2023-04-28

Науковці та фахівці-практики проаналізували організаційно-правові аспекти модернізації системи державної служби в умовах війни

27 квітня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася Х Міжнародна науково-практична конференція «Організаційно-правові аспекти публічного управління». Науковці й фахівці-практики з України, Польщі, Болгарії, Латвії, Бельгії обговорили сучасні тенденції розвитку публічного права, цифровізаційні процеси у діяльності державних служб в умовах воєнного стану та подискутували над питаннями фінансового забезпечення післявоєнної відбудови закладів вищої освіти.

Науковці та фахівці-практики проаналізували організаційно-правові аспекти модернізації системи державної служби в умовах війни

27 квітня 2023 року науково-педагогічні працівники кафедри публічного управління, адміністрування та права Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели Х Міжнародну науково-практичну Інтернет-конференцію «Організаційно-правові аспекти публічного управління». Учасниками масштабної міжнародної науково-освітньої події стали понад 150 осіб, серед яких 24 доктори наук, 35 кандидатів наук, 48 представників органів влади, 50 студентів та аспірантів. До участі долучилися представники з різних країн світу, зокрема Польщі, Болгарії, Латвії, Бельгії, а також представники наукових спільнот з різних областей України: Дніпропетровської, Донецької, Київської, Запорізької, Сумської, Одеської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Черкаської, Чернігівської, Хмельницької. Власними напрацюваннями також поділилися представники органів державної влади та місцевого самоврядування – Головного управління статистики у Полтавській області, Національної служби посередництва та примирення (відділення у Полтавській області), Полтавської міської ради, Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавського регіонального центру підвищення кваліфікації, територіальних громад Полтавської області.

Через запровадження воєнного стану та активні бойові дії на території нашої країни, обговорення нагальних проблем у сфері теоретико-практичних аспектів модернізації системи державної служби, перспектив реформування системи органів місцевого самоврядування в контексті цифрової трансформації, розвитку публічного права пройшло у онлайн-форматі, проте вищезазначені фактори не завадили налагодженню конструктивного діалогу між представниками європейської наукової академічної спільноти та фахівцями-практиками у сфері публічного управління.

Серед партнерів та співорганізаторів Х Міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції «Організаційно-правові аспекти публічного управління» провідні українські та зарубіжні заклади вищої освіти:

  • Білостоцький технологічний університет (Республіка Польща);
  • Вроцлавський економічний університет (Республіка Польща);
  • Гентський університет (Бельгія);
  • Латвійська школа управління;
  • Університет «Північ» (Хорватія);
  • Варненський вільний університет (Болгарія);
  • Академія праці, соціальних відносин та туризму;
  • Міжрегіональна академія управління персоналом;
  • Національний технічний університет «Дніпропетровська політехніка»;
  • Національний університет «Чернігівська політехніка»;
  • Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя;
  • Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова;
  • Херсонський національний технічний університет;
  • Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького.

Відкрила конференцію проректор з наукової та міжнародної роботи Полтавської політехніки, доктор технічних наук, професор Олена Степова, яка привітала учасників від імені ректора Національного університету імені Юрія Кондратюка, професора Володимира Онищенка: «Проведення потужної міжнародної науково-практичної конференції за участю наших українських і зарубіжних партнерів вже стало доброю традицією Полтавської політехніки, хоча відбувається у часи непростих викликів, випробувань для усієї системи публічного управління. Тематика даної конференції наразі не втрачає своєї актуальності, адже подальший розвиток системи органів публічного управління в Україні потребує новітніх комплексних наукових розробок та їхнього успішного втілення у реальну управлінську практику в умовах війни та повоєнний час. Упродовж 15 років університет здійснює підготовку магістрів за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування», а наші випускники успішно працюють в органах державної влади, місцевого самоврядування міста Полтави та Полтавської області. Дана міжнародна конференція – це ще один чудовий привід обмінятися напрацюваннями, визначити пріоритетні напрямки подальшої роботи у сфері публічного управління та зробити вагомий особистий внесок у наближення такої сподіваної Перемоги. Бажаю учасникам плідної роботи, цікавих дискусій, позитивних вражень, що неодмінно надихнуть на подальші науково-освітні звершення!».

Продовжила роботу пленарного засідання в.о. завідувача кафедри публічного управління, адміністрування та права, кандидатка наук з державного управління, доцентка Інна Кульчій, яка наголосила на важливості різнопланової та різнобічної участі в міжнародній науково-освітній події представників українських та зарубіжних освітніх закладів, керівників державних служб, депутатів органів місцевого самоврядування різних рівнів, які можуть поділитися корисними практичними кейсами зі студентами-управлінцями, аспірантами Полтавської політехніки. Напрацювання представників наукової академічної спільноти стануть надійним підґрунтям задля вирішення актуальних проблем питань у сфері державного управління та сприятимуть найшвидшому повоєнному відновленню та відродженню нашої країни.

«Дана міжнародна конференція покликана поєднати зусилля закладів вищої освіти, наукових установ, органів державної влади та місцевого самоврядування, бізнес-структур та громадськості в аспектах пошуку ефективних методів публічного управління. З огляду на існуючі обставини публічна управлінська служба змінюється, такою, якою вона була до війни, вже точно ніколи не буде. Це стосується, передусім, конкурсної процедури, системи оцінювання державних службовців, серед наших першочергових завдань – всебічна підтримка вже існуючого кадрового потенціалу з наявним багажем необхідних практичних знань та умінь та виховання майбутньої управлінської еліти нашої країни.

Важливо у вирі війни не розгубити людей, що мають величезний практичний досвід та готові навчати нових фахівців для проходження служби в органах місцевого самоврядування.

Війна – це своєрідний жорсткий тест на міцність нашої країни, влади, народу. Звісно, державна служба вистояла, проте ми маємо стати ще сильнішими та витривалішими, головне, що у суспільстві є чітке розуміння – система публічного управління потребує змін. Наразі безпосередньо Національне агентство України з питань державної служби у Полтавській та Кіровоградській областях виділяє кілька ключових напрямків власної діяльності – розробка моделі цифрової державної інституції, комунікації у системі органів державного управління, зміцнення кадрового потенціалу та розвиток ефективного лідерства. Переконаний – широке міжнародне представництво на сьогоднішньому заході спрямоване на вироблення ефективних механізмів публічного управління та підвищення ефективності діяльності органів державної влади. Увага усього світу зараз прикута до українців, що боряться за свою незалежність на усіх можливих фронтах. Зброєю державних управлінців беззаперечно залишаються знання, інновації, практичні інструменти та професійні кадри, які неодмінно допоможуть нам зробити нашу країну ще розвиненішою», – зазначив стейкхолдер кафедри публічного управління, адміністрування та права Полтавської політехніки, заступник директора Міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби у Полтавській та Кіровоградській областях Артем Тімощук.

За словами директорки Полтавського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Наталії Осипенко, надзвичайно важливо зараз зосередити увагу науковців, викладачів та професіоналів-управлінців у сфері набуття молоддю додаткових професійних компетентностей. Поєднуючи теоретичні знання з реальними практичними кейсами, державна публічна служба може сміливо розраховувати на високі результати, тому Полтавський центр підвищення кваліфікації готовий й надалі працювати задля підвищення професійних знань серед викладачів, науковців провідних університетів та запрошує до співпраці, розробки нових освітньо-професійних програм представників наукової академічної спільноти Полтавського регіону.

У міжнародній конференції також взяли участь кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри публічного управління та менеджменту організацій Національного університету «Чернігівська політехніка» Сергій Пономаренко, доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри менеджменту та адміністрування Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Олена Сороківська, доктор наук з державного управління, професор кафедри публічного управління та менеджменту організацій Національного університету «Чернігівська політехніка» Ольга Руденко та кандидатка наук з державного управління, доцентка кафедри публічного управління та адміністрування, керівниця відділу підготовки публічних управлінців Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова Тетяна Підлісна, які відзначили цікавий формат, актуальність та практично орієнтований характер проведення даного науково – освітнього заходу.

«У рамках даної конференції детально розглянемо різноманітні аспекти публічного управління, зокрема організаційні та правові складники його діяльності. Учасники заходу матимуть змогу ознайомитися з сучасними тенденціями у сфері публічного управління та обговорити найпроблемніші питання, що виникають у процесі глобалізації, а дана подія стала ефективною платформою для налагодження тісної співпраці між ученими, практиками та експертами у галузі публічного управління. Війна в Україні стала одним з найсерйозніших викликів для усієї системи публічного управління нашої країни, збройна агресія рф має багато нищівних наслідків для нашої системи влади. Крім того, війна також вимагає зміни пріоритетів в органах владних структур та захисті національної безпеки, а також стала викликом для розвитку місцевого самоврядування і підвищення ролі громадян у прийнятті виконавчих рішень. Вищезазначені виклики вимагають розробки сучасних наукових підходів, пошуку практичних кейсів, які стануть необхідним важелем впливу на увесь цивілізований світ», – наголосила науковиця Олена Сороківська.

Зі змістовними та інформативно насиченими доповідями виступили: Аліна Червяцова – старший науковий співробітник, Координаторка модулю Жана Моне (Гентський університет, Бельгія), («Війна Росії проти України та Рада безпеки ООН»), Інна Семенець-Орлова – доктор наук з державного управління, професор, директорка Навчально-наукового інституту управління, економіки та бізнесу Міжрегіональної академії управління персоналом («Фінансове забезпечення післявоєнної відбудови закладів вищої освіти»), Віталій Толуб’як – доктор наук з державного управління, професор, заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області («Цифровізація діяльності органів Пенсійного фонду України»), Ольга Величко – депутатка Полтавської обласної ради («Діяльність органів місцевого самоврядування в умовах війни (на прикладі м. Кременчук), Анна Чечель – доктор економічних наук, професор кафедри публічного управління та адміністрування Маріупольського державного університету (м.Київ) «Good Governance як концепція реформування системи місцевого самоврядування в контексті цифрової трансформації», Микола Лахижа – доктор наук з державного управління, професор кафедри публічного управління та адміністрування Академії праці, соціальних відносин та туризму («Респонсивність: необхідність збагачення понятійного апарату та поглиблення теорії публічного управління»).

Роботу Х Міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції «Організаційно-правові аспекти публічного управління» продовжили на секційних засіданнях. Основними тематичними напрямками конференції стали: теоретико-практичні аспекти модернізації системи державної служби, проблеми розвитку та перспективи реформування системи місцевого самоврядування в контексті цифрової трансформації, фінансово-економічні аспекти розвитку держави та сучасні тенденції розвитку публічного права.

Модераторкою масштабного науково-освітнього заходу стала в.о. завідувача кафедри публічного управління, адміністрування та права, кандидатка наук з державного управління, доцентка Інна Кульчій.

По завершенню конференції науковці та представники органів місцевого самоврядування узагальнили напрацювання вітчизняних та зарубіжних фахівців з питань здійснення публічного управління в умовах війни та виробили практичні рекомендації щодо його вдосконалення. З резолюцією можна ознайомитися на офіційному сайті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Раніше студенти обговорили європейські інноваційні smart-ідеї в екологічній, економічній та енергетичній сферах, а науковці-економісти обговорили пріоритетні напрями розвитку національної економіки в умовах глобалізації, військових дій та повоєнного відновлення.

Нагадаємо, науковці обговорили основні фактори забезпечення фінансової безпеки України в умовах воєнного стану, а Голова Комітету економістів України представив український «план Маршала».

Нещодавно професор Антон Столітній поділився зі студентами-фінансистами ефективними кейсами антикорупційної діяльності, та проводить для студентів консультації у рамках тренінгового курсу з кримінального процесу, а майбутні публічні управлінці та логісти поглибили знання у сфері надання адміністративних послуг на базі Центру обслуговування платників Державної податкової інспекції у місті Полтаві.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»