2024-03-05

Учасниці хакатону поділились враженнями від участі в програмі мобільності в Латвії

У рамках програми академічної мобільності Erasmus+ KA171 науково-педагогічні працівники та студентки Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, ННІ інформаційних технологій та робототехніки Полтавської політехніки взяли участь у масштабному івенті на базі латвійського університету-партнера. Після повернення студентки поділилися враженнями від участі в програмі академічної мобільності.

Учасниці хакатону поділились враженнями від участі в програмі мобільності в Латвії

У рамках програми академічної мобільності Erasmus+ KA171 науково-педагогічні працівники та студентки Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою та Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відвідали Відземський університет прикладних наук Vidzeme University of Applied Sciences.

Представниці багатопрофільного класичного Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – кандидатка технічних наук, доцентка кафедри будівельних конструкцій Ольга Гарькава, кандидатка архітектури, доцентка кафедри архітектури будівель та дизайну Людмила Шевченко, студентки групи 102-А Єва Дьомкіна, Руслана Кравченко, студентки групи 301-А Марина МакухаСофія Грошева та студентка групи 402-ТН Людмила Вовнянко взяли участь у «WOOD TECHNOLOGY HACKATHON», що проходив 22-26 лютого 2024 року на базі провідного латвійського університету-партнера.

Хакатон або марафон ідей – це захід з генерації ідей, під час якого сформовані команди за короткий час створюють сучасні та інноваційні рішення з метою вирішення різних викликів, місце зустрічі представників та ентузіастів різних рівнів та професій з різних країн світу. Для участі не обов'язково бути професіоналом, формат заходу розрахований не лише на студентську молодь.

Спільною метою презентації ідей є сприяння співпраці муніципалітету, закладів вищої освіти, бізнесу та різних інших груп суспільства для розвитку бізнесу в регіоні планування Відземе.

Ідеї, створені під час хакатону, належать командам, які їх створили. Якщо команда виграє один із конкурсів, її запрошують до участі в реалізації або подальшому розвитку ідеї разом з автором завдання.

Після повернення студентки Полтавської політехніки поділились враженнями від участі у своїй першій програмі мобільності.

«Валмієра – дуже маленьке місто, але досить затишне. Найбільше мені сподобалось те, що у центрі міста розташований великий парк біля озера з качками. Також гарно вирізняється історична частина міста, особливо ввечері, коли на стінах давньої фортеці транслюють історичні нариси.

Щодо основної теми поїздки – конкурсної частини – у мене вперше був досвід участі у подібних заходах. Мене зрозуміють тільки ті, хто пройшов це. Отже, я потрапила в об’єднану українську команду студентів з Полтави та Чернігова. Наш тандем сформувався на основі схожого менталітету та відсутності мовного бар’єру.

Темою конкурсної роботи ми вирішили обрати конструювання сцени для етнічного музичного фестивалю Валмієри (більшість обрали цю тему). Мене надихнула можливість долучилися до такого великого дійства та внести своє бачення.

Впродовж наступних двох днів зранку і до ночі ми конструювали наш об’єкт. Особливістю проєкту стала ідея – використання форм народного латвійського інструменту кокле, аналогічного українським цимбалам. Але консультуючись з менторами та експертами, які звичайно надали багато корисних порад щодо конструктивних особливостей та акустичних якостей – наша ідея трансформувалась у конструкцію з мультифункціональною прибудовою.

По завершенню івенту ми отримали сертифікати учасників та незабутні враження, а також знайшли друзів, сподіваюся, на все життя!

Отже підсумовуючи, хочу зазначити, що участь у цій програмі мобільності дала мені стимул ще глибше вивчати та розвивати набуті навички у проєктуванні. Через взаємодію зі студентами з різних країн я покращила свою розмовну англійську та віднайшла нові знайомства.

В подальшому планую якнайчастіше брати участь у подібних програмах і раджу всім не боятися і подавати заявки на численні програми мобільності, які пропонує Полтавська політехніка! І зараз я повертаюсь до навчання натхненною та сповненою сил вчитися та розвиватися», - розповіла студентка групи 301-А спеціальності 191 Архітектура та містобудування Полтавської політехніки Марина Макуха.

Софія Грошева, студентка групи 301-А спеціальності 191 Архітектура та містобудування додає:

«Для мене це був перший, проте просто неймовірно позитивний досвід участі у програмах мобільності! Було надзвичайно цікаво – ми працювали над власними проєктами в інтернаціональних командах, дискутували, обговорювали з однолітками з інших країн і викладачами-менторами особливості проєктування, обмінювались досвідом, гарно проводили час у місті та дуже подружились!

Крім того, ми мали змогу відвідати декілька міст Латвії, дізнатись більше про культуру цієї прекрасної країни. Навкруги майоріли українські прапори і повсюди ми відчували підтримку латвійського народу! Ми також познайомились з практикуючими архітекторами та підприємцями з нашої професійної сфери і мали змогу поговорити з ними на різні теми.

Незвичним та новим був формат роботи в цьому хакатоні. Він дав змогу оцінити власні можливості та практичні навички з іншого боку, але умови були дуже комфортні та сприятливі для будь-яких завдань.

Це була справді надихаюча та мотивуюча поїздка і я вже зараз подаю документи на програму кредитної академічної мобільності в Данії восени 2024 року! Безмежно вдячна рідній Полтавській політехніці за такі можливості!»

Руслана Кравченко, студентка групи 102-А спеціальності 191 Архітектура та містобудування:

«Я просто у захваті від цієї поїздки до Латвії. Перше, що мене вразило –жага місцевих викладачів і менторів донести тобі інформацію якомога простіше. Постійна здорова критика, яку ти сприймаєш більше не як виправлення чогось у роботі, а як щире бажання допомогти тобі. У нас було декілька тем для робіт, з якими можна було працювати: сцена для етнофестивалю, меблі для бібліотеки і відкритий челендж для творчості. Ми з моєю командою, яка складалась з двох українок і трьох литовців, працювали над меблями, проєктуючи такий розкладний офісний стіл, який ми б і самі залюбки придбали собі. Вдячна організаторам за можливість не лише плідно попрацювати в інтернаціональній команді і навчитись багатьом новим професійним речам, а й за людей, яких я там зустріла і отримала нових чудових і талановитих друзів з різних країн! До того ж, це була грантова програма, тож нам оплатили транспортні витрати та дали грант на проживання і харчування. Я неймовірно вдячна своїй alma mater за таку унікальну можливість!»

Дьомкіна Єва, студентка групи 102-А спеціальності 191 Архітектура та містобудування:

«Поїздка була чудова, сам хакатон та час, проведений поза університетом, були варті довгого шляху та труднощів з логістикою. Не дивлячись на те, що на сам проєкт було виділено лише три дні, за цей час ми зустріли дуже багато цікавих людей, набралися нового досвіду завдяки тому, що хакатон як захід базується на тому, щоб вчитися саме на практиці.

Усі ментори дуже уважно розбирали проєкти, ставили дуже хороші питання, щоб учасники розмірковували над проєктами ще більше та використовували свої знання та навички по максимуму. Також при цьому усю критику висловлювали дуже конструктивно та обґрунтовано. Атмосфера в закладі дуже комфортна як для роботи, так і для відпочинку, що в них дуже цінується. Люди, яких ми зустріли в рамках роботи над проєктом, стали нам дуже близькими, бо ми буквально три дні працювали та відпочивали разом зранку до пізньої ночі. В цілому, не дивлячись на те, що поїздка була відносно короткою, я отримала нереальну кількість емоцій та важливий досвід! Від щирого серця дякую усім організаторам цього заходу та Полтавській політехніці!».

Людмила Вовнянко, студентка групи 402-ТН спеціальності 122 Комп'ютерні науки:

«Участь у «Wood Technology Hackathon» у латвійському місті Валмієра стала унікальною можливістю попрацювати в інтернаціональній команді та побачити цю чудову країну. Створення моделі сцени для фестивалю вимагає не лише творчості, але й технічної експертизи. Безумовно, це була захоплююча можливість для розвитку навичок та зустрічі з однодумцями у цій цікавій галузі. Чекаю з нетерпінням на нові програми мобільності!».

«Слова щирої вдячності адресую колегам з університету Vidzeme University of Applied Sciences за таку неймовірну можливість для наших викладачів та студентів – долучитись до хакатону «WOOD TECHNOLOGY HACKATHON», за гостинність, теплий прийом, підтримку та допомогу! Хочу окремо подякувати координаторці студентської мобільності Beāte Velpe та координаторці викладацької мобільності Ance Cirša за допомогу в організації цієї поїздки і за щиру підтримку на кожному етапі підготовки!», – говорить координаторка міжнародного співробітництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», координаторка зовнішніх комунікацій у Eurodoc, членкиня Експертної ради молодих учених Міністерства освіти і науки України, кандидатка філологічних наук, доцентка Анна Павельєва.

Відзначимо, студенти Полтавської політехніки мають можливість навчатись за кордоном за грантовими програмами кредитної академічної мобільності впродовж семестру або цілого навчального року в провідних університетах Австрії, Гренландії, Данії, Естонії, Іспанії, Литви, Латвії, Норвегії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Румунії, Словаччини, Фінляндії, Чехії.

За детальнішою інформацією звертатись до відділу міжнародних зв’язків (каб.320-Ф, interoffice@nupp.edu.ua) або до координаторки програми – к.філол.н., доцента кафедри германської філології та перекладу Павельєвої Анни Костянтинівни (ауд.310-ц, email: kunsite.zi@gmail.com, телефон: +3-8-(095)-91-08-192).

Нагадаємо, викладачів запрошують пройти серію онлайн – тренінгів, а студенти можуть отримати стипендії в Літні школи слов’янських студій від Уряду Чехії.

Раніше студенти Харківського політехнічного інституту відвідали Полтавську політехніку, науковець та аспірантка політехніки взяли участь у робочій зустрічі по розробці стратегії розвитку Опішнянської громади, у політехніці презентували Програму академічних обмінів імені Фулбрайта.

 

Медіацентр

Національного універсиетту

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»