рамках якої у політехніці відбувся науково-практичний семінар директорів ЗЗСО Полтавської міської територіальної громади.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»