2022-09-16

Студентки презентували власний екодосвід у проєкті, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціон

Студентки факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Валерія Дубовик та Владлена Деміхіна стали учасницями молодіжного обміну «Eco-together» за програмою Erasmus+, проведеного громадськими молодіжними організаціями «YEU Cyprus» та «Молодіжна ініціатива міст». Учасники з восьми країн світу обговорили практичні кейси розвитку екологічної свідомості та поділилися досвідом її впровадження у європейському просторі.

Студентки презентували власний екодосвід у проєкті, присвяченому розвитку екологічної свідомості європейців, та провели благодійний аукціон

Упродовж 1-7 вересня 2022 року на острові Кіпр за всебічної підтримки  та сприяння однієї  з найбільших молодіжних організацій на острові «YEU Cyprus»  у партнерстві з Донецькою обласною молодіжною громадською організацією «Молодіжна ініціатива міст» на чолі з Віктором Сіпєєвим  відбувся семиденний молодіжний обмін за програмою Erasmus+ «Eco-together». Активними учасниками цьогорічного молодіжного обміну, присвяченого глобальним та регіональним екологічним проблемам, зростання екологічної свідомості європейців стала ініціативна студентська молодь з восьми європейських країн – України, Кіпру, Хорватії, Іспанії, Італії, Сербії, Литви та Австрії, яка поділилася  найкращим практичним досвідом вирішення екологічних проблем у власних країнах.

Студентки групи 301-ГФ спеціальності 035 «Філологія» факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Валерія  Дубовик  та Владлена Деміхіна стали  активними  учасницями проєкту та гідно  представили нашу країну на міжнародному рівні.  За їх словами, це була унікальна можливість обговорити актуальні проблеми екології з іноземцями  та  спробувати знайти оптимальні шляхи їхнього вирішення на європейському рівні.  

Під час проєкту активна молодь дізналась чимало нової інформації  про екологічну свідомість, поділилася досвідом впровадження кращих екологічних практик  у своїх країнах та вдосконалила навички міжкультурної комунікації. Зокрема, учасники навчились виявляти схожі та відмінні риси між різними європейськими культурами, налагодили конструктивний діалог між собою, наочно переконалися у важливості використання транскультурного співробітництва у боротьбі з екологічними проблемами. Під час пізнавальної навчальної сесії молодь обговорювала питання, безпосередньо пов’язані із тематикою проекту, а креативна сесія  передбачала активне спілкування учасників в інтернаціональних або національних командах і  виконання різнотипних креативних завдань. 

«Особисто для мене, це – перший успішний досвід участі в  молодіжному  обміні. Надзвичайно рада, що все-таки ризикнула і взяла в ньому участь, адже до проєкту мала внутрішній мовний бар’єр, кожного  разу, коли розмовляла  англійською, надто хвилювалась. Завдяки активній комунікації  із представниками інших культур, де я постійно спілкувалася з іноземними студентами, перестала хвилюватися та значно покращила власні комунікативні навички», – поділилася враженнями учасниця проєкту Валерія Дубовик.

Насичена програма міжнародного обміну вже традиційно  не обійшлася  без  культурних вечорів, де кожна національна команда мала розповісти про свою країну у розважальному форматі. Студентки-перекладачки Полтавської політехніки цікаво представили нашу країну, розповіли різні пізнавальні  факти про неї, презентували символи, які виформовують українську ідентичність. Варто відзначити, що  представниці України вирішили ще раз нагадати про складну ситуацію у нашій країні та провели благодійний аукціон.

Усі сувеніри, привезені дівчатами  з Батьківщини, за лічені хвилини були розкуплені іноземцями. Загалом вдалося зібрати 6440 грн, які вже передано до благодійного фонду «Фонд підтримки родин захисників Азовсталі». 

«Перед початком аукціону ми дуже хвилювались, чи підтримають нашу ініціативу представники інших країн, проте були приємно вражені, коли учасники активно долучилися, а  усі пропоновані лоти  швидко знайшли собі нових господарів. Не очікували, що вдасться зібрати досить велику  суму», – розповіла Владлена Деміхіна.  

Загалом проєкт був насичений корисною інформацією та цікавими подіями. Окрім навчання учасники мали змогу активно відпочивати, цікавим дозвіллям стала екскурсія до столиці Кіпру – Нікосії. Молодь поринула у неповторну атмосферу життя міста, насолодилася виглядом затишних вуличок зі старовинними будинками, познайомилася з місцевими мешканцями, скуштувала  традиційні страви.   

«Такі проєкти сприяють не лише підвищенню рівня володіння іноземною мовою нашими студентами, але й дають їм  відчуття того, що вони є частиною великої європейської «родини», дарують нових друзів, натхнення і бажання бути активнішими, постійно навчатися і  зростати професійно», – прокоментувала доктор філологічних наук, професор кафедри германської філології та перекладу  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Кушнірова.

Учасниці молодіжного обміну висловлюють слова щирої вдячності організаторам  міжнародного  проекту за цікавий досвід та безцінні емоції від міжкультурного діалогу та знайомства з визначними місцями країни.

Раніше студенти-філологи опановували практичні навички у сфері екології та захисту навколишнього середовища, розглядали проблему алкогольної залежності та методи боротьби із нею, підвищували рівень обізнаності щодо культурної різноманітності та вивчали проблеми переселенців/мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.

Нещодавно троє науковиць університету виступили на міжнародній конференції «Шанс на науку»,  філологи  Полтавської політехніки проводять онлайн-курси з німецької мови для релокованих до Німеччини українців, а очільниця факультету філології, психології та педагогіки поділилася успішними кейсами підготовки фахівців, троє студенток політехніки пройшли мовний інтенсив у Німеччині, магістрантка-перекладачка стала стипендіаткою німецької програми DAAD, ще одна студентка пройшла навчання у Літній школі польської мови і культури від NAWA, а інша стала фасилітаторкою молодіжного обміну, присвяченого боротьбі з хейтом і булінгом.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»