2024-02-27

У політехніці презентували Програму академічних обмінів імені Фулбрайта

Студенти і науковці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відвідали презентацію освітніх можливостей Програми академічних обмінів імені Фулбрайта. Координаторка магістерської Програми імені Фулбрайта в Україні Інна Бариш розповіла про широкі освітні можливості в університетах та коледжах США і запросила на воркшоп з написання конкурсних есе, а учасниця Програми Ельміра Абасова поділилася досвідом навчання та перебування в Університеті Арізони.

У політехніці презентували Програму академічних обмінів імені Фулбрайта

27 лютого у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась презентація широких освітніх можливостей Програми академічних обмінів імені Фулбрайта для студентської молоді та науково-педагогічних працівників. Програма академічних та культурних обмінів передбачає навчання, стажування, заняття активною науково-дослідницькою діяльністю на базі провідних університетів та коледжів Сполучених Штатів Америки.

До плідного діалогу долучилися студенти та науковці різних структурних підрозділів багатопрофільного класичного університету, які зацікавилися широким вибором стипендіальних програм для здобуття ступеню магістра та програмами для проведення власних досліджень у різних галузях.

Презентацію модерувала учасниця програми «Відкритий Світ», координаторка міжнародного співробітництва Полтавської політехніки, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Анна Павельєва.

Учасників презентації-знайомства з освітніми можливостями, пропонованими американською стороною, привітала декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка педагогічних наук, доцентка Анна Агейчева. Науковиця відзначила, що Полтавська політехніка як інноваційний університет, де створені комфортні умови для навчання та всебічного розвитку молодих наукових і творчих талантів, завжди відкрита до плідного міжнародного партнерства.

Про можливості, які надає Програма, умови участі в конкурсах на отримання стипендій, особливості заповнення анкети та вимоги до поданих матеріалів презентувала представниця Програми імені Фулбрайта в Україні, координаторка програм обміну для молодих науковців і студентів Інна Бариш. Варто відзначити, що таке ознайомлення з можливостями Програми вперше відбувається наживо на території східних та центральних регіонів, а презентовані академічні і культурні обміни, за словами спікерки, передбачають колосальний практичний досвід стипендіатів з різних міст України.

«Для нас надзвичайно важливо не тільки представити престижну програму, а й наших українських учасників, людей, що їздили на стажування, для читання лекцій або для отримання ступеню магістра. Програма академічних обмінів імені Фулбрайта - це програма академічних та культурних обмінів в Сполучених Штатах Америки, яка наразі залишається досить актуальною. Наші стипендіати наразі не тільки викладають в університетах, займаються науково-дослідницькою діяльністю, а й працюють з військовослужбовцями.

Програму дійсно цікавить все, що відбувається в країні – американські університети надають посильну допомогу студентам України у проходженні онлайн-курсів із західними спеціалістами, досягненні взаєморозуміння та шляхів обмінів, які допомагають усвідомленню обставин, у яких перебуває країна. Рада, що у нас збереглися усі українські програми, більше того навіть не зменшилося фінансування. У перший воєнний рік американська сторона профінансувала три літні місяці, тоді як зазвичай стипендія виплачується лише за період навчання. Тому ми мали змогу оплатити перебування наших студентів, адже влітку 2022 року багато хто з них не знав куди повертатися і що робити з власним майбутнім», – прокоментувала Інна Бариш.

За словами спікерки, Програма академічних обмінів імені Фулбрайта – стипендіальна грантова програма, тобто, якщо берете участь у конкурсі і успішно проходите необхідні етапи, ви отримаєте повне фінансування на час його перебування, стажування в американському університеті або навчання в магістратурі, яке може тривати від року (для студентів-юристів) до трьох років, якщо подаєтеся на творчі спеціальності.

Стипендіальна Програма покриває кошти на проживання, страхування та придбання професійної літератури та сприяє відкриттю безкоштовних віз для членів родини стипендіата. Потужним промоційним мотиватором є наявність всебічної фінансової підтримки, якою неодмінно треба скористатися молодим людям.

Серед інновацій – тепер до участі в Програмі приймаються документи від громадян, які в умовах війни з тих чи інших причин перебувають за кордоном і виїхали з України після 24 лютого 2024 року. Для учасників програми імені Фулбрайта наявна ще одна умова – після завершення навчання чи стажування студенти та молоді дослідники мають на два роки повернутися до України. Через війну внесені зміни – учасникам дозволяють повертатися до третіх країн, особливо якщо немає куди повертатися, немає можливостей для навчання або роботи. Податися на наступний конкурс програми можна не раніше ніж через 2 роки.

«Рівень англійської мови має бути достатнім, адже і дослідження і успішність навчання залежить від того, як ви добре знаєте мову. Подаєте пакет документів англійською мовою, проходите інтерв’ю на конкурсі і навчаєтеся чи стажуєтеся теж англійською мовою. Після завершення Програми імені Фулбрайта стипендіати мають можливість впроваджувати отримані знання, викладати в університеті, тож цей термін достатньо умовний – він дозволяє подаватися на інші американські програми, творчі поїздки, конференції. Дослідники самі визначають цілі роботи та зв’язки, яких встигають набути, можливо, це крок до вашого розвитку, крок вашої кар’єри, але однозначно це якісні зміни. З детальнішою інформацією можна ознайомитися на сайті Програми», – продовжує Інна Бариш.

За словами координаторки магістерської програми Програми імені Фулбрайта в Україні, не завжди варто орієнтуватися на американські університети, які входять до ТОП-10 чи навіть ТОП -20 кращих закладів вищої освіти країни, адже навіть у слабших університетах обрана освітня програма може бути значно прогресивнішою, ніж у високорейтингових університетах. Не варто плекати подібні надії, адже навчання у топових американських університетах – одне з найдорожчих в світі.

Практичними кейсами та отриманими враженнями від навчання та перебування в провідному американському закладі вищої освіти – Університеті Арізони поділилася випускниця Луганського національного університету імені Тараса Шевченка Ельміра Абасова. За її словами, потужним рушієм будь-яких освітніх, наукових та професійних орієнтирів залишається особистісна мотивація, адже лише від тебе безпосередньо залежить чи ти кардинально зміниш фах або поглибиш здобуті в українському університеті знання.

У форматі невеличкого інтерв’ю спікерки поділилися приємними «бонусами» та перевагами пропонованих Програм академічних обмінів імені Фулбрайта, зокрема Ельміра Абасова поділилася отриманими враженнями після навчання в США.

«Здобула унікальну можливість навчатися за американською трирічною магістерською програмою та опановувати корисні знання під час інтернатури в сфері музичної терапії на базі Університету Арізони. Під час осіннього, весняного та літнього семестрів багато навчалася, подорожувала, та навіть встигла пожити на території трьох штатів.

Крім того, під час навчання в інтернатурі працювала в дитячих лікарнях, опікових центрах, Центрі аутизму тощо. Обравши дану освітню програму, трошки змінила напрям власної професійної освіти і опановувала ефективні кейси у сфері музичної терапії. Отримала колосальний практичний досвід, наразі розглядаю будь-які варіанти задля обміну здобутими знаннями та напрацюваннями», – наголосила учасниця Програми імені Фулбрайта.

На завершення науково-освітнього івенту учасників запросили до участі у воркшопі «Essay Writing for Prospective Applicants to Fulbright Graduate Student Program», які проведе багаторічний практик Глен Андерсон (Glenn R. Anderson). Семінари відбудуться 4 та 11 березня 2024 року о 18:00, на події діє онлайн-реєстрація. За словами Інни Бариш, подібні заходи допоможуть швидше та якісніше підготуватися до написання конкурсного есе.

Відзначимо, Програма імені Фулбрайта, спонсорована урядом США та адміністрована Інститутом Міжнародної Освіти (IIE), посідає чільне місце в системі міжнародної освіти. Узасаднена ідеєю взаємодії та взаєморозуміння й уґрунтована на пізнанні та повазі до розмаїтого світу, вона успішно діє з 1946 року, нині – більш аніж у 160 країнах світу.

За понад 30 років існування Програми в Україні (з 1992 року) понад 1100 українців навчалися, стажувалися, проводили дослідження в США; майже 800 американців викладали в українських закладах вищої освіти та займалися науковою працею.

Нагадаємо, Міжнародний кінофестиваль DOCUDAYS UA-2024 оголосив відбір кандидатів до складу студентського журі, а у березні стартує реєстрація для участі у НМТ-2024.

Нещодавно у політехніці презентували проєкт соціальної згуртованості, успішно реалізований за підтримки МОМ та уряду Японії, Полтавська політехніка стала партнером проєкту з цифровізації освітніх програм, у Центрі ветеранського розвитку розпочалось навчання з налагодження комунікативно-правової взаємодії з ветеранами війни, представники Центру ветеранського розвитку і адміністрації Полтавської політехніки взяли участь у нараді, ініційованій Мінветеранів.

Раніше директор Навігаційно-геодезичного центру поділився зі студентами ефективними кейсами автоматизації геодезичних робіт, науковиці політехніки успішно пройшли стажування на базі аутсорсингової компанії, а викладач Юрій Бернацький провів арт-терапевтичне заняття для співробітників університету.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»