2024-05-27

Студенти ННІ нафти і газу відвідали відкриту лекцію топ-менеджера з охорони праці та екобезпеки DТЕК Нафтогаз

Студенти спеціальності 185 Нафтогазова інженерія та технології Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відвідали відкриту лекцію стейкхолдера – керівника департаменту з охорони праці, промислової безпеки та охорони навколишнього середовища компанії DТЕК Нафтогаз ПрАТ «Нафтогазвидобування» Руслана Василенка, присвячену охороні праці на об’єктах нафтогазової галузі.

Студенти ННІ нафти і газу відвідали відкриту лекцію топ-менеджера з охорони праці та екобезпеки DТЕК Нафтогаз

23 травня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у Навчально-науковому центрі нафтогазових промислів Siemens відбулася зустріч студентів третього курсу спеціальності 185 Нафтогазова інженерія та технології Полтавської політехніки з керівником департаменту з охорони праці, промислової безпеки та охорони навколишнього середовища компанії DТЕК Нафтогаз ПрАТ «Нафтогазвидобування» Русланом Василенком, який прочитав майбутнім фахівцям практичну лекцію «Охорона праці на об’єктах нафтогазової галузі».

Зустріч ініціював та модерував викладач навчальної дисципліни «Управління охороною праці та промисловою безпекою», кандидат технічних наук, доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олександр Зима, задля обміну досвідом та поповнення теоретичних знань студентів практичними кейсами у сфері безпеки і охорони праці в умовах реального підприємства. Ініціативу підтримало Студентське відділення міжнародної спілки інженерів-нафтовиків (SPE) Полтавської політехніки.

Студенти дізналися про основні фактори небезпеки на виробництві та важливість дотримання правил охорони праці, спікер розповів про HSE (Health, Safety and Environment) – забезпечення абсолютно безпечних умов праці для робітників, розглянув основні нормативні документи щодо охорони праці у нафтогазовій галузі, основні фактори небезпеки на робочих місцях, види додаткових навчань для персоналу компанії.

Під час зустрічі спікер і науковець презентували студентам посібник, який готується до видання – «Управління охороною праці та промисловою безпекою», написаний керівником департаменту з охорони праці, промислової безпеки та охорони навколишнього середовища ПрАТ «Нафтогазвидобування» Русланом Василенком, кандидатом технічних наук, доцентом кафедри будівництва та цивільної інженерії Полтавської політехніки Олександром Зимою та кандидатом технічних наук, доцентом кафедри будівництва та цивільної інженерії Романом Пахомовим.

У виданні зібрано основні положення сучасної організації безпеки праці на підприємстві, розслідування нещасних випадків і методи аналізу травматизму, порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, вимоги безпеки при будівельно-монтажних і ремонтних роботах, при бурінні нафтових і газових свердловин.

«Наше спілкування має бути корисним не тільки для вас, але й для мене. Кожен з нас – носій неоціненного досвіду вирішення життєвих задач і проблем, мені також би хотілося вивчити цей досвід і зрозуміти, що важливо для вас. Адже для того, щоб бути хорошим керівником необхідно постійно навчатися та ще навчати інших і вирішувати величезну кількість робочих питань, тому компанії намагаються взяти на роботу людей, які орієнтуються в процесі та допомагатимуть, а не навпаки. Головне – це знати правила охорони праці, мати навички в діловодстві і тайм-менеджменті», – зазначив Руслан Василенко.

Спікер поділився власним практичним досвідом у сфері ведення робіт з охорони праці, поспілкувався зі студентами про «золоті» правила безпеки, додаткові навчання для персоналу нафтогазової галузі, проаналізував зразки активів перевірки стану охорони праці.

«Відповідальність за порушення вимог охорони праці не тільки адміністративна чи кримінальна, а й репутаційна.

Ринкова вартість компаній складається не тільки з основних фондів та активів, але й з вартості акцій на ринку. Ці гроші компанія може залучати для свого розвитку, для інвестицій у майбутнє. Якщо відбувається нещасний випадок на об’єктах цієї компанії – це істотно впливає на її фінансові можливості. Тому багато великих іноземних компаній вкладають в охорону праці величезні гроші та пропонують працівникам підписати товстелезні контракти, в яких намагаються передбачити все до найменших дрібниць.

Як ви вважаєте, яка головна навичка в охороні праці? Необхідно комунікувати з людьми, найважче – доводити власну позицію. Якщо ти керівник будь-якого рівня, то маєш забезпечити максимальну продуктивність з найменшими витратами. На жаль, найменші витрати – це не завжди найбезпечніші умови, тому необхідно триматися «золотої середини» та доводити свою позицію замовникам, фінансистам, економістам, виробничникам, технологам», – наголосив керівник департаменту з охорони праці, промислової безпеки та охорони навколишнього середовища ПрАТ «Нафтогазвидобування» Руслан Василенко.

Під час спілкування у форматі «питання – відповідь» студенти отримали ґрунтовні відповіді на цілу низку актуальних питань Зокрема, молодь цікавили актуальні вакансії на підприємстві, умови праці, необхідні практичні навички, необхідні для побудови успішної кар’єри в нафтогазовій галузі тощо.

Нагадаємо, у політехніці відбувся круглий стіл до Всесвітнього дня охорони праці-2024, присвячений впливу змін клімату.

Раніше члени SPE провели у політехніці нетворкінг-зустріч з представниками компанії «Геосинтез Інженірінг».

Нещодавно у політехніці відбувся Тиждень безпеки дорожнього руху: поліцейські провели серію просвітницьких заходів для студентів та дошкільнят, українські та закордонні вчені обговорили формування безпекоорієнтованого середовища в умовах воєнного стану, студенти університету та коледжу презентували власні проєкти на міжнародній конференції у Стамбулі, а студентки політехніки поділилися успішним досвідом участі у програмах обміну в країнах ЄС.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»