2022-09-14

Інноваційна педагогіка: очільниця факультету філології, психології та педагогіки поділилася успішними кейсами підготовки фахівців

Кандидатка педагогічних наук, декан факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Анна Агейчева у рамках угоди про науково-освітнє партнерство з Лондонським Метрополітан Університетом взяла участь у роботі міжнародного Симпозіуму «Міжнародні перспективи інноваційної педагогіки». Науковиця презентувала перспективи співпраці провідних університетів-партнерів та поділилася успішними практичними кейсами підготовки майбутніх викладачів.

Інноваційна педагогіка: очільниця факультету філології, психології та педагогіки поділилася успішними кейсами підготовки фахівців

У рамках міжнародної програми «Ініціатива єднання» та договору про науково-освітнє співробітництво між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Лондонським Метрополітан Університетом, кандидатка педагогічних наук, декан факультету філології, психології та педагогіки Анна Агейчева  взяла участь у роботі міжнародного Симпозіуму «Міжнародні перспективи інноваційної педагогіки» («International Perspectives on Innovative Pedagogies»). Міжнародна наукова подія відбувалася за  всебічного сприяння та підтримки дослідницького відділу вищої освіти британського університету-партнера. До плідної наукової дискусії та обговорення актуальних проблем європейської вищої освіти активно долучилися фахівці-практики та авторитетні науковці провідних університетів з різних куточків світу. Варто відзначити, що на цьому поважному науковому зібранні Україна була представлена виключно Полтавською політехнікою.

Науковиця Національного  університету  «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Агейчева презентувала міжнародній науковій спільноті історію успіху педагогічної підготовки в Національному університеті імені Юрія Кондратюка, у якій поділилася дієвими лайфхаками ефективної підготовки майбутніх професіоналів-викладачів, перекладачів, мовознавців. Доповідачка окреслила майбутні перспективи науково-освітнього співробітництва і партнерства Полтавської політехніки з британським університетом та поділилась успішними кейсами практичної  підготовки фахівців за спеціальністю 014 «Середня освіта».

Як зазначила Анна Агейчева, на базі факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки як одного з кращих українських  університетів та науково-освітніх центрів Полтавського регіону, навіть в умовах війни продовжують активно відбуватися міжнародні молодіжні та академічні обміни, які мають на меті стимулювання творчої фахової діяльності майбутніх молодих науковців, обмін досвідом та ідеями, ознайомлення молоді з результатами останніх досліджень та найновішими тенденціями в найрізноманітніших галузях знань..

Студенти-філологи беруть активну  участь у міжнародних освітніх проєктах, студентській молоді та випускникам надаються реальні можливості спілкування з носіями мови за принципом обміну досвідом, занурення у іншомовне середовище, яке талановиті молоді люди використовують як ефективний інноваційний майданчик  для перекладацької практики та обміну досвідом з ровесниками з інших європейських країн. Зокрема, нещодавно магістрантка Полтавської політехніки стала стипендіаткою німецької програми DAAD, студенти пройшли навчання у Літній школі польської мови і культури від NAWA, мовний інтенсив у Німеччині, студентка-перекладачка стала фасилітаторкою молодіжного обміну, присвяченого боротьбі з хейтом і булінгом

«На факультеті філології, психології та педагогіки активно здійснюється практична підготовка за спеціальністю 014 «Середня освіта», тому в освітній  програмі «Середня освіта (Англійська мова і друга іноземна мова)» акцент зроблено на мовній підготовці фахівців. Крім першої англійської мови, освітня програма передбачає вибір другої іноземної мови здобувачами вищої освіти – польська чи німецька. У закладах середньої освіти міста та області, особливо у класах філологічного  профілю, запроваджено вивчення другої іноземної мови, очевидною є потреба у вчителях декількох іноземних мов. Тому основним завданням програми є підготовка словесників, які одночасно зможуть викладати, наприклад англійську і німецьку чи англійську і польську мови. Крім обов’язкової другої іноземної мови, студенти також вивчають третю іноземну мову з переліку запропонованих кафедрою загального мовознавства та іноземних мов. Наші студенти під час навчання мають можливість навчання за кордоном в межах програм академічної мобільності, це сприяє кращому рівню мовної підготовки, ознайомленню з кращими методиками навчання мов за кордоном, знайомству з літературним та культурним надбанням країни, мову якої здобувачі вищої освіти вивчають.

У Полтавській політехніці створені сприятливі умови для повноцінного розвитку особистості майбутнього викладача, науковця, перекладача, а головне – студентські роки можуть бути незабутніми, якщо вміло використовувати усі переваги навчання в університеті. Щиро радію з того, що наші випускники отримують якісну вищу  освіту європейського рівня та користуються величезним попитом на ринку праці. Такі результати спільної роботи усього науково-педагогічного колективу мотивують працювати ще ефективніше та пишатися власною належністю до одного з кращих університетів України», – прокоментувала декан факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська  політехніка імені Юрія Кондратюка»,  кандидатка педагогічних наук Анна Агейчева.   

Науковиця розповіла про спільні з зарубіжними університетами   міжнародні проєкти та поділилась успішним досвідом проведення міжнародних заходів в онлайн-форматі в умовах воєнного стану та ведення активних бойових дій на території нашої держави, відзначивши активну участь в спільних проєктах партнерів та друзів з Великобританії. Анна Агейчева також відзначила актуальність інтернаціоналізації в освіті: за її  словами, участь у престижних міжнародних заходах є надзвичайно важливою, адже продовжується активний діалог та зміцнюються дружні відносини між університетами-партнерами.

«Щиру вдячність за запрошення висловлюю заступниці декана та директорці дослідницького відділу вищої освіти Метрополітан Університету,  професорці Ян Бетфорд, яка подбала про  організацію такого яскравого інноваційного заходу. Теплі слова подяки адресую особисто ректору університету, професору Володимиру Онищенку за створені в університеті можливості для професійного та всебічного розвитку, співпраці з міжнародними партнерами. Це надихає та захоплює. Let’s stay united and communicate with a smile», – побажала Анна Агейчева.

Нагадаємо, у політехніці впроваджуватимуть програму розвитку лідерських якостей з дошкільного віку.

Раніше науковці факультету поділилися інноваційними підходами у викладанні іноземних мов, декан презентувала власний досвід викладання у  Коледжі Санта Фе і виграла грант для проєкту віртуальних обмінів з США.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»