2022-02-20

Університетська спільнота приєдналась до громадського вшанування Героїв Небесної Сотні

20 лютого з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні відбулася панихида та покладання квітів до меморіальних знаків Героям Небесної Сотні та полеглим учасникам АТО/ООС.

Університетська спільнота приєдналась до громадського вшанування Героїв Небесної Сотні

Учасники Революції Гідності, представники громадських організацій, посадовці і полтавці зібрались на площі перед Полтавською ОДА. Викладачі, студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і курсанти кафедри військової підготовки прийшли, щоб віддати шану загиблим.

«Сьогодні вшановуємо пам'ять Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції Гідності. Вони йшли на свій величний подвиг свідомо і без страху. Вони дали поштовх до змін у нашій країні, показали мету, ціль, мірю й надію, до яких ми прагнемо. Уже вісім років минуло з того часу, і сьогодні тисячі громадян продовжують захищати нашу державу ціною власного життя, – зауважила заступник голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко. – Перед країною постають нові зовнішні й внутрішні виклики, тому кожен на своєму місці повинен захищати цілісність держави. Слава Україні! Вічна слава Героям!».

Героями Небесної Сотні стали 107 загиблих. Вони різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Серед полеглих – двоє полтавців. Кременчужанин Ігор Сердюк був убитий 18 лютого. Андрій Черненко зі Слободо-Петрівки Гребінківського району того ж дня одержав кульове поранення й помер у лікарні.

Перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко додав, що і сьогодні усі, хто борються за цілісність та єдність нашої країни, з честю й гідністю продовжують подвиг Героїв Небесної Сотні, який завжди житиме в наших серцях

«Вшановуючи подвиг Героїв Небесної Сотні, українці повертаються спогадами у 2014 рік, у тривожні дні невизначеності і горя. Революція Гідності змусила багатьох переглянути погляди на життя і найважливіше, що вісім років по тому перед меморіальною стелою, як і тоді на Майдані, стоять пліч-о-пліч люди різних професій, прошарків, переконань – усі сьогодні тут, вдома, об’єднані вірою в майбутнє України навіть перед жахливими загрозами, готові до останнього захищати свою рідну землю, розбудовувати її і плекати нові покоління українців. Робите все, щоб життя Героїв Небесної Сотні були віддані недаремно.

Колектив Полтавської політехніки з сумом згадує нашого випускника Дмитра Коряка, який з грудня 2013-го року і до кінця Революції Гідності перебував у Києві на Майдані, зокрема під час трагічних подій на Банковій та Інститутській. Він же потім одним із перших вирушив добровольцем на фронт.

Нехай пам’ять про Героїв Небесної Сотні живе у віках, будьмо гідними їх жертовної любові до України.

Слава Україні!» – прокоментував ректор, професор Володимир Онищенко.

Нещодавно студенти і науковці Полтавської політехніки стали лауреатами стипендій Полтавської облради імені Героїв Небесної Сотні Ігоря Сердюка та Андрія Конопльова, а ще дві студентки нагороджені стипендіями імені Героїв Небесної Сотні Олександра Плеханова і Василя Мойсея.

Раніше університет вшанував пам’ять загиблого студента Максима Хітайловавідзначили День єднання урочистим мітингом і патріотичним флешмобом,  студенти політехніки вшанували пам’ять учасників бойових дій на території інших держав, а також  вшанували пам’ять загиблого випускника Дмитра Коряка.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»