2022-04-29

У Всесвітній день охорони праці відбувся круглий стіл, присвячений безпеці учасників освітнього процесу під час війни

28 квітня у рамках Днів науки-2022 і Тижня охорони праці у Полтавській політехніці, з нагоди Всесвітнього дня охорони праці відбувся щорічний круглий стіл під цьогорічним гаслом Міжнародної організації праці «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я». Учасники обговорили створення безпечних умов для учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану, підтримки та відновлення фізичного і психологічного здоров’я, а також наслідки застосування сучасних засобів масового ураження.

У Всесвітній день охорони праці відбувся круглий стіл, присвячений безпеці учасників освітнього процесу під час війни

У науково-практичному заході взяли участь Державний секретар Міністерства освіти і науки України Сергій Захарін, начальник Управління Держпраці у Полтавській області Сергій Щербак, перший заступник начальника Управління Олександр Розумний та головний спеціаліст сектору мобілізаційної роботи, цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Міністерства освіти і науки України Віталій Міщенко. Модераторкою виступила начальниця відділу охорони праці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Зоріна.

 «Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет наголошує, що освітній процес має продовжуватись, але з дотриманням вимог безпекової ситуації, а одним з головних пріоритетів у воєнний період є захист учасників освітнього процесу, працівників закладів освіти. Абсолютно погоджуюсь і цю думку поділяють усі відповідальні керівники закладів освіти.

Підтримуючи тезу Міністра, програма виступів була присвячена питанню державної ваги – безпечним умовам праці і життєдіяльності учасників освітнього процесу в умовах війни.

Науковці університету та запрошені спікери всебічно розглянули найважливіші аспекти від особливостей організації охорони праці і вимушеної евакуації до збереження фізичного і психічного здоров'я. Науково-педагогічні працівники та здобувачі освіти мають володіти необхідними навичками, а важливість безпечних умов праці і навчання важко переоцінити. Дякую колегам і фахівцям, які допомагають створювати безпечні умови у Полтавській політехніці!

Не нехтуйте правилами безпеки, дотримуйтесь порад спеціалістів і продовжуємо працювати на Перемогу, щоб якомога скоріше повернутись до нормального життя! Слава Україні!» – прокоментував ректор, професор Володимир Онищенко.

Державний секретар  Міністерства освіти і науки України Сергій Захарін від імені Міністерства освіти і науки України та особисто Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета привітав і подякував колективу Полтавської політехніки за сумлінне виконання мобілізаційного завдання:

«Надзвичайно приємно, що не дивлячись на ті виклики, в яких зараз знаходиться освітня система, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» продовжує наукову і просвітницьку роботу,  активно виконує покладену на себе місію збереження державності, духовності, суверенітету.

Хочу подякувати особисто Вам, Володимире  Олександровичу, що Ви з перших хвилин воєнного стану включились в виконання мобілізаційних завдань, надавали допомогу іншим університетам, всім здобувачам освіти, науково-педагогічним працівникам. Переконаний, що сьогоднішня подія  стане ще одним потужним  внеском в нашу загальну Перемогу. Надані  вами   пропозиції, рекомендації для органів влади, в тому числі й для Міністерства освіти і науки України,  неодмінно  імплементуємо  ваші напрацювання та ваші ідеї у реальне життя.

Окремі слова  подяки  колегам з  Управління Держпраці у Полтавській області за вашу незмінну підтримку системи освіти, що ви в ці складні часи знаходите можливість і ділитеся власним досвідом».

Навіть в умовах боротьби з російським агресором Полтавська політехніка продовжує співпрацювати з Управлінням Держпраці в Полтавській області під керівництвом Сергієя Щербака. Працівники Управління систематично здійснюють навчання науково-педагогічних працівників та співробітників університету з отриманням відповідних свідоцтв, ініціюють проведення спільних круглих столів, наукових заходів на базі університету.

«Передусім хочу кілька слів  сказати  про зміни  у нашій роботі  в умовах воєнного стану. По-перше, працюємо над таким напрямком діяльності, як допомога релокованим підприємствам. Багато підприємств переїжджає з тимчасово окупованих територій в ті місця, де є можливість працювати. І тому працівники Управління Держпраці надають консультації з питань як організації праці, так і охорони праці. У нас працює ще така послуга як «інтерактивний інспектор» – на сайті є відповідна вкладка, і як роботодавець, так і працівник може зайти туди, задати питання і отримати відповідь. Працює у нас в Телеграмі чат-бот Держпраці – там також можна задати питання, отримати відповідь. На жаль, у нас з’явилося розслідування нещасних випадків, які сталися внаслідок бойових дій. На період військового стану призупинені терміни надання адміністративних послуг, розширився перелік видів робіт, які підприємство може виконувати за поданою декларацією.

Надзвичайно приємно, що в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» питанням охорони праці приділяється значна увага. Представники Управління Держпраці в Полтавській області традиційно беруть участь в університетських заходах, науково-практичним конференціях,  наукових круглих столах.

Незважаючи на нові виклики, спричинені війною з російськими окупантами та змішаний формат нашого круглого столу, твердо переконаний, що це не вплине на якість і результативність спілкування. Бажаю цікавих дискусій, результативної професійної комунікації та мирного неба над головою!» – побажав начальник Управління Держпраці у Полтавській області Сергій Щербак.

Програма круглого столу передбачала виступи науковців та студентів Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, факультету фізичної культури та спорту, фахівців сектору мобілізаційної роботи, цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Міністерства освіти і науки України, практичного психолога університету, які зупинилися на ключових аспектах охорони праці в умовах надзвичайних ситуацій та військової агресії.

Науково-педагогічні працівники, студенти Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою, факультету фізичної культури та спорту, факультету філології, психології та педагогіки  Полтавської політехніки представили наукові напрацювання, у яких детально проаналізували найрізноманітніші аспекти створення безпечних умов, для учасників освітнього процесу, шляхи подолання небезпечних, надзвичайних ситуацій у воєнний час:

  • «Особливості організації охорони праці та безпеки життєдіяльності в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в період військового стану» (Ірина Зоріна, начальниця відділу охорони праці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»);
  • «Безпека учасників освітнього процесу під час війни: вимушена евакуація» (Олександр Зима, к.т.н., доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Полтавської політехніки);
  • «Особливості організації роботи працівників закладів вищої освіти в умовах воєнного стану» (Віталій Міщенко, головний спеціаліст сектору мобілізаційної роботи, цивільного захисту та безпеки життєдільності Міністерства освіти і науки України);
  • «Збереження психологічного здоров’я в умовах  військового часу» (Євгенія Хоменко, практичний психолог, к.псих.наук, доцентка кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»);
  • «Сучасні військові засоби масового ураження та наслідки їх застосування»  (Дмитро Муха, студент групи 402-А Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки, наукові  керівники – Оксана Демченко, к.т.н., доцентка кафедри будівництва та цивільної інженерії, Володимир Шульгін, к.т.н., доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»);
  • «Актуальні питання охорони праці в умовах військової агресії» (Наталія Попович, к.т.н., доцентка кафедри будівництва та цивільної інженерії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»);
  • «Відновлення фізичного здоров я людини в умовах воєнного стану» (Вікторія Горошко, к.мед.н., доцентка, завідувачка кафедри фізичної терапії та ерготерапії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»).

Начальниця відділу охорони праці університету Ірина Зоріна оголосила резолюцію, яку ухвалили учасники круглого столу задля створення безпечних умов та результативної професійної діяльності в умовах воєнного стану. Минулого року майже 200 учасників наукової події обговорили економічні та соціальні аспекти продуктивності робітників, створення безпечних та комфортних умов праці.

Нагадаємо, під час тижня  охорони праці-2022 в університеті запланували  низку  тематичних  заходів,  а науковиця-філолог  взяла участь у вебінарі «Як цивільним вижити в місті під час війни».

Раніше у Полтавській політехніці стартували Дні науки-2022, а  представниці  університету  взяли участь у науковому телемості.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»