2022-10-28

Мовна освіта в умовах війни: науковці – філологи обговорили ефективні кейси іншомовної підготовки фахівців

27 жовтня 2022 року на базі факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології в контексті іншомовної підготовки фахівця». Понад 130 науковців з різних куточків світу, зарубіжні партнери обговорили актуальні проблеми іноземної філології, інноваційні методики і технології викладання іноземних мов, особливості освітньої діяльності в умовах війни.

Мовна освіта в умовах війни: науковці – філологи обговорили ефективні кейси іншомовної підготовки фахівців

27 жовтня 2022 року науково-педагогічні працівники факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели VІІІ щорічну Міжнародну науково-практичну конференцію «Інноваційні технології в контексті іншомовної підготовки фахівця». Масштабна наукова подія, присвячена обговоренню актуальних питань іноземної філології та міжкультурної комунікації, інноваційних методик та технологій викладання іноземних мов у закладах середньої та вищої освіти, аспектів інтелектуальної власності започаткована з ініціативи та за всебічної підтримки ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктора економічних наук, професора, заслуженого працівника освіти України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, ректора Володимира Онищенка. Через воєнний стан та активні бойові дії на території нашої держави міжнародна наукова подія пройшла у онлайн-форматі на платформі Zoom, що не завадило її учасникам долучитися до плідного діалогу та обговорити актуальні проблеми викладання іноземних мов із залученням інноваційних технологій та кращих європейських мовних практик.

Міжнародну науково-практичну конференцію відкрив доктор економічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Володимир Онищенко, який побажав учасникам успіхів, цікавих виступів, плідних дискусій і наголосив, що тема вивчення іноземних мов у сьогоднішніх реаліях залишається надзвичайно актуальною.

«Ситуація, що склалася під час повномасштабного вторгнення на територію України потребує, щоб про неї говорив увесь світ! Твердо переконаний, що знання іноземних мов неодмінно виступить додатковим практичним інструментом боротьби українського народу за власну суверенність, незалежність і територіальну цілісність, а позитивно вмотивована студентська молодь, майбутні фахові перекладачі та викладачі іноземних мов, професіонали будь – якої галузі стануть голосом української нації на міжнародній арені. Адже мова – це своєрідний міст, що поєднує нашу країну з рештою держав, готових на міжкультурний діалог та партнерство. Маючи колосальний досвід у викладанні іноземних мов, викладачі Полтавської політехніки активно впроваджують власні напрацювання у сфері лінгвістичної освіти, кращі мовні практики, технології та практичний досвід європейських колег у іншомовну підготовку майбутніх фахівців! Висловлюю слова щирої вдячності зарубіжним партнерам, світовій академічній спільноті за постійну підтримку, всебічне сприяння розвитку української вищої освіти!», – прокоментував очільник Полтавської політехніки.

 Співорганізаторами конференції виступили Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Британська Рада в Україні, Корпус Миру в Україні, Білостоцька політехніка (Республіка Польща), Коледж Санта-Фе (Флорида, США), Державний університет Сан-Паулу (Бразилія), Інститут мов (м. Кассель, Федеративна Республіка Німеччина), Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка. До масштабного обговорення проблем іншомовної підготовки фахівців долучилося понад 130 науковців з різних країн світу та міст України, відомі європейські вчені та студенти провідних українських закладів вищої освіти представили 123 тематичні доповіді та взяли активну участь у їхньому обговоренні.

Зі словами привітань виступили помічниця ректора з академічних питань Коледжу Санта-Фе Вілма Фуентес (штат Флорида, США), менеджерка програм (Response) технічної підтримки, спеціалістка із моніторингу та оцінювання Корпусу Миру США в Україні Жанна Гриценко та кандидатка педагогічних наук, декан факультету філології, психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Агейчева, які побажали успішних виступів, цікавих наукових дискусій та нових наукових відкриттів. «Важливо й надалі розвивати та поглиблювати партнерські зв’язки з міжнародними організаціями та європейськими закладами вищої освіти щодо спільної роботи над науковими проблемами, які обговорювались на конференції, зокрема з Корпусом Миру США в Україні, Британською радою в Україні, Коледжем Санта-Фе (США), Державним університетом Сан-Паулу (Бразилія), Білостоцькою політехнікою (Республіка Польща)», – підкреслила декан факультету філології, психології та педагогіки Полтавської політехніки Анна Агейчева.

За словами кандидатки філологічних наук, завідувачки кафедри загального мовознавства та іноземних мов Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Алли Болотнікової, традиція проведення щорічної Міжнародної науково-практичної конференції продиктована необхідністю обговорення актуальних питань іноземної філології та міжкультурної комунікації, інноваційних методик та технологій викладання іноземних мов у закладах середньої та вищої освіти, аспектів інтелектуальної власності.

На пленарному засіданні учасників зацікавили доповіді щодо віртуальної міжкультурної комунікації та навчання доктора філологічних наук, професора Університету Сан-Паулу (Бразилія) Реджіані Закаріас, яка долучилася до конференції спільно зі своїми студентами. Доповідь про міжнародні погляди на роль лідерства в покращенні досвіду студентів презентував професор, заступник декана, керівник відділу досвіду студентів і результатів навчання, співдиректор дослідницької групи вищої освіти Ян Бамфорд (Університет Метрополітен, Лондон).

Дана робота стала результатом проєкту Твінінг, до якого університет доєднався за ініціативи ректора Володимира Онищенка.

Учасники працювали за наступними напрямками:

  • Актуальні проблеми іноземної філології та перекладознавства;
  • Міжкультурна та міжмистецька комунікація;
  • Інноваційні методики та технології викладання іноземних мов у закладах вищої освіти;
  • Слово і текст у просторі культури;
  • Психолого-педагогічні особливості розвитку особистості в освітньому просторі;
  • Захист інтелектуальної власності в системі вищої освіти.

Модерувала роботу конференції старший викладач кафедри загального мовознавства та іноземних мов Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Юлія Гунченко. Робочі мови конференції – українська, англійська, німецька, французька, польська.

Про особливості впливу комплексних інноваційних проєктів на забезпечення іншомовної підготовки студентів розповіла у своїй доповіді кандидатка технічних наук, старший науковий співробітник, професор кафедри інтегрованих технологій, процесів та апаратів Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Світлана Бухкало. Власним практичним досвідом, професійними кейсами викладання іноземних мов поділився давній партнер університету, волонтер Корпусу Миру Ларі Раффеті (Монтана, США).

Питанням особливостей вживання конверсії в науково-технічних текстах була присвячена доповідь кандидатки психологічних наук, доцентки кафедри перекладу та іноземних мов Інституту промислових та бізнес - технологій Українського державного університету науки і технологій (місто Дніпро) Наталії Шаркової. Науковиця з Подільського державного університету (м. Кам’янець - Подільський) Ірина Гуменюк виступила з доповіддю стосовно питань нетрадиційних методів викладання іноземних мов. Ірина Якубенко, кандидатка філологічних наук зі школи Еріха Кестнера (Німеччина) підготувала виступ про перспективи навчання на інтенсивних мовних курсах у Німеччині.

Кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри загального мовознавства та іноземних мов Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Галина Таловиря поділилася досвідом участі в міжнародному проєкті «Менеджмент інтернаціоналізації вищої освіти» в рамках розвитку українсько-німецького співробітництва за підтримки DAAD. Раніше науковця-філолог пройшла стажування в одному з провідних німецьких університетів та презентувала колегам в Нижній Саксонії інноваційні та освітні досягнення Полтавської політехніки.

Підготовлені учасниками наукові тези будуть опубліковані в збірнику Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка «Актуальні питання гуманітарних наук», внесеному до Переліку наукових фахових видань України (категорія «Б») у галузі педагогічних наук (011 – Освітні, педагогічні науки, 012 – Дошкільна освіта, 013 – Початкова освіта, 014 – Середня освіта (за предметними спеціалізаціями), 015 – Професійна освіта (за спеціалізаціями), 016 – Спеціальна освіта) на підставі наказу Міністерства освіти і науки України № 1643 від 28.12.2019 р., до Переліку наукових фахових видань України (категорія «Б») у галузі філологічних наук (035 – Філологія), у галузі культури і мистецтва (022 – Дизайн, 023 – Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація, 024 – Хореографія, 025 – Музичне мистецтво, 026 – Сценічне мистецтво, 027 – Музеєзнавство, пам’яткознавство, 028 – Менеджмент соціокультурної діяльності) на підставі наказу Міністерства освіти і науки України № 409 від 17.03.2020 р., а також включеному до міжнародної наукометричної бази Index Copernicus International (Республіка Польща).

Учасники конференції відзначають безсумнівну актуальність, високий науково-теоретичний, науково-методичний та організаційний рівні проведення конференції та висловлюють щиру подяку адміністрації Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за підтримку міжнародних наукових та освітніх ініціатив, оргкомітету конференції - за професійну організацію даного міжнародного наукового заходу, учасникам – за змістовні доповіді, активну участь у обговоренні, високий інформативний рівень презентованих матеріалів.

Раніше науковці політехніки та іноземні партнери обговорили світовий досвід захисту інтелектуальної власності, науковці поділилися дієвими лайфхаками викладання іноземних мов в умовах пандемії, науковці та фахові перекладачі обговорили практичні кейси онлайн-викладання іноземних мов, вчені 12 країн поділилися інноваційними підходами у викладанні іноземних мов, науковці обговорили особливості викладання англійської мови в Україні та Бразилії, а науковці з чотирьох країн обговорили інновації в іншомовній підготовці фахівців.

 

 

Медіа – центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»