2024-06-04

У Центрі сучасного мистецтва відкрилася виставка «Натхненний політ»

3 червня відбувся вернісаж виставки «Натхненний політ». Упродовж літа відвідувачі Центру сучасного мистецтва Полтавської політехніки можуть ознайомитися з роботами як майбутніх, так і досвідчених митців, занурившись у світ неповторних художніх творів, об’єднаних ідеєю свободи творчої душі і польоту від натхнення. Кураторка виставки – відома художниця, доцентка кафедри образотворчого мистецтва, заслужений майстер народної творчості України Ольга Пілюгіна теж представила свої нові твори.

У Центрі сучасного мистецтва відкрилася виставка «Натхненний політ»

Об’єднані спільним творчим польотом – саме під таким гаслом у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся вернісаж виставки студентів та викладачів кафедри образотвочого мистецтва «Натхненний політ». Експонуються творчі роботи митців, виконані у різних техніках – від гобеленів, текстильного колажу до витинанок і декоративного живопису.

Музичний супровід вернісажу на автентичному народному інструменті подарував художник, кобзар, доцент кафедри образотворчого мистецтва Полтавської політехніки Назар Божинський.

На відкриття виставки «Натхненний політ» завітали ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко, директори навчально-наукових інститутів, декани факультетів, науково-педагогічні працівники, співробітники та студенти університету.

Кураторкою виставки виступила художниця, доцентка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», членкиня Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України Ольга Пілюгіна, яка під час мистецького дійства розповіла історію підготовки та формування виставки, сильне прагнення молодих митців зробити світ прекраснішим.

«Так приємно на початку цього літа відчути себе членом єдиної команди багатопрофільного класичного університету – Полтавської політехніки, яка в таких надзвичайно цікавих, захоплюючих, духовно багатих умовах зустрічає своє натхненне літо. Вранішні птахи, як і сполохані мрії, незбагненно далекі і незбагненно близькі, що завжди долають межу між повсякденним і духовним. Варто відзначити, що чимало студентських робіт нині експонуються тут вперше, тут прозвучать імена молодих людей, які сьогодні вам, можливо, ні про що не скажуть, проте вже за небагато років імена тих 19 студентів – співавторів виставки залишать власний слід у культурній спадщині нашого народу», – прокоментувала членкиня Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації критиків та мистецтвознавців у Парижі АІСА, кандидатка мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Зіненко.

«До цієї виставки ми готувалися довго, для усіх нас, без винятку, це дійсно хвилююча мить. Мені особисто хотілося підтримати своїх студентів і влаштувати таку виставку, що об’єднала б і мої твори, і здобутки учнів моєї майстерні. Тут можете спостерігати різні техніки – гобелени, текстильний колаж, витинанки, декоративний живопис, досить різні теми, але об’єднані тематикою натхненного польоту, тому для цієї виставки я обрала гобелени з птахами, в образи яких вкладаю символ людської душі, яка прагне вгору, прагне бути вільною з сильним бажанням творити.

Це бажання захотілося передати своїм учням задля того, щоб нести в світ прекрасне через призму мистецьких образів і символів, нести в світ добрі побажання для того, щоб доброго, красивого, прекрасного в світі було більше, адже люди, які споглядають красу, самі стають кращими. Переконана, що на цій виставці, незважаючи на літо, побуває багато гостей, які відчують тепло нашого натхненного польоту. Щаслива, що маю можливість працювати з такими талановитими студентами, прекрасною молоддю, світлим майбутнім нашої України», – прокоментувала художниця, доцентка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», членкиня Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України Ольга Пілюгіна. Викладачка також висловила слова щирої вдячності за всебічну підтримку у справі формування нової генерації студентів-митців ректору Полтавської політехніки, професору Володимиру Онищенку та завідувачці кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяні Зіненко за енергійність, яка згуртовує.

«Надзвичайно приємно, що в такому динамічному та активному ритмі нашого життя маємо унікальну можливість відкривати чергову мистецьку виставку, у затишному, майже родинному колі відсвяткувати вернісаж виставки з красивою назвою – «Натхненний політ», що надихає, додаючи нових цікавих та креативних думок для реалізації нових проєктів у нашому університеті.

Тішуся, що у складі потужного науково-педагогічного колективу ефективно функціонує кафедра образотворчого мистецтва, де працює така надзвичайна особистість, відома далеко за межами Полтавської області художниця, членкиня Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України Ольга Пілюгіна. Мисткиня провела дуже багато виставок у різних куточках нашої країни, а зараз навчає студентів, залучаючи їх до неповторного світу мистецтва.

Полтавська політехніка – це бренд, багатопрофільний класичний університет, в якому на надзвичайно високому рівні приділяється увага творчості, мистецтву, формуючи у студентів багатогранність та прогресивність світогляду. Пишаємося талановитими викладачами, студентами, які прищеплюють своїм глядачам тонкий художній смак та вселяють у наші душі оптимізм, життєву енергію та непохитну віру в власні сили. Щиро дякую усім, хто передає власний талант та досвід студентській молоді, чиє життя нерозривно поєднане з мистецтвом!» – привітав ректор університету, професор Володимир Онищенко.

Продовжуючи потужні традиції відраховувати мистецьке життя Полтавської політехніки від вернісажу до вернісажу виставок молодих та вже відомих художників, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Зіненко передала очільнику Полтавської політехніки подарунок від відомого українського художника Олега Тістола – полотно, яке є символічним продовженням серії «Тістол-Крим» та стане неодмінним приємним спомином про те відчуття безмежного щастя, яке дарує кожному з нас наш, український Крим. Нагадаємо, нещодавно виставка «Тістол-Крим» експонувалася у стінах Центру сучасного мистецтва Полтавської політехніки.

Глядачі переглянули виставку і поспілкувалися з молодими художниками, привітавши з дебютом.

На виставці «Натхненний політ» експонуються роботи студентів першого-третього курсів факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки – Андрія Червяччука «Музика серця», «Іггдрасілль», «Полум’я ний гамір», «Порив», Олександри Чурікової «Зоряна ніч», «Сплетіння доль», «Пора надії», Вікторії Крохіної «Вторгнення», Юлії Дудник «Пазли нероздільності», «Золота осінь», «Сонячний танок», Єлизавети Дубинки «Зустріч», «Проникнення», «Серпневий ранок», «Розквіт», Ярослав Бобака «Пробудження», Марини Дерев’янко «Птахи туману», «Вільний порив», Руслана Жукова «Ранкова тиша», «Вирій», Лади Логінової «Ранкова зоря», «Вільний подих», «Спокуса», Максима Чупріна «Листопад», «Життя» та «Шлях», Марини Шибецької «Родинне дерево», «Сонячна родина», «Сонячне мереживо, Дарини Кулик «Початок», Андрія Аршинника «Там, де хрущі гудуть», Дарини Мудраченко «Пробудження весни», «В процесі», Анни Чечель «Суперечка», Оксани Шевцової «Душа поета», «Виснажена», Анастасії Берези «Терен», «Зірка майбутніх поколінь», Діани Матяж «Прагнення до світла», Світлани Маллєвої «Боротьба».

Особливе місце у виставковій експозиції належить новому триптиху «Життя», до якого увійшли гобелени «Кохання», «Дерево життя» і «Спадок», створеного випускницею та викладачкою університету, художницею Ольгою Пілюгіною. За словами мисткині, презентований триптих символізує те, що упродовж усього нашого життя людина тримається завдяки коханню, родинним цінностям і таким чином проходить по життю, несучи у світ свій духовний спадок – кохання, дітей, учнів, ідеї, винаходи тощо. Колорит, оптимістична спрямованість та виразна емоційність вперше представлених робіт авторки надихає глядачів на піднесений літній настрій. На виставці також представлені гобелени «Відродимо разом», «Ріка життя», «Осяяння», «Повернення», «Прагнення», «Натхненні сяйвом».

Виставка «Натхненний політ» триватиме у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» упродовж літа.

Вхід вільний за попередньою реєстрацією – (093) 454 90 44, Тетяна Миколаївна.

Нагадаємо, нещодавно у Румунії відкрилась персональна виставка цифрового живопису студентки факультету філології, психології та педагогіки, а кафедра образотворчого мистецтва провела всеукраїнську науково-практичну конференцію «КАР 2024» і пленер «Лінія міста».

Раніше у Центрі сучасного мистецтва успішно відбулась виставка-перформанс художника і кобзаря Назара Божинського «ПозаЧасовість», відбувся перформанс у рамках мініпроєкту американського митця українського походження, художника-абстракціоніста Макса Вітика та персональна виставка студентки Валерії Носик «Мистецтво, що рятує».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»