2022-10-22

«Навколишнє середовище і здоров’я людини»: науковці політехніки провели всеукраїнський науково-практичний семінар

21 жовтня науковиці кафедри прикладної екології та природокористування провели IX Всеукраїнський науково-практичний семінар «Навколишнє середовище і здоров’я людини» на базі КЗ «Криворудський ліцей» і КУ ПЗФ дендрологічний парк загальнодержавного значення «Криворудський». Спеціальною темою цьогорічного семінару стало формування природнозбережувальних компетентностей засобами еколого-валеологічного просвітництва.

 «Навколишнє середовище і здоров’я людини»: науковці політехніки провели всеукраїнський науково-практичний семінар

Кафедра прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» спільно з Сумським національним аграрним університетом, Ніжинським державним університетом імені Миколи Гоголя, КУ «Рекреаційний центр Криворудський» Полтавської обласної ради, Національним природним парком «Нижньосульський», Полтавським обласним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді та Полтавською обласною організацією Українського товариства охорони природи провела IX Всеукраїнський науково-практичний семінар «Навколишнє середовище і здоров’я людини».

Масштабна науково-практична подія відбулась за гарної погоди, у дружній атмосфері і зібрала широке коло учасників: науковців, викладачів і студентів закладів вищої освіти України, працівників природно-заповідних і музейних установ, учителів біології, екології, географії та довкілля, керівників гуртків установ позашкільної освіти та стейкхолдерів освітніх програм.

У рамках семінару в Криворудського ліцею працювала виставка природоохоронних краєзнавчих видань, яку модерували вчителька Криворудського ліцею Оксана Календарь і студентка Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Письменна. Презентацію видань провели Наталія Смоляр, Валентина Бабарика та Ірина Черкаська.

 

На відкритті пленарного засідання учасників привітали голова Семенівської територіальної громади Людмила Милашевич, директор Криворудського ліцею Павло Бабарика і ТО «Друзі природи» Криворудського ліцею.

«Науково-практичні семінари – дуже ефективна форма інтеграції науково-пошукової діяльності та просвітництва. Концепція семінару «Навколишнє середовище і здоров’я людини» продумана так, щоб органічно поєднати і наукову, і просвітницьку, і практичну складову для різних сфер. Зараз в умовах війни ми не можемо оминути увагою ті наслідки, які спричиняють бойові дії, і зібрались, щоб оцінити наші безцінні ресурси, які варто оберігати і використовувати для поліпшення здоров’я. Природа теж лікує, якщо про неї піклуватися. Але особливо важливо те, що ми заохочуємо молодь ще зі школи до правильної взаємодії з природою, тому спецтемою цьогорічного семінару стало формування природнозбережувальних компетентностей засобами еколого-валеологічного просвітництва. Ми виховуємо нові покоління фахівців захисту навколишнього середовища», – наголосила Наталія Смоляр, кандидатка біологічних наук, доцентка кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки.

Завідувачка кафедри прикладної екології та природокористування, доктор технічних наук Олена Степова представила концепцію підготовки фахівців захисту навколишнього середовища у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

«Дякую присутнім стейкхолдерам за конструктивне обговорення освітньо-професійних програм. Приємно бачити серед фахівців наших випускників. Ті унікальні можливості, які дає Полтавська політехніка, зацікавили учнівську молодь, тому ми з колегами залюбки провели профорієнтаційні консультації, щоб діти могли легко орієнтуватись, як обрати спеціальність відповідно до уподобань. Ми продовжимо плідну співпрацю з учителями та консультуватимемо учнів у процесі підготовки до конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук», – зазначила завідувачка кафедри прикладної екології та природокористування, доктор технічних наук Олена Степова.

Начальник відділу організаційної роботи, звітності та зв’язків з громадськістю Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської ОДА Ірина Лебідь окреслила ключові наслідки російської агресії для довкілля Полтавської області.

Роль туризму та рекреації у впровадженні здоров’язбережувальних технологій студентської молоді розкрила Лариса Оніщук, кандидат педагогічних наук, завідувачка кафедри фізичної культури та спорту Полтавської політехніки.

З доповідями також виступили Олена Ганошенко, кандидат технічних наук, доцент кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Вікторія Почерняєва, доктор медичних наук, професор кафедри онкології та радіології Полтавського державного медичного університету («Пестициди: вплив на здоров’я людини»),  Людмила Сусахіна, в.о. директора Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, Людмила Брижак, завідувачка відділу біології та методичної роботи, Ірина Пугачова, завідувачка відділу сільського господарства.

Науковці Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Олена Шиян, Олена Халимон, Олена Штитьова та Світлана Капко окрім доповідей про екологічне виховання музейними засобами з використанням меморій Олени Байрак та життя без вуглецевого сліду, взяли активну участь в обговоренні сучасних напрямків екологічного просвітництва та шляхів його реалізації під час воєнного стану.

Володимир Красовський, директор Хорольського ботанічного саду, кандидат біологічних наук, Юрій Харченко, кандидат с/г наук, директор Устимівської дослідної станції рослинництва, Олена Білик, молодший науковий співробітник Устимівської дослідної станції рослинництва (с. Устимівка Глобинська ОТГ) презентували нетрадиційні та малопоширені плодові культури, які вирощують на території їх установ.

Практичні кейси організації рекреаційної та еколого-просвітницької діяльності представили Ірина Черкаська, директорка Регіонального ландшафтного парку «Диканський», Марина Криворучко, фахівець з екологічної освіти РЛП «Диканський» та Оксана Козачкова, завідувачка відділу екологічної освіти Національного природного парку «Нижньосульський».

Педагоги Божківського  ліцею (опорного закладу) Новоселівської сільської ради  (Надія Васюкова, вчитель біології, екології, основ здоров’я, вчитель-методист вищої категорії, Наталія Бабич, вчитель історії та права, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, Ніна Матушко, вчитель історії вищої категорії, заступник директора з навчально-виховної роботи), Криворудського ліцею (Валентина Бабарика, Оксана Календарь), Семенівського ліцею №2 (Валентина Буряк) представили практичні засади формування природозбережувальних компетентностей і формування екологічного світогляду у школярів на базі установ природно-заповідного фонду.

Старшокласники Криворудського ліцею – Вікторія Базілевська, учениця 11-го класу, призерка конкурсу інфографіки імені Олени Байрак, Максим Кісенко, учень 11-го класу, презентували свої екологічні проєкти.

На завершення семінару учасники відвідали куточок пам’яті Олени Байрак в Криворудському дендропарку і валеологічну екскурсію територією дендропарку з відвіданням «Музею живого дерева», «Прихованого ароматерапевтичного саду».

Нагадаємо, у Полтаві вшанували пам’ять «Берегині природи Полтавщини», науковці видали монографію, присвячену глобальним та регіональним екологічним ризикам в умовах надзвичайних ситуаційнауковці та стейкхолдери назвали екопрофесії майбутнього, а студентка, яка досліджувала екологічні ризики у промислових регіонах України, перемогла на науковому конкурсі з техногенної безпеки.

Раніше науковиця університету вдруге стала членом журі Всеукраїнського екологічного кінофестивалю «Полтава-Док»стала співавторкою видання про ботанічний заказник «Драбинівка» і презентувала книгу про збереження рідкісних весняних квітів Полтавщини.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»