2024-02-03

У політехніці відбувся тренінг для працівників закладів дошкільної освіти з питань впровадження системи «Освіта і піклування»

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся дводенний тренінг для працівників закладів дошкільної освіти, під час якого експерти Mr.Leader презентували затверджену МОН України систему «Освіта і піклування». Учасники обговорили формування різних видів компетентностей у дітей раннього і дошкільного віку. Тренінг завершився врученням сертифікатів про успішне завершення навчання.

У політехніці відбувся тренінг для працівників закладів дошкільної освіти з питань впровадження системи «Освіта і піклування»

У  рамках програми підвищення кваліфікації «Mr.Leader Proexpert Training» на базі класичного Національного університету імені Юрія Кондратюка відбувся дводенний практичний тренінг для працівників закладів дошкільної освіти, присвячений питанням розвитку дітей раннього та дошкільного віку.

Відзначимо,  у  Полтавській  політехніці  вже понад два роки успішно функціонує  перший в Україні Центр освіти та піклування про дітей дошкільного віку на базі закладу вищої освіти, який став інноваційною науково-освітньою лабораторією для якісної практичної підготовки студентів спеціальностей 012 Дошкільна освіта та 053 Психологія університету. Впроваджені на базі Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку  інноваційні авторські методики «Mr.Leader» засвідчили свою високу ефективність у питаннях розвитку дошкільної освіти, а Полтавська політехніка щоденно наповнює практичними кейсами зміст укладеного  Меморандуму  про взаєморозуміння і співробітництво, впроваджуючи програму розвитку лідерських якостей з дошкільного віку.

Також вперше на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» для вихованців Центру було апробовано унікальну методику тестування, яка допомагає визначити майбутню освітню траєкторію кожного вихованця.

Тренінг провели експерти Mr.Leader Global, які наголосили на важливості дошкільної освіти як сходинки до майбутнього особистісного та професійного зростання особистості. 

Під час тренінгу корисними практичними кейсами з учасниками поділилися директорка з розвитку  Mr.Leader Global  Анна Воронова,  директорка Mr.Leader Global  Наталія Піканова та головний методист Mr.Leader Катерина Ковальчук, які розповіли  про історію бренду Mr.Leader, презентували  систему  «Освіта і піклування» (Education&Care) про дітей раннього та дошкільного віку Mr. Leader,  проаналізували проєктну діяльність в cистемі «Освіта і піклування (Education & Care) Mr. Leader, моніторинг освітнього розвитку дитини Mr. Leader SCANBOOK,  методику  здійснення підготовки до школи дітей старшого дошкільного віку за програмою «Освіта і піклування» тощо.

Учасників  практичного  тренінгу привітав ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» , професор Володимир Онищенко, який наголосив на результативності науково - освітньої співпраці  у сфері  розвитку дітей раннього та дошкільного віку, ефективними кейсами якої університет охоче ділиться з іншими провідними закладами вищої освіти.

Упродовж першого дня учасники розглянули  структуру  та завдання  програми  освіти дітей раннього та дошкільного віку «Освіта і  піклування» (Education&Care). Тренерка Катерина Ковальчук розповіла детальніше про формування рухової, здоров’язбережувальної, особистісної компетентності дітей дошкільного віку в системі «Освіта і піклування», презентувала освітні напрями «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі»: предметно-практична, технологічна компетентність, сенсорно- пізнавальна, логіко-математична, дослідницька компетентність»,   «Дитина в природному довкіллі»: природничо- екологічна компетентність, навички, орієнтовані на сталий розвиток». Учасники також обговорили  ігрову  компетентність та шляхи її формування через онлайн- платформу Mr. Leader Day,  особливості формування соціально- громадянської компетентності у дітей раннього та дошкільного віку,  шляхи формування художньо-мовленнєвої, комунікативної, мовленнєвої компетентності, як основи напряму «Мовлення дитини» в освітній діяльності закладів дошкільної освіти та особливості  планування в системі «Освіта і піклування» (Education&Care).

Під час практичних вправ педагоги закладів дошкільної освіти розглянули ефективні кейси інтегрованих занять в системі «Освіта і піклування» (Education& Care) Mr. Leader,  особливості організації і проведення інтегрованих занять у різних вікових групах.

Упродовж другого дня директорка Mr.Leader Global Наталія Піканова та  директорка з розвитку  Mr.Leader Global Анна Воронова презентували  проєктну  діяльність в cистемі «Освіта і піклування (Education & Care) Mr. Leader та спільно з учасниками обговорили інформаційно-цифрову компетентність педагога закладу дошкільної освіти як вимогу  часу. Інтерес присутніх викликав  моніторинг освітнього розвитку дитини Mr. Leader SCANBOOK, методика здійснення підготовки до школи дітей старшого дошкільного віку за програмою «Освіта і піклування» (Education&Care) та кейси  ефективного управління закладом дошкільної освіти.

Нагадаємо,  інноваційна програма освіти дітей раннього та дошкільного віку «Освіта і піклування / Education & Care» є частиною освітньої системи і містить «Моніторинг особистісного розвитку дитини», «Орієнтовне щоденне планування», методичні рекомендації та дидактичні матеріали. Запропонований моніторинг дозволить визначити рівень особистісного розвитку дитини, а методичний супровід до програми - забезпечити індивідуальну траєкторію розвитку кожної дитини. Наголошуємо, що ранній вік є стартовою платформою для подальшої освіти упродовж життя, першою обов’язковою сходинкою в системі неперервної освіти, фундаментом формування людського капіталу нашої країни. Зміст програми забезпечує сучасний підхід до організації освіти та піклування про дітей раннього та дошкільного віку.

Провідна ідея освітньої системи полягає в необхідності об’єднання зусиль педагогів, психологів, батьків, громадських організацій для забезпечення всебічного розвитку особистості та формування у дитини лідерських якостей, що сприяє успішній адаптації та є основою для безперервної освіти впродовж життя. Отже, метою програми є створення оптимальних умов для цілісного становлення та фізичного, інтелектуального, емоційного і духовного розвитку особистості дошкільника, яка здатна до відповідальної поведінки та швидкої соціальної адаптації завдяки сформованим лідерським якостям. Програма допомагає оптимізувати й розширити змістовий компонент освітньої роботи з дітьми від двох до шести (семи) років.

Серед завдань програми – забезпечення  дорослих, які беруть участь у вихованні дітей дошкільного віку і здійснюють піклування про них, найсучаснішими науково обґрунтованими знаннями про вікові особливості фізичного та психічного розвитку дітей дошкільного віку, розробка  орієнтовної  структури організації дня дошкільника і забезпечення нею дітей дошкільного віку з урахуванням ефективного чергування фізичних та інтелектуальних навантажень задля створення оптимальних умов їхнього фізичного та психічного розвитку, сприяння  формуванню позитивних, доброзичливих взаємин дитини зі значущим дорослим, надійної прив’язаності до нього через дотримання ритуалів; змістовному спілкуванню, сприяння системній організації освітньо-виховного процесу, заснованого на використанні інтегрованого підходу, та проєктній діяльності у навчанні,  формування у дітей базових  лідерських  якостей, підтримка природної  пізнавальної  активності та мотивації  на поглиблення отриманих знань, розвиток навичок соціальної взаємодії, соціально-емоційного інтелекту через організацію групової взаємодії в різних видах дитячої діяльності (гра, комунікація, предметно-перетворювальна та навчальна діяльність)

Програма побудована на ідеї організації діяльності дитини упродовж дня, від моменту пробудження до засинання ввечері, упродовж кожного із 365 днів року. Важливою особливістю планування є його простота та зрозумілість для дорослих, навіть тих, хто не має педагогічної̈ освіти, – адже у новому Базовому компоненті дошкільної освіти наголошується, що значне місце в розумінні особливостей формування компетентності дитини відведено батькам як активним учасникам освітнього процесу. Підґрунтям для такої позиції, зокрема, є Закони України «Про освіту» і «Про дошкільну освіту». Змістове та методичне наповнення Програми освіти дітей раннього та дошкільного віку «Освіта і піклування / Education & Care» дозволяє оптимізувати співпрацю батьків і педагогів завдяки залученню батьків до організації освітнього процесу власними зусиллями вдома, коли дитина з різних причин не може відвідувати заклад дошкільної освіти.

Після успішного завершення тренінгу учасники отримали сертифікати та поділилися позитивними враженнями, здобутими практичними знаннями та домовилися про пріоритетні напрямки подальшої співпраці.

Упродовж двох насичених днів представники закладів дошкільної освіти територіальних громад також відвідали низку інноваційних, науково-освітніх та мистецьких локацій Полтавської політехніки, зокрема побували в першому на Полтавщині інтерактивному Музеї науки Національного центру «Мала академія наук України» у Полтавській політехніці та відвідали фінісаж виставки художника Назара Божинського «ПозаЧасовість».   

Раніше на базі Полтавської політехніки відбувся воркшоп «Розвиток дошкілля  Полтавщини», відбувся воркшоп, присвячений безперервності освіти від дитячого садка до закладу вищої освіти, а ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко презентував успішні кейси діяльності Центру освіти і піклування про дітей дошкільного віку Mr.Leader  під час круглого столу на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Нещодавно науковці та студентки-архітекторки створили дизайн-проєкт інтер'єрів укриття для Полтавського ліцею №17 «Інтелект», на базі політехніки відбувся семінар для вчителів інформатики, присвячений роботі з обдарованими дітьми, а Полтавська політехніка приєдналась до Меморандуму про співпрацю з канадською політехнікою SAIT.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»